020 - 6 800 878

VCK keurmerken

  • Banner blog

Een wandeling door Melbourne, Australië

In de stad Melbourne maak ik voor het eerst kennis met Australië. Met bijna 4,5 miljoen inwoners is Melbourne een grote stad waar veel te zien is. Er is één uitdaging: ik heb hier maar één volle dag. Dus... vroeg op en de wandelschoenen aan!

Foto's van een dag in Melbourne Australië
Melbourne - tram in Collins Street

Mijn wandeling begint bij mijn hotel. Ik stop nog geen 100 meter verder. Bij The European serveren ze een fantastisch ontbijt. Ik maak kennis én val als een blok voor de Australische variant van de cappuccino: de "Flat White" en kijk nieuwsgierig om me heen. Ik ben aan de andere kant van de wereld maar het voelt direct vertrouwd. Na het ontbijt zet ik de pas er in: via het Parlementsgebouw en Collins Street loop ik naar Hosier Lane. Het centrum van Melbourne wordt doorkruist door "lanes", steegjes waar tegenwoordig de meest trendy koffiebars en winkels te vinden zijn.

Foto's van een dag in Melbourne Australië
Melbourne - straatkunst in Hosier Lane

Hosier Lane staat wereldwijd bekend als openluchtmuseum van "street art". De muren van de gebouwen in dit straatje zijn van onder tot boven voorzien van schilderingen en graffiti, met ware kunststukken als trekpleister. Schuin tegenover Hosier Lane ligt het opvallende Flinder Street Station, geopend in 1910. De hoofdingang is schitterend met een rij klokken die de vertrektijden van diverse lijnen aangeven. Het is een geliefd ontmoetingspunt. Een veelgehoorde zin in Melbourne is dan ook: "Meet you under the clocks".
Foto's van een dag in Melbourne Australië
Melbourne - hoofdingang van Flinder Street Station
Melbourne ligt aan de Yarra River en het uitzicht vanaf de brug naast Flinder Street Station is indrukwekkend. Het bellen van de trams, de vele (bak)fietsen, de oevers van de rivier met de vele prachtige restaurants en bars, de palmbomen. Ik kan me voorstellen dat zo veel mensen houden van deze stad.
Foto's van een dag in Melbourne Australië
Melbourne - het centrum van de stad aan de Yarra River
Een "Flat White" later loop ik verder via enorme oorlogsmonument naar de Botanic Garden. Elke zichzelf respecterende Australische stad heeft een botanische tuin, maar die van Melbourne wordt vaak geroemd als de mooiste. Hier geen kassa's of hekken; de botanische tuin is de gehele dag geopend voor iedereen. Het fungeert als stadspark van Melbourne en overal zie je mensen wandelen, picknicken of fietsen. Het 38 hectare grote park herbergt meer dan 10.000 plantensoorten en is ingedeeld in gebieden. Mijn favoriet: Fern Gully, een kronkelend pad door een bos met manshoge varens. De drukte van het centrum van Melbourne lijkt hier erg ver weg.
Foto's van een dag in Melbourne Australië
Melbourne - Botanic Garden
Foto's van een dag in Melbourne Australië
Melbourne - Botanic Garden
Foto's van een dag in Melbourne Australië
Melbourne - Fern Gulley in de Botanic Garden

Ik besluit om een tochtje per gondel te laten voor wat het is en wandel terug naar het centrum, waarbij ik bijna omver gelopen wordt door honderden joggers. Het blijkt kantoorpersoneel te zijn dat in de lunchpauze massaal gaat rennen door de mooie parken. En dat bij 29 graden; ik doe het ze niet na.

Aan de oever van de Yarra River, naast het historische Flinder Street Station, is een nieuw centrum ontstaan rond Federation Square. Blikvanger is de schitterende moderne National Gallery of Victoria, in de volksmond kortweg NGV genoemd, met 20.000 Australische kunstwerken. De rest van Federation Square kan me overigens niet echt bekoren; het lijkt niet echt te passen bij de rest van deze stad. 
Foto's van een dag in Melbourne Australië
Melbourne - National Gallery of Victoria
Foto's van een dag in Melbourne Australië
Melbourne - Manchester Unity Building
Het winkelgebied rond Bourke Street maakt me blij. Niet omdat ik een "die-hard" shopper ben maar omdat het gebied een mooie mengeling is van met bomen omzoomde straten, statige gebouwen en prachtige Victoriaans uitziende winkelarcades. Straatmuzikanten zie en hoor je overal; ze zijn opvallend goed. En voor de komische noot zorgt dat kleine straatbordje Dame Edna Place, compleet met showbizzlichten. 
Foto's van een dag in Melbourne Australië
Melbourne - Dame Edna Place
Foto's van een dag in Melbourne Australië
Melbourne - overdekte winkel arcades
De dag loopt ten einde; de jetlag slaat genadeloos toe. Ik laat de "Old Melbourne Gaol" (de voormalige gevangenis) voor wat het is maar kan een bezoek aan de State Library of Victoria niet weerstaan. In mijn reisgids staat een plaatje van een enorme leeszaal en die wil ik met eigen ogen zien. En zo komt er véél te vroeg een eind aan mijn dag in Melbourne. Ik wist vooraf dat ik te weinig tijd zou hebben om de stad echt te leren kennen; maar wát heb ik een geweldige eerste indruk gekregen van deze mooie, vriendelijke stad. Ik weet nu dat ik maar wát graag terugkom want er is hier nog zo veel te zien.
Foto's van een dag in Melbourne Australië
Melbourne - leeszaal van de State Library


Bij VCK Cruises bent u aan het juiste adres voor alle cruises naar Melbourne, Sydney, Tasmanië en het Great Barrier Reef, altijd tegen het scherpste tarief. Bel ons op 020-6800878 voor persoonlijk advies of mail ons. Klik hier voor onze unieke speciale aanbiedingen op cruises naar Australië.

Foto's © VCK Cruises

Over de auteur

Bart de Boer

Bart is Managing Director van VCK Cruises en tevens een groot cruisefanaat. Sinds zijn jeugd vaart Bart tijdens vakanties de wereld over, wat hem een encyclopedische kennis van de cruisewereld heeft opgeleverd.

KIES ZELF UW CRUISEVAKANTIE

Waar wilt u heen?

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van onze mooiste aanbiedingen en schrijf u nu in op onze nieuwsbrief:

Ik ben op de hoogte van de voorwaarden van verwerking van mijn persoonsgegevens en geef VCK Cruises toestemming om mijn gegevens te verwerken (meer info).
Ik ontvang graag ook andere aanbiedingen per post

Bestel onze nieuwe aanbiedingenfolder

Onze nieuwe aanbiedingenfolder staat weer vol met unieke, schitterende cruise aanbiedingen, samengesteld door de cruise experts van VCK Cruises. Vraag de folder nu gratis aan!

Bestel de folder