020 - 6 800 878

VCK keurmerken

  • Banner blog

Foto's en verhalen uit de archieven van VCK Cruises

VCK Cruises bestaat al meer dan vijftig jaar. Als VCK-Zeereizen begonnen we in de zestiger jaren van de vorige eeuw met het boeken van ferry overtochten, maar inmiddels zijn we een toonaangevende speler in de wereld van luxe cruisevakanties. Speciaal voor ons blog nemen we een duik in onze archieven.

Black Prince in Amsterdam

Black Prince van Fred. Olsen Cruise Lines in Amsterdam

De Black Prince van Fred. Olsen Cruise Lines leidde een dubbelleven. ’s Winters maakte het schip 14-daagse cruises uit vanuit Rotterdam naar de Canarische Eilanden waarbij passagiers desgewenst een enkele reis konden boeken en hun auto konden meenemen. ’s Zomers maakte ze als Venus ferry-overtochten tussen Nederland en Noorwegen. In 1987 besloot Fred. Olsen het schip volledig in te zetten op cruises. Black Prince werd grondig verbouwd volgens een nieuw “superjacht” concept. Met zeilen en een nogal in het oog springende beschildering arriveerde ze in Amsterdam. De foto maakten we vanuit het (dak)raam van het voormalige VCK pand aan de Ruyterkade.

De historie van het ss Norway

ss Norway at Great Stirrup Cay Bahamas

Een van onze favoriete schepen is de Norway. In 1962 werd dit schip als France in dienst gesteld op de trans-Atlantische dienst van Le Havre naar New York. Voor passagiers in de 1e klasse was niets te doen: de fijnste keuken, de beste service. Maar al snel luidde de opkomst van het vliegverkeer het einde van de trans-Atlantische dienst in. Haar laatste jaren onder Franse vlag waren een aaneenschakeling van arbeidsconflicten. De France werd opgelegd in Le Havre en gekocht door de Noorse reder Knut Kloster die het schip omdoopte tot Norway en grondig liet verbouwen tot cruiseschip. Onder de vlag van Norwegian Caribbean Line (nu Norwegian Cruise Line) heeft de Norway vele jaren zeer succesvol cruises uitgevoerd in het Caribisch gebied. Het schip kwam ook een aantal keren naar Nederland; de laatste keer dat we haar daar zagen zag ze er vermoeid en uitgeleefd uit. In 2003 zorgde een boiler explosie voor het einde van haar carrière. Wij fotografeerden de imposante Norway in oktober 1990 bij Great Stirrup Cay, het privé eiland van de rederij in de Bahamas.

Lunchmenu ss Nieuw Amsterdam uit 1948

menukaart nieuw amsterdam holland america line uit 1948

Een van de pronkstukken uit de VCK collectie is dit lunchmenu uit 1948 van de originele Nieuw Amsterdam van Holland America Line. Het laat zien dat onze smaak in zeventig jaar is veranderd want gerechten als “gevulde pens, Nederlandse stijl” zien we tegenwoordig (gelukkig!) niet meer terug aan boord.

"The Love Boat" in Amsterdam

pacific princess love boat in amsterdam

De TV-serie “Love Boat” heeft ongelooflijk veel voor de wereldwijde cruise industrie betekend. Doc, Julie, Gopher en natuurlijk Captain Stubing lieten heel Amerika wekelijks kennismaken met een droomwereld en dat zorgde voor een enorme stijging in de vraag naar cruisevakanties. Wij fotografeerden de Pacific Princess, de originele “Love Boat”, tijdens een bezoek aan Amsterdam in 1988.

Cruise Party LP

fred olsen cruise party lp muziek

Bill Speckmann was de mateloos populaire Cruise Director van de Black Prince, het cruiseschip dat voor veel Nederlanders de eerste kennismaking met cruisen was. In de winter vertrok het schip elke twee weken vanuit Rotterdam naar de Canarische Eilanden, vaak met bekende Nederlandse artiesten aan boord. We vonden deze LP in onze archieven. Volgens de albumhoes traden Greetje Kauffeld, Ciska Peters, Conny Vink en Anneke Grönloh op in de Neptunus Lounge, om daarna de “Cruise Party” met het “Jolly Quartet” tot diep in de nacht voort te zetten.

Foto's © VCK Cruises

Over de auteur

Elisa Duinmeyer

Elisa Duinmeyer

Elisa is Supervisor bij VCK Cruises. Zij gedijt het best in hectische werkomstandigheden. Maakte in ruim 25 jaar de groei van het bedrijf mee en zorgt er nog steeds met veel plezier voor dat onoplosbare problemen opgelost worden.

KIES ZELF UW CRUISEVAKANTIE

Waar wilt u heen?

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van onze mooiste aanbiedingen en schrijf u nu in op onze nieuwsbrief:

Ik ben op de hoogte van de voorwaarden van verwerking van mijn persoonsgegevens en geef VCK Cruises toestemming om mijn gegevens te verwerken (meer info).
Ik ontvang graag ook andere aanbiedingen per post

Bestel Zeezicht Magazine

Zeezicht is ons inspiratie magazine met de mooiste verslagen, foto's en tips van de experts van VCK Cruises. Vraag het magazine nu gratis aan!

Bestel het magazine