020 - 6 800 878

VCK keurmerken

  • Banner blog

Een middag in... Eidfjord

Noorwegen telt er vele; de op het oog wat slaperige dorpjes, met een paar honderd inwoners en als voornaamste bezienswaardigheid niet meer dan een supermarkt. Tijdens een cruise met de Seabourn Quest was ik in één van die bestemmingen. Een mooie gelegenheid om eens op onderzoek uit te gaan: wat is er te doen tijdens een middag in... Eidfjord?

Het binnenvaren van een fjord is wat mij betreft een van de grootste attracties van Noorwegen. Ook in het geval van Eidfjord; het dorp is werkelijk schitterend gelegen, zo merk ik op vanaf het dek van de Seabourn Quest. Het schip ligt niet aan de kade, dus passagiers die aan wal willen worden met tenders naar de kant gebracht. Veel leuker ook, wat mij betreft. Jammer is het dat het weer nog niet helemaal mee zit, zo aan het einde van de ochtend. Het plaatsje is, zoals mocht worden verwacht, bijzonder overzichtelijk. Zo'n 50 meter van de kade af, ligt het toeristenkantoor. De cruisepassagiers die geen excursie hebben geboekt (Seabourn biedt onder andere opties aan om te kayakken of per boot de fjord te verkennen) verzamelen zich in deze knusse ruimte. Buiten staan mountainbikes die te huur zijn om de omgeving te verkennen. Ik besluit gebruik te maken van het handige kaartje van Eidfjord dat in het kantoortje ligt. Aan de voorzijde staan alle faciliteiten die het dorp rijk is, de achterkant laat een iets ruimer beeld van de omgeving zijn en leert me dat er twee wandelroutes mogelijk zijn; een van een uur en een van anderhalf uur. Om wat tijd te besparen besluit ik een mountainbike te huren, maar ik merk meteen dat ik dat dat niet direct voor iedereen een aanrader is. Waar het dorp ophoudt, loopt de weg direct steil omhoog. Als wandeling is het te doen, fietsers dienen geoefend te zijn.

De routes zijn aantrekkelijk; de korte variant blijft binnen 'de bebouwde kom' en voert langs onder meer een houtbewerkingswinkel en een typisch Noors kerkje. Een charmant gezicht, helaas laat de zon nog even op zich wachten.

Tijdens de langere ronde begint het geluk te keren. De omgeving wordt mooier naarmate ik hoger kom en ik ben bijzonder onder de indruk van de uitzichten over de fjord en de daarin gelegen Seabourn Quest.Wie besluit beide rondes te doen wordt beloond met een paar fraaie vergezichten en komt onderweg nog een kleine waterval tegen. Eenmaal terug in het dorpje blijkt dat ik geluk heb gehad; het begint nu flink te regenen en de toeristen kiezen voor een kop koffie in een van de restaurantjes, of besluiten trollen en elanden in te slaan in een van de souvenirwinkels. 

Het mag duidelijk zijn; in Eidfjord zelf is de gemiddelde toerist met een kwartiertje wel uitgekeken. Het is dan ook de omgeving die deze bestemming zo aantrekkelijk maakt. In een uur of 3 is deze prima te voet te verkennen. Maar wie dit prachtige gebied echt goed wil ontdekken, doet er misschien toch goed aan een excursie te maken.

KIES ZELF UW CRUISEVAKANTIE

Waar wilt u heen?

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van onze mooiste aanbiedingen en schrijf u nu in op onze nieuwsbrief:

Ik ben op de hoogte van de voorwaarden van verwerking van mijn persoonsgegevens en geef VCK Cruises toestemming om mijn gegevens te verwerken (meer info).
Ik ontvang graag ook andere aanbiedingen per post

Bestel Zeezicht Magazine

Zeezicht is ons inspiratie magazine met de mooiste verslagen, foto's en tips van de experts van VCK Cruises. Vraag het magazine nu gratis aan!

Bestel het magazine