020 - 6 800 878

VCK keurmerken

  • Banner blog

De trossen los! Verslag van de herstart cruise met de Marina van Oceania Cruises

Op 29 augustus was het zo ver: toen vertrok de Marina van Oceania Cruises op haar eerste cruise na een pauze van 18 maanden. Om optimaal voorbereid te zijn op die reis organiseerde de rederij eerder een korte test cruise vanuit Kopenhagen naar Warnemünde. VCK Cruises was aan boord!

cruiseschip marina oceania cruises reisverslag herstart cruiseNa anderhalf jaar weer varen met Oceania Cruises. Foto © VCK Cruises

Vliegen, varen, reizen. Wat hebben we het gemist. Maar in de aanloop naar deze korte testcruise merken we dat het wel wat voeten in aarde heeft om goed voorbereid op reis te gaan. Oceania Cruises verplicht een volledige vaccinatie van al haar passagiers (en haar volledige bemanning) - alleen op deze manier kan de rederij haar cruises naar verschillende havens uitvoeren. De planning van deze "herstart" cruises is zeker geen sinecure; in elke aanloophaven moeten gedegen afspraken gemaakt worden, procedures veranderen regelmatig en er wordt dus een grote mate aan flexibiliteit verwacht van de rederij én van de gasten.

Maar laten we beginnen bij het begin.

Woensdag 04.59 uur

De wekker gaat. In alle vroegte besluit ik nog een zelftest te doen omdat ik niet voor onaangename verrassingen wil komen te staan bij de inscheping. Negatief was nog nooit zo positief. Ik rij naar Schiphol waar ik me verbaas over de drukte; er zijn kennelijk meer mensen op het idee gekomen om vandaag te gaan vliegen. Afgeven van de bagage, veiligheidscheck: het gaat allemaal razendsnel en is zo vertrouwd. Het enige verschil is het mondkapje; dat is op heel Schiphol verplicht.

Bijna twee uur voor vertrek van de vlucht lopen we Grand Cafe Het Paleis in; onze favoriete koffiestop op Schiphol. De mondkapjes mogen af, de koffie smaakt goed en het voelt alsof de tijd hier heeft stilgestaan. Ik voel vakantiepret opkomen. Eigenlijk nét iets te laat naar de gate. D86 - dat betekent een wandeltocht van een stief kwartiertje. Op de borden verschijnt "Gate Closing". Dat is vreemd want het is nog ver voor vertrektijd.

cruiseschip marina oceania cruises reisverslag herstart cruiseWe gaan aan boord van de Boeing 737 die ons naar Kopenhagen brengt. Foto © VCK Cruises

Woensdag 09.40 uur

Het is een kwartier na onze schema vertrektijd. De vlucht is bijna vol. Iedereen draagt een mondkapje. De gezagvoerder roept om dat we nog wachten op één passagier en zijn bagage en dat dat resulteert in een verdere vertraging. Iets voor tienen komt er beweging in de Boeing 737. We worden getrakteerd op een lange rit naar de Polderbaan maar dan is het toch zo ver: mijn eerste vlucht na anderhalf jaar. De vriendelijke steward serveert sandwiches, Punselie stroopkoekjes en koffie. Boven de wolken schijnt zoals altijd de zon.

cruiseschip marina oceania cruises reisverslag herstart cruiseBoven de wolken schijnt altijd de zon. Foto © VCK Cruises

Ruim een uur later zet ons vliegtuig de daling in en landen we op het vliegveld van Kopenhagen, Kastrup. Het is grauw, troosteloos weer. We parkeren op het platform en we worden met bussen naar het terminalgebouw gebracht. Daar ontstaat wat verwarring over de te volgen route, maar uiteindelijk belanden we met te veel passagiers in de rij voor de paspoortcontrole. Het gaat tergend langzaam, want van elke aankomende passagier wordt het paspoort én het Corona certificaat nauwgezet gecontroleerd. Na ruim een half uur wachten zijn we aan de beurt; de Marechaussee verzucht dat er computerproblemen zijn en dat veroorzaakt alle vertraging. De bagage rolt al voorbij bij de bagageband en zonder verdere controle wandelen we de aankomsthal in. Welkom in Denemarken!

cruiseschip marina oceania cruises reisverslag herstart cruiseDe Marina van Oceania Cruises in Kopenhagen, Denemarken. Foto © VCK Cruises

Woensdag 13.10 uur

Daar is ze: de Marina! Het schip ziet er zelfs in de regen stralend uit. We geven de bagage af en wandelen de terminal binnen waar we verwelkomd worden door een legertje witgejaste medewerkers van het bedrijf dat de Corona tests verzorgt voor Oceania Cruises. We krijgen een persoonlijke code en worden in een hokje onderworpen aan een antigeen (snel-) test. In de daarnaast liggende wachtruimte staan grote televisieschermen waar cijfers op te zien zijn. Na 15 minuten verschijnen onze persoonlijke codes op het scherm; een teken dat we negatief getest zijn en kunnen inchecken voor de cruise. Voor vertrek hadden we thuis al de nodige gegevens ingevuld bij het online inchecken. Onze credit card details zijn al doorgegeven en ook hebben we thuis al een veiligheidsfoto geüpload. Binnen 5 minuten is het inchecken voltooid. We kunnen aan boord!

cruiseschip marina oceania cruises reisverslag herstart cruiseInscheping op de Marina van Oceania Cruises in Kopenhagen, Denemarken. Foto © VCK Cruises

Het is best een emotioneel moment: we lopen de gangway over en stappen het indrukwekkende atrium van de Marina binnen. We worden vrolijk welkom geheten en doorverwezen naar de Marina Lounge, waar we in 1 minuut een privé uitleg krijgen over de werking van het reddingsvest. De cruise is officieel begonnen en het voelt zo vertrouwd. Alle restaurants, bars en lounges zijn gewoon open; het enige verschil met anderhalf jaar geleden is dat er volop rekening gehouden wordt met social distancing en dat iedereen een mondkapje draagt. Op deze cruise geldt de mondkapjesplicht voor binnen- én buitenruimtes zolang je niet zit, eet of drinkt. In andere vaargebieden gelden andere regels; zo is er op cruises vanuit de Verenigde Staten momenteel geen mondkapjesplicht en zijn er geen social distancing regels.

cruiseschip marina oceania cruises reisverslag herstart cruiseHet atrium aan boord van de Marina van Oceania Cruises. Foto © VCK Cruises

Woensdag 14.10 uur

Het Terrace Cafe is het buffetrestaurant van de Marina. De helft van de tafels is niet in gebruik in verband met de social distancing regels. De uitstekende lunch staat klaar op het buffet, maar wordt door bemanning opgeschept en aangereikt. Drankjes worden geserveerd door de bemanning. Als de zon buiten doorbreekt is het tijd om heel even op de open dekken te kijken. Ook daar is volop ruimte gecreëerd, maar functioneert alles zoals we dat van Oceania Cruises gewend zijn. In de Waves Grill is het gezellig druk en smaakt de tonijnburger nog even goed als altijd.

cruiseschip marina oceania cruises reisverslag herstart cruiseTerrace Cafe aan boord van de Marina. Foto © VCK Cruises

Woensdag 21.00 uur

We zitten te eten in de Grand Dining Room als de schroeven gaan draaien en de trossen losgegooid worden. Voor het eerst in anderhalf jaar varen we de open zee op. 's Avonds na een drankje in Martinis lopen we nog even over het open dek. Het geluid van de zee en de lichtjes aan de horizon: wat is het geweldig om weer aan boord te zijn!

cruiseschip marina oceania cruises reisverslag herstart cruiseHet zwembad van de Marina van Oceania Cruises bij avond. Foto © VCK Cruises

Donderdag 05.00 uur

Ik word opgeschrikt door een felle lichtstraal in de hut. Het blijkt de vuurtoren van Warnemünde te zijn. In de gang hoor ik een vreemd geluid. Door het kijkgaatje in de deur zie ik een futuristische soort stofzuiger door de gang rijden; Oceania Cruises neemt de hygiëne aan boord erg serieus en dat geeft een goed gevoel in deze onzekere tijden. De Marina vaart met een behoorlijk vaartje de haven binnen, draait om haar as en parkeert "bow out" aan de moderne cruiseterminal in de Duitse badplaats. We moeten vroeg op want we worden om 07.30 uur in het theater verwacht voor onze excursie naar Schwerin. Dus mondkapje op en snel een kop koffie en een broodje in het Terrace Cafe. De citroenyoghurt smaakt opperbest.

cruiseschip marina oceania cruises reisverslag herstart cruiseZonsopkomst in Warnemünde, Duitsland aan boord van de Marina. Foto © VCK Cruises

cruiseschip marina oceania cruises reisverslag herstart cruise

cruiseschip marina oceania cruises reisverslag herstart cruise Aankomst in Warnemünde, Duitsland aan boord van de Marina. Foto © VCK Cruises

Donderdag 07.30 uur

In het theater krijgen we een sticker uitgereikt en mogen we direct door naar de gangway. Bemanningsleden delen flesjes water uit en er zijn paraplu's voor een onverwachte regenbui. Er is geen speciale controle bij het van boord gaan; de procedures zijn zoals we die gewend zijn. Wel wordt vanzelfsprekend verwacht dat we in de bus mondkapjes dragen. De rit naar Schwerin duurt zo'n 75 minuten en het landschap wordt steeds fraaier. De stad Schwerin is de hoofdstad van de deelstaat Mecklenburg-Vorpommern en ligt midden in een bosrijk merengebied. Het stadje is toeristisch interessant door haar vele historische gebouwen waaronder het sensationele kasteel van de Groothertog dat vaak "Het Neuschwanstein van het Noorden" wordt genoemd.

cruiseschip marina oceania cruises reisverslag herstart cruiseHet kasteel in Schwerin, Duitsland. Foto © VCK Cruises

Donderdag 09.05 uur

Het kasteel van Schwerin ligt op een eilandje in het meer en de zon schijnt als we uit de bus stappen. Het is ronduit sprookjesachtig. Al in de 14e eeuw werd hier een kasteel gebouwd maar toen de groothertogelijke residentie in 1837 naar Schwerin verhuisde werd het volledig verbouwd. Het resultaat is een indrukwekkend en romantisch ratjetoe aan bouwstijlen waar je met open mond naar kijkt. De excursiedeelnemers worden een uur vóór de officiële opening verwelkomd door twee lokale gidsen die ons trakteren op een inspirerende rondleiding. In de Nederlandse kamer horen we hoe Koningin Wilhelmina in 1901 trouwde met Hendrik van Mecklenburg-Schwerin. Het kasteel is tegenwoordig ingericht als museum én dient als parlement van de deelstaat Mecklenburg-Vorpommern. Na de val van de Berlijnse Muur is er veel geld besteed om het gebouw terug te brengen in haar voormalige glorie. Een plaats op de UNESCO werelderfgoed lijst wordt dan ook binnenkort verwacht.

cruiseschip marina oceania cruises reisverslag herstart cruiseHet kasteel in Schwerin, Duitsland. Foto © VCK Cruises

Donderdag 10.15 uur

De rondleiding wordt gevolgd door een korte rondvaart over het Schwerinermeer met fantastisch zicht op het kasteel en de stad. Te voet verkennen we nog snel het historische centrum van de stad met haar pittoreske straatjes en de enorme domkerk. Met haar 117,5 meter hoogte behoort de kerktoren tot de hoogste ter wereld. Veel tijd is er niet want het centrum wordt volledig afgesloten in verband met een wielerwedstrijd. Onze bus brengt ons weer terug naar Warnemünde. We lunchen aan boord van de Marina en gaan daarna weer op eigen gelegenheid van boord om Warnemünde aan een nader onderzoek te onderwerpen.

cruiseschip marina oceania cruises reisverslag herstart cruiseRondvaart bij het kasteel in Schwerin, Duitsland. Foto © VCK Cruises

Donderdag 15.05 uur

Gewapend met paraplu's lopen we een dreigende lucht tegemoet. Het deert ons niet; het is geweldig om weer een cruise te maken en nieuwe plaatsen te ontdekken. Warnemünde is een badplaats met het breedste strand aan de Oostzee. In het pittoreske haventje vechten de visrestaurants om aandacht; van Backfisch Udo tot Rügener Fischbrötchen. In de kleine straatjes achter de haven staan pensions, restaurants en souvenirwinkels zij aan zij. Het strand is inderdaad erg breed; het wordt gedomineerd door de in 1898 gebouwde vuurtoren. In een lokaal kroegje schuilen we voor de regen en bestellen we een glas "Hafenliebe", het lokale bier. Duitser wordt het niet. Wat is het leuk hier.

cruiseschip marina oceania cruises reisverslag herstart cruise

cruiseschip marina oceania cruises reisverslag herstart cruiseDe Marina van Oceania Cruises in Warnemünde, Duitsland. Foto © VCK Cruises

Donderdag 20.16 uur

We zijn uitgenodigd in Red Ginger, het Aziatische restaurant op de Marina. Het is ons favoriete specialiteitenrestaurant aan boord. Van het uitkiezen van eetstokjes tot de heerlijke maaltijden; een diner in dit restaurant is altijd een groot feest. Tonijn tataki, salade van eend en watermeloen of Pad Thai met kreeft. Zoals gebruikelijk bij Oceania Cruises zijn ook de maaltijden in de specialiteitenrestaurants gewoon inbegrepen bij de reissom. Ook voor niet-alcoholische dranken wordt geen rekening gepresenteerd. Na het diner nemen we nog een afzakkertje in de gezellige Martini bar. Ook hier wordt social distancing gewaarborgd door stickers en een alerte bemanning. Na ieder bezoek zien we dat stoelen en tafels schoongemaakt worden; dat geldt in alle ruimtes en ook op de open dekken. De mondkapjes kunnen natuurlijk af als we samen proosten op een fantastische dag.

cruiseschip marina oceania cruises reisverslag herstart cruiseTonijn Tataki in Red Ginger Restaurant op de Marina. Foto © VCK Cruises

Vrijdag 09.05 uur

Een dag op zee. De Marina is gisteravond laat uit Warnemünde vertrokken en nu varen op ons gemak een rondje op de Oostzee. In verband met nieuwe eisen van de Deense autoriteiten moeten alle passagiers vandaag opnieuw getest worden, ook al is iedereen aan boord volledig gevaccineerd. Het Italiaanse specialiteitenrestaurant Toscana is voor de gelegenheid omgetoverd tot testlocatie en passagiers worden per dek verzocht om een sneltest te ondergaan. Er is geen wachttijd als wij ons net na negenen melden. De uitslag ontvangen we later per e-mail én schriftelijk in de hut. We ontbijten in de Grand Dining Room, iets dat we iedereen zouden kunnen aanraden. De rust, de aandacht van de obers en het enorme ontbijtmenu zijn voor ons reden om hier iedere morgen terug te komen.

cruiseschip marina oceania cruises reisverslag herstart cruiseOntbijten in de Grand Dining Room op de Marina. Foto © VCK Cruises

Tijdens deze speciale test cruise hebben we de mogelijkheid om verschillende suites aan boord te bekijken zoals de Penthouse Suite, Vista Suite, Oceania Suite én de prachtige Owner's Suite. Vooral die laatste maakt grote indruk. Deze zeegaande appartementen zijn door Ralph Lauren ingericht en zijn van alle mogelijke gemakken voorzien: twee grote balkons, een enorme badkamer en een woonkamer met eethoek. Gasten die verblijven in een van de suites hebben diverse privileges, variërend van voorrang bij het reserveren van specialiteitenrestaurants tot 24-uurs butler service en toegang tot het Aquamar Spa Terrace en de Executive Lounge.

cruiseschip marina oceania cruises reisverslag herstart cruiseDe woonkamer van een Vista Suite op de Marina van Oceania Cruises. Foto © VCK Cruises

cruiseschip marina oceania cruises reisverslag herstart cruiseHal en balkon van een Owner's Suite op de Marina van Oceania Cruises. Foto © VCK Cruises

cruiseschip marina oceania cruises reisverslag herstart cruiseSlaapkamer van een Owner's Suite op de Marina van Oceania Cruises. Foto © VCK Cruises

Vrijdag 16.00 uur

We gaan koken! In het Culinary Center geeft Chef Kelly een cursus "Flour Power". Onder het genot van een glaasje champagne en met een stoer Oceania Cruises schort om maken we "Socca", hartige Zuid Franse pannenkoeken van kikkererwtenmeel. Daarna is het de beurt aan Crêpes Suzette; het is simpel maar heerlijk en de recepten krijgen we mee zodat we gasten thuis ook kunnen verrassen. Daarna genieten we een klein half uurtje van de zilte zeelucht buiten op het dek.

cruiseschip marina oceania cruises reisverslag herstart cruiseZwembad en zonnedek aan boord van de Marina van Oceania Cruises. Foto © VCK Cruises

Vrijdag 19.00 uur

Het is een hele bijzondere afsluiting van deze korte cruise: we worden uitgenodigd om te dineren in La Reserve. Met een select gezelschap worden we daar getrakteerd op "La Cuisine Bourgeoise" met een menu dat leest als een Frans kookboek: Velouté Reine-Margot, Soufflé de Homard, Filet de Sole, Filet de Boeuf en Omelette Siberienne. Allemaal vergezeld door uitstekende Franse wijnen; dit is een culinaire ervaring als geen andere. De oprechte passie voor ingrediënten en lekker eten is een van de grootste succesfactoren van Oceania Cruises; er zijn weinig andere cruisemaatschappijen te vinden die zoveel aandacht besteden aan culinaire verwennerij.

cruiseschip marina oceania cruises reisverslag herstart cruiseMenu Bourgeoise in La Reserve Restaurant aan boord van de Marina van Oceania Cruises. Foto © VCK Cruises

Zaterdag 00.15 uur

De Marina vaart langzaam richting Kopenhagen. Het is erg gezellig in de Horizons Lounge waar een live band zorgt dat er volop gedanst wordt op de dansvloer. Het is een feestelijke afsluiting van een hele leerzame cruise die onze ogen geopend heeft en ons inspireert om juist in deze tijd vol enthousiasme cruises aan te raden. 's Ochtends verlaten we het schip met enige tegenzin, klaar om nog even Kopenhagen te verkennen en daarna terug te vliegen in een overvol vliegtuig.

cruiseschip marina oceania cruises reisverslag herstart cruiseNyhavn en de kleine zeemeermin in Kopenhagen, Denemarken. Foto © VCK Cruises

Als we een ding geleerd hebben in de afgelopen dagen, dan is het wel dat cruisen een hele veilige manier van vakantievieren blijft. Oceania Cruises neemt haar verantwoordelijkheid zeer serieus. De combinatie van vaccinatie en testen geeft een gerust gevoel dat uniek te noemen is in de reiswereld. Een paar dagen verbleven we in een luxe varende cocon. We kunnen niet wachten om weer aan boord van de Marina of een van de andere schepen van Oceania Cruises te stappen!

Alle informatie in dit artikel is onder voorbehoud van wijzigingen of fouten; er kunnen geen rechten aan ontleend worden.

KIES ZELF UW CRUISEVAKANTIE

Waar wilt u heen?

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van onze mooiste aanbiedingen en schrijf u nu in op onze nieuwsbrief:

Ik ben op de hoogte van de voorwaarden van verwerking van mijn persoonsgegevens en geef VCK Cruises toestemming om mijn gegevens te verwerken (meer info).
Ik ontvang graag ook andere aanbiedingen per post

Bestel onze nieuwe aanbiedingenfolder

Onze nieuwe aanbiedingenfolder staat weer vol met unieke, schitterende cruise aanbiedingen, samengesteld door de cruise experts van VCK Cruises. Vraag de folder nu gratis aan!

Bestel de folder