020 - 6 800 878

VCK keurmerken

  • Banner blog

Het laatste cruisenieuws

Bijgewerkt: 30 november 2020

De Corona crisis heeft de cruisewereld op zijn kop gezet. Na de vrijwillige stop door alle cruiserederijen zien we nu dat er weer voorzichtig plannen gemaakt worden voor een herstart. In dit artikel vindt u het laatste Corona cruisenieuws. We werken de pagina regelmatig bij dus kom gerust vaker langs!

Klik hier voor het cruisenieuws van vorige maand. Klik hier voor een overzicht van alle schepen die tijdens de Corona crisis van eigenaar wisselden.

30 november 2020
Op deze dag in ... 2018

Het is 30 november 2018 als de gloednieuwe Nieuw Statendam van Holland America Line haar geboorteplaats, de Fincantieri werf in Marghera, Italië, verlaat. Een paar uur later glijdt het cruiseschip bij het licht van de ondergaande zon door het Canal Grande op weg naar naar de cruiseterminal van Venetië. Als 's avonds aan boord de laatste hand wordt gelegd aan de kleine details wandelen wij door de verlaten binnenstad van Venetië. Wat een eer om morgen als eerste passagiers aan boord te mogen gaan voor een korte cruise naar Rome waar haar officiële maidentrip zal beginnen. De verwachtingen zijn hoog gespannen... Lees ons reisverslag.

Holland America Line cruiseschip Nieuw Statendam in Venetie

Holland America Line cruiseschip Nieuw Statendam in Venetie

Holland America Line cruiseschip Nieuw Statendam in Venetie30 november 2018: Nieuw Statendam van Holland America Line vaart Venetië binnen. Foto's © VCK Cruises

30 november 2020
Royal Caribbean's Odyssey of the Seas verlaat het bouwdok

Afgelopen zaterdag gingen de gigantische deuren van het bouwdok van de Meyer Werft in Papenburg open. Heel behoedzaam werd Royal Caribbean's nieuwste cruiseschip naar buiten gesleept. De Odyssey of the Seas meet 169.000 ton en heeft een lengte van 347,1 meter. Ze is 41,1 meter breed en biedt plaats aan meer dan 5000 passagiers. Het schip wordt bij Meyer Werft afgebouwd. Zo wordt de schoorsteen geplaatst en wordt er gewerkt aan de interieurs. Over enkele maanden zal de Odyssey of the Seas dan over de rivier de Eems naar de Noordzee varen voor proefvaarten en overdracht aan Royal Caribbean International.

Royal Caribbean cruiseschip Odyssey of the Seas bij Meyer Werft in Papenburg

Royal Caribbean cruiseschip Odyssey of the Seas bij Meyer Werft in PapenburgOdyssey of the Seas van Royal Caribbean International verlaat het bouwdok van Meyer Werft, Papenburg. Foto's © Meyer Werft

30 november 2020
Waar zijn de cruiseschepen van Hapag-Lloyd Cruises nu?

Na een zomer waarbij de schepen van Hapag-Lloyd Cruises succesvol cruises hebben uitgevoerd naar Noord-Europa wacht de vloot nu geduldig op een herstart. Op 30 november waren de vier luxe cruiseschepen van Hapag-Lloyd hier:

Europa - Afgemeerd in Bremen, Duitsland
Europa 2 - Voor anker ten noorden van Tenerife, Canarische Eilanden
Hanseatic Inspiration - Afgemeerd in Hamburg, Duitsland
Hanseatic Nature - Afgemeerd in Hamburg, Duitsland

Europa van Hapag-Lloyd Cruises in AmsterdamEuropa van Hapag-Lloyd Cruises in Amsterdam in 2004. Foto © VCK Cruises

Europa 2 van Hapag-Lloyd Cruises in AmsterdamEuropa 2 in het Noordzeekanaal in 2017. Foto © VCK Cruises

26 november 2020
Silversea Cruises vanaf 2022 inclusief landexcursies

Bij de lancering van het 2022/2023 programma kwam Silversea Cruises met groot nieuws. Vanaf 2022 biedt Silversea Cruises haar gasten een excursie aan in praktisch iedere haven. Op deze manier is het verschil tussen reguliere cruises en expeditiecruises van Silversea nu verleden tijd. De 10 luxe schepen van Silversea Cruises maken in 2022/2023 maar liefst 315 reizen naar 669 bestemmingen in 114 landen. Het cruiseprogramma wordt als eerste gepresenteerd aan de Venetian Society leden van de rederij; de algemene verkoop begint op 10 december.

Silver Whisper van Silversea Cruises in het NoordzeekanaalSilver Whisper van Silversea Cruises in het Noordzeekanaal in 2013. Foto © VCK Cruises

26 november 2020
Cruisemaatschappijen passen hun voorwaarden aan

Om het zo makkelijk mogelijk te maken om nu een cruise te boeken passen veel rederijen hun voorwaarden tijdelijk aan. Een lagere aanbetaling; een latere restantbetaling en wellicht aantrekkelijker annuleringsvoorwaarden. Toch zitten er hier en daar wat addertjes onder het gras waardoor het raadzaam is om altijd eerst advies te vragen bij de experts van VCK Cruises. Wij willen immers maar één ding: u een onvergetelijke cruisevakantie bieden zonder onaangename verrassingen.

26 november 2020
Waar zijn de cruiseschepen van Azamara nu?

De schepen van Azamara hebben een tijdelijk thuis gevonden in de haven van Greenock bij Glasgow in Schotland. Op 26 november lagen de drie Azamara cruiseschepen daar gezusterlijk naast elkaar.

Azamara Journey - Afgemeerd in Glasgow, Groot-Brittannië
Azamara Pursuit - Afgemeerd in Glasgow, Groot-Brittannië
Azamara Quest - Afgemeerd in Glasgow, Groot-Brittannië

Azamara Journey en Azamara Pursuit van AzamaraAzamara Journey in Cannes, Frankrijk en Azamara Pursuit in Cherbourg, Frankrijk. Foto's © VCK Cruises

26 november 2020
Op deze dag in ... 2004

Aan boord van de Crystal Serenity van Crystal Cruises voeren we een week door de warme Caribische Zee. Toegegeven: het vaarschema was niet al te spannend (Freeport, Nassau, Cozumel en Key West) maar de ervaring aan boord maakte dat méér dan goed. De ruimte aan boord, de rust en de fantastische verzorging. In de Caribische havens legde het stralend witte schip aan naast de giganten van andere rederijen. We zagen daar mensen op de kade in de rij staan om terug aan boord te komen; wij wandelden naar ons schip en werden persoonlijk verwelkomd. We hoorden op andere schepen joelende mensen die kennelijk net terugkwamen van de piratentocht met ongelimiteerde hoeveelheden rum punch; wij stonden aan de reling bij het licht van de ondergaande zon en de klanten van Louis Armstrong's "Wonderful World". Het was een prachtige week die nog eens duidelijk maakte hoe verschillend cruises kunnen zijn en hoe belangrijk het is dat we onze klanten helpen om hun perfecte schip te vinden. Op de laatste dag van de cruise legde de Crystal Serenity aan in Key West, Florida. Het was 26 november 2004. Onder een staalblauwe hemel dwaalden we door de tropisch uitziende straten, zachtjes "Wonderful World" neuriënd.

Crystal Serenity Crystal Cruises bezoek aan Key West Florida

Crystal Serenity Crystal Cruises bezoek aan Key West Florida26 november 2004: bezoek aan Key West, Florida aan boord van de Crystal Serenity van Crystal Cruises. Foto's © VCK Cruises

26 november 2020
MSC Cruises maakt plannen voor cruises rond Japan

De Japanse autoriteiten hebben MSC Cruises toestemming gegeven om vanaf april 2021 cruises uit te voeren vanuit Japan voor Japanse gasten. De MSC Bellissima zal in het voorjaar repositioneren naar Yokohama en van april tot juni een serie 5- tot 9-daagse cruises aanbieden. Ook in november en december wordt de MSC Bellissima in Japan verwacht. Opvallend detail is dat de cruises alleen beschikbaar zijn voor gasten met de Japanse nationaliteit.

23 november 2020
Holland America Line annuleert alle cruises tot 31 maart 2021

Holland America Line heeft voldoende tijd nodig om aan de strenge eisen en protocollen van de Amerikaanse CDC te voldoen. Daarom heeft de rederij moeten besluiten om alle cruises met vertrek tot en met 31 maart 2021 te annuleren. Ook worden langere cruises naar de Verenigde Staten tot november 2021 geannuleerd. Als voorbereiding op een herstart stuurt Holland America Line zes schepen naar de Verenigde Staten om daar in samenwerking met de CDC te werken aan het implementeren van alle benodigde routines.

holland america line nieuw amsterdam in grand turkNieuw Amsterdam van Holland America Line in Grand Turk, Turks & Caicos in 2010. Foto © VCK Cruises

23 november 2020
Waar zijn de cruiseschepen van Silversea Cruises nu?

Op één na hebben alle schepen van Silversea Cruises een veilig thuis gevonden in het Middellandse Zee gebied waar gewacht wordt tot het moment dat er weer gasten aan boord verwelkomd kunnen worden. Dit is waar u de cruiseschepen van Silversea Cruises op 23 november kon vinden:

Silver Cloud - Afgemeerd in Marseille, Frankrijk
Silver Explorer - Afgemeerd in Marseille, Frankrijk
Silver Moon - Afgemeerd in Livorno, Italië
Silver Muse - Voor anker in de baai van Manila, Filipijnen
Silver Shadow - Afgemeerd in Marseille, Frankrijk
Silver Spirit - Afgemeerd in Valletta, Malta
Silver Whisper - Afgemeerd in Marseille, Frankrijk
Silver Wind - Afgemeerd in Marseille, Frankrijk

Silver Shadow en Silver Spirit van Silversea Cruises
Silver Whisper en Silver Wind van Silversea CruisesDe vloot van Silversea Cruises in gelukkiger tijden. Met de klok mee: Silver Shadow in Valletta, Malta - Silver Spirit in Santorini, Griekenland - Silver Wind in Monemvasia, Griekenland - Silver Whisper in Halifax, Canada. Foto's © VCK Cruises

23 november 2020
Amerikaanse autoriteiten raden het maken van een cruise af

De Amerikaanse "Centers for Disease Control" (CDC) heeft zaterdag het veiligheidsniveau voor cruises verhoogd naar niveau 4. Amerikanen wordt tijdelijk afgeraden om een cruise te maken aangezien het CDC een verhoogd risico ziet op besmetting door het Corona virus. Samen met de cruiserederijen werkt het CDC tegelijkertijd aan strikte protocollen voor de herstart van cruises vanuit Amerikaanse havens.

cruiseschip loopplank gangway inschepingFoto © VCK Cruises

23 november 2020
Princess Cruises en Seabourn annuleren meer cruises

Ook Princess Cruises en Seabourn hebben aangekondigd dat zij meer cruises moeten annuleren. Seabourn annuleert reizen van 8 dagen en langer die Amerikaanse havens aan zouden doen op de Seabourn Odyssey en Seabourn Quest. Princess Cruises heeft besloten om al haar cruises met vertrek tot 31 maart 2021 te annuleren. De extra tijd is nodig om adequate voorbereidingen te treffen voor een herstart waarbij alle eisen van de Amerikaanse CDC voor een veilige cruisevakantie strikt worden nageleefd.

ruby princess princess cruises in santoriniRuby Princess van Princess Cruises in Santorini, Griekenland in 2013. Foto © VCK Cruises

22 november 2020
Op deze dag in ... 2005

Het is ijzig koud als we na het ontbijt de loopplank betreden. We zijn in Istanbul, Turkije en vandaag is de dag: de Nautica van Oceania Cruises wordt officieel gedoopt. In een grote tent op de kade duiken de genodigden dieper in hun winterjassen in afwachting van het officiële programma. Er is locaal entertainment, er wordt gespeecht en gezongen, er is een saluut van een blusboot en onder luid getoeter breekt de fles op de romp. Terug aan boord warmen we op en bereiden we ons voor op de "Christening Luncheon" - een extravagant feestmaal dat Oceania's reputatie als culinaire trendsetter in de cruisewereld nog eens benadrukt. Die avond, bij het licht van de maan, vertrekken we uit Istanbul en vaart de Nautica langs de Aya Sophia en de Blauwe Moskee. Het is een sprookjesachtig begin van Nautica's eerste cruise voor Oceania Cruises.

oceania cruises nautica doop in istanbul

oceania cruises nautica doop in istanbul

oceania cruises nautica doop in istanbulDe doop van de Nautica van Oceania Cruises in Istanbul op 22 november 2005. Foto's © VCK Cruises

19 november 2020
Norwegian Cruise Line presenteert 2023 cruiseprogramma

"Beter te vroeg dan te laat" zullen de mensen bij Norwegian Cruise Line gedacht hebben, want als een van de eerste cruisemaatschappijen werd woensdag het zomerprogramma voor 2023 gepresenteerd. Maar liefst 4 Norwegian schepen zullen de zomer van 2023 doorbrengen in de Middellandse Zee. Nieuwe havens zijn Nessebur in Bulgarije, Bodrum in Turkije en het Griekse eiland Paros. De Norwegian Getaway zal vanuit Kopenhagen cruises gaan uitvoeren in de Oostzee waarbij het schip 36 uur in Sint-Petersburg zal blijven. Naast cruises in Europa biedt Norwegian Cruise Line in de zomer van 2022 ook reizen aan naar Bermuda, Alaska, de Caraïbische Zee, de Oostkust van Canada en de Bahamas.

Norwegian Bliss cruiseschip in Ketchikan AlaskaNorwegian Bliss van Norwegian Cruise Line in Ketchikan, Alaska. Foto © VCK Cruises

19 november 2020
Rivierschepen van AmaWaterways maken een zeereis

De interesse voor riviercruises in Frankrijk is zo groot dat AmaWaterways besloten heeft om twee van haar rivierschepen op de Franse rivieren Rhône en Seine in te zetten. Dat is een logistieke uitdaging want de schepen moeten over zee naar hun nieuwe vaargebied vervoerd worden. Dat gebeurt per varend dokschip. Zowel de AmaKristina en AmaDante voeren in Nederland het dok in, waarna het hele dokschip met de twee rivierschepen koers zette naar Frankrijk. De AmaDante blijft relatief dicht bij huis: dit schip zal in 2021 ingezet worden op cruises tussen Le Havre en Parijs over de Seine. De AmaKristina moet een langere reis maken naar haar nieuwe vaargebied. Vanuit de Middellandse Zee bereikt zij de monding van de Rhône en zal medio 2021 gaan varen in de Provence tussen Lyon en Avignon. AmaWaterways introduceert volgend jaar ook een nieuwe route over de Saône tussen Chalon-sur-Saône en Arles.

amawaterways rivier cruiseschepenAmaKristina en AmaDante worden naar Frankrijk vervoerd per zeeschip. Foto's © AmaWaterways

19 november 2020
Cunard opent reserveringen voor 2022 cruiseprogramma

Ook Cunard heeft haar vaarschema's voor 2022 gepresenteerd. Naast de traditionele Transatlantische overtochten tussen Southampton en New York met de Queen Mary 2 valt op dat de Queen Elizabeth in de zomer van 2022 terugkeert naar Alaska. Met een totaal aanbod van 162 cruises op de drie stijlvolle schepen valt er voor Cunard fans genoeg te kiezen. VCK Cruises adviseert u graag.

Cunard cruiseschip Queen ElizabethCunard's Queen Elizabeth in het Noordzeekanaal. Foto © VCK Cruises

19 november 2020
SeaDream Yacht Club annuleert Caribische cruises tot einde 2020

Op de eerste Caribische cruise heeft de SeaDream I terug moeten keren naar Barbados nadat enkele passagiers positief testten voor Covid-19. Met 9 besmettingen heeft SeaDream Yacht Club besloten alle geplande Caribische cruises met vertrek in 2020 te annuleren.

17 november 2020
Waar zijn de cruiseschepen van Seabourn nu?

De vijf ultra-luxe cruiseschepen van Seabourn wachten bij Cyprus en Curaçao op betere tijden. Dit is waar u de cruiseschepen van Seabourn op 17 november kon vinden:

Seabourn Encore - Voor anker bij Limassol, Cyprus
Seabourn Odyssey - Voor anker ten westen van Curaçao
Seabourn Ovation - Voor anker bij Limassol, Cyprus
Seabourn Quest - Voor anker bij Limassol, Cyprus
Seabourn Sojourn - Varend zonder passagiers in de Caraibische Zee

Seabourn Sojourn en Seabourn Encore van Seabourn
Seabourn Ovation en Seabourn Quest van SeabournDe schepen van Seabourn in gelukkiger tijden. Met de klok mee: Seabourn Sojourn in Quebec, Canada - Seabourn Encore in Singapore - Seabourn Quest in Sanremo, Italië - Seabourn Ovation in Kotor, Montenegro. Foto's © VCK Cruises

17 november 2020
Op deze dag in ... 1987

Meer dan dertig jaar geleden (oef) boekten we een cruise van een week op de Celebration van Carnival Cruise Lines. Al direct na vertrek uit Miami deed de rederij zijn naam eer aan: dansende obers, conga lines, dienbladen vol neonkleurige cocktails, "male nightgown competitions" en nog veel meer. Toch waren we zeer plezierig verrast over het niveau van de service en de maaltijden; alles leek op dit schip te kloppen. Op 17 november 1987 kwamen we 's morgens in alle vroegte aan in Charlotte Amalie, St. Thomas en maakten we een prachtige excursie naar het prachtige strand van Magens Bay. 's Avonds bij het wegvaren passeerden we andere cruiseschepen: de Noordam van Holland America Line, de Atlantic van Home Line en de Sagafjord van Norwegian America Line.

De Noordam werd in 1984 in dienst genomen en voer tot 2005 voor Holland America Line. Als Marella Celebration heeft ze tot dit jaar voor Marella Cruises gevaren; haar lot is onbeslist. Home Lines werd in 1946 opgericht in Italië en voerde in eerste instantie lijndiensten uit tussen Genua en New York. Later werd de rederij succesvol met het uitvoeren van cruises naar Bermuda en de Caribbean, voornamelijk vanuit New York. De Atlantic werd in 1982 gebouwd en heeft zes jaar voor Home Lines gevaren. In Nederland werd het schip later populair als Melody van MSC Cruises. In 2018 werd ze verkocht aan de sloopwerf.

De Celebration werd in 2008 door Carnival Cruise Lines verkocht en is na wat omzwervingen terechtgekomen bij Bahamas Paradise Cruise Line. Als Grand Celebration maakte het schip tot de Corona crisis korte reizen tussen Florida en de Bahamas. Er circuleren momenteel geruchten dat het schip voor de sloop verkocht gaat worden maar de rederij ontkent dit.

cruiseschepen in charlotte amalie st thomas

cruiseschepen in charlotte amalie st thomas

cruiseschepen in charlotte amalie st thomasNoordam van Holland America Line, Atlantic van Home Lines en Sagafjord van Norwegian America Line in Charlotte Amalie, St. Thomas op 17 november 1987. Foto's © VCK Cruises

13 november 2020
Celebrity Cruises gaat all-inclusive!

Voortaan hoeft u niet langer af te rekenen voor uw glas wijn of uw cappuccino aan boord van de schepen van Celebrity Cruises. Eerder deze week kondigde de rederij aan dat ze voortaan all-inclusive wordt. Geen extra kosten meer als u een glas wijn, een koffiespecialiteit, mineraalwater of biertje bestelt. Ook de fooien en onbeperkt gebuik van standaard Wifi zijn voortaan inbegrepen in de reissom. Voor de echte levensgenieters biedt Celebrity Cruises het ELEVATE pakket met onbeperkte premium dranken en geselecteerde excursies tot US$ 200 aan land. Het INDULGE pakket voegt daar nog onbeperkte streaming Wifi aan toe en US$ 200 boordtegoed per persoon. Alle gasten die verblijven in een suite kunnen gebruik blijven maken van The Retreat en kunnen rekenen op een INDULGE pakket. Het "Always Included" programma geldt op alle cruises behalve de reizen naar Galapagos.

Martini Bar en Cafe Al Bacio op Celebrity 

Cruises Celebrity Reflection Ensemble Lounge en Sunset Bar op Celebrity Cruises 

Celebrity ReflectionMet de klok mee: Martini Bar, Cafe Al Bacio, Sunset Bar en Ensemble Lounge op de Celebrity Reflection van Celebrity Cruises. Foto's © VCK Cruises

13 november 2020
Holland America Line stopt tijdelijk met de verkoop van langere cruises naar Amerikaanse havens

De nieuwe regels van de Amerikaanse CDC schrijven voor dat cruisemaatschappijen alleen cruises tot 8 dagen mogen aanbieden van/naar Amerikaanse havens. Er zijn echter nog veel vragen over de implicaties van deze richtlijn. In afwachting van een definitief besluit heeft Holland America Line besloten de verkoop te pauzeren van alle cruises van 8 dagen en langer die Amerikaanse havens aandoen met vertrek tot 1 november 2021. De cruises worden op dit moment niet geannuleerd en kunnen weer vrijgegeven worden voor de verkoop als er meer duidelijkheid is over de routines en procedures voor cruises vanuit de Verenigde Staten.

Holland America Line Westerdam en Oosterdam in 

Ketchikan, AlaskaHolland America Line's Westerdam en Oosterdam in Ketchikan, Alaska. Foto © VCK Cruises

13 november 2020
SeaDream Yacht Club onderbreekt cruise door Covid besmetting

De eerste Caribische cruise met de SeaDream I is na enkele dagen afgebroken toen aan boord een passagier positief getest werd voor Covid-19. Het schip keerde direct terug naar Bridgetown, Barbados en alle passagiers werden verzocht om in hun hut te blijven. Zowel passagiers als bemanningsleden zijn opnieuw getest door de lokale autoriteiten waarbij in totaal 5 passagiers positieve testuitslagen bleken te hebben.

13 november 2020
Op deze dag in ... 2001

Bij veel van onze klanten staat een cruise door het Panamakanaal hoog op het verlanglijstje. Terecht, want het is een unieke ervaring om met een cruiseschip dwars door Midden-Amerika van de ene oceaan naar de andere te varen. Op 13 november 2001 waren we aan boord van de Radiance of the Seas van Royal Caribbean International. 's Morgens vroeg zagen we de indrukwekkende skyline van Panama City terwijl ons schip langzaam opstoomde naar de ingang van het Panamakanaal. We passeerden de Brigde of the Americas om niet veel later door locomotieven de sluis van Miraflores ingeloodst te worden. Met haar breedte van 32,2 meter past de Radiance of the Seas precies in de sluis. Het schutten in de sluis gaat opvallend snel; luid bellend worden we uitgeleide gedaan door de vier locomotieven. De daarop volgende passage van het kanaal en het Gatun meer is fantastisch; we varen letterlijk door de jungle en horen de toekans. Lunchen doen we in Chops Grill met uitzicht op het tropische regenwoud. Via de Gatun sluizen bereiken we de Caraïbische Zee. Een onvergetelijke ervaring rijker.

cruiseschip in Miraflores sluizen Panamakanaal

cruiseschip in Miraflores sluizen PanamakanaalRadiance of the Seas in de Miraflores sluizen, Panamakanaal op 13 november 2001. Foto's © VCK Cruises

13 november 2020
Norwegian Cruise Line start mogelijkerwijs in januari met testcruises

De topman van Norwegian Cruise Line Holdings, Frank del Rio, heeft in een persconferentie laten weten dat zijn rederijen naar verwachting in januari testcruises zullen uitvoeren in Amerikaanse wateren. Deze testcruises zijn onderdeel van het nieuwe CDC protocol voor cruises naar Amerikaanse havens waar alle rederijen aan moeten voldoen. Desgevraagd liet del Rio doorschemeren dat het na een officiële startdatum 6-9 maanden zal duren voordat de hele vloot van NCLH (Norwegian Cruise Line, Oceania Cruises en Regent Seven Seas Cruises) voordat de hele vloot weer operationeel is.

Norwegian Pearl bij Great Stirrup CayNorwegian Pearl van Norwegian Cruise Line. Foto © VCK Cruises

12 november 2020
Waar zijn de schepen van Oceania Cruises nu?

De cruiseschepen van Oceania Cruises wachten op diverse plaatsen tot het moment dat er weer gasten aan boord verwelkomd kunnen worden. Dit waar u de cruiseschepen van Oceania Cruises op 12 november kon vinden:

Insignia - Afgemeerd in het Schottengat in Willemstad, Curacao
Marina - Afgemeerd in Genua, Italië
Nautica - Afgemeerd in Genua, Italië
Regatta - Afgemeerd in Astoria, Oregon, Verenigde Staten
Riviera - Afgemeerd in Genua, Italië
Sirena - Afgemeerd in La Spezia, Italië

Insignia en Marina van Oceania Cruises Regatta en Nautica van Oceania Cruises Schepen van Oceania Cruises in gelukkiger tijden. Met de klok mee: Insignia in Sevilla, Spanje - Marina in Kotor, Montenegro - Nautica in Istanbul, Turkije - Regatta in Venetië, Italië. Foto's © VCK Cruises

10 november 2020
Beurskoersen cruisemaatchappijen stijgen sterk

Het nieuws dat er op korte termijn een werkend Coronavirus vaccin beschikbaar is zorgde voor ophef op de Amerikaanse beurzen. Vooral de koersen van de grote cruisemaatschappijen stegen sterk. Carnival Corporation, Royal Caribbean Group en Norwegian Cruise Line openden meer dan 20% hoger op de New York Stock Exchange. Later op de dag kondigde Norwegian Cruise Line Holdings aan dat het resultaat van het 3e kwartaal slechter was dan verwacht maar dat boekingen voor de tweede helft van 2021 op het gebruikelijke niveau blijven.

Cruiseschepen in Barcelona in mei 2012Cruiseschepen in Barcelona in mei 2012. Foto © VCK Cruises

10 november 2020
SeaDream Yacht Club is begonnen met Caraïbische cruises

Afgelopen weekend vertrok de SeaDream I van SeaDream Yacht Club uit Bridgetown, Barbados op de eerste officiële Caraïbische cruise sinds de uitbraak van het Corona virus. De rederij is hiermee de eerste die in dit vaargebied cruises aanbiedt; eerder dit jaar startte SeaDream Yacht Club ook als eerste in de Noorse Fjorden. Opvallend was dat er geen mondkapjes gedragen werden aan boord. Na kritische vragen is dat beleid nu veranderd: zowel bemanningsleden als gasten dienen mondkapjes te dragen als "social distancing" niet mogelijk is. De achtdaagse Caraïbische cruises bezoeken een aantal tropische paradijsjes in de Grenadines waarbij optimaal gebruik gemaakt kan worden van alle watersportfaciliteiten en de mogelijkheid om buiten te eten én te slapen.

SeaDream I van SeaDream Yacht ClubSeaDream I van SeaDream Yacht Club. Foto © VCK Cruises

10 november 2020
Op deze dag in ... 2010

Een week varen in de warme Caraïbische Zee - we kunnen er op dit moment alleen maar van dromen. Tien jaar geleden scheepten we in Ft. Lauderdale in op de Nieuw Amsterdam van Holland America Line voor een cruise naar Grand Turk, San Juan, St. Maarten en Half Moon Cay, het privé eiland van de rederij in de Bahamas. Op deze dag in 2010 voeren we rond het middaguur langs het machtige El Morro fort dat sinds de 16e eeuw de haveningang van San Juan bewaakt. De Nieuw Amsterdam legde midden in de oude stad aan; een wirwar van pittoreske straatjes met felgekleurde koloniale gebouwen. Als we in San Juan zijn gaan we steevast een glas sangria drinken in de buitenbar van het El Convento Hotel; een prachtige luxehotel in het centrum. Bij het licht van de ondergaande zon keerden we terug naar de Nieuw Amsterdam. Het was een heerlijke week.

Nieuw Amsterdam Holland America Line cruiseschipNieuw Amsterdam van Holland America Line in San Juan, Puerto Rico op 10 november 2010. Foto © VCK Cruises

10 november 2020
Waar zijn de schepen van Regent Seven Seas Cruises nu?

Vier van de vijf cruiseschepen van Regent Seven Seas Cruises wachten op dit moment in Italië tot het moment dat er weer gasten aan boord verwelkomd kunnen worden. Dit waar u de cruiseschepen van Regent Seven Seas Cruises op 10 november kon vinden:

Seven Seas Navigator - Afgemeerd in Napels, Italië
Seven Seas Mariner - Afgemeerd in de Bullenbaai, Curacao
Seven Seas Voyager - Afgemeerd in Livorno, Italië
Seven Seas Explorer - Afgemeerd in Ravenna, Italië
Seven Seas Splendor - Afgemeerd in Ravenna, Italië

De cruiseschepen van Regent Seven Seas Cruises De cruiseschepen van Regent Seven Seas CruisesMet de klok mee: Seven Seas Navigator in Hong Kong - Seven Seas Voyager in Marseille, Frankrijk - Seven Seas Mariner in Ketchikan, Alaska - Seven Seas Explorer in Split, Kroatië. Foto's © VCK Cruises

6 november 2020
Op deze dag in ... 1992

Er zijn cruises die je je leven lang niet zult vergeten. Mijn week aan boord van de iconische Norway van Norwegian Cruise Line was er zo een. In 1962 werd dit schip als France in dienst gesteld op de trans-Atlantische dienst van Le Havre naar New York. Voor passagiers in de 1e klasse was niets te gek: haute cuisine, de beste service. Maar al snel luidde de opkomst van het vliegverkeer het einde van de trans-Atlantische dienst in. Haar laatste jaren onder Franse vlag waren een aaneenschakeling van slecht geboekte cruises en arbeidsconflicten. De France werd opgelegd in Le Havre en in 1979 gekocht door de Noorse reder Knut Kloster die het schip omdoopte tot Norway en grondig liet verbouwen tot cruiseschip. Onder de vlag van Norwegian Caribbean Line (nu Norwegian Cruise Line) heeft de Norway vele jaren zeer succesvol cruises uitgevoerd in het Caribisch gebied. We fotografeerden het schip op 6 november 1992 bij Great Stirrup Cay, ook tegenwoordig nog het privé eiland van de rederij in de Bahamas.

ss Norway cruiseschip Norwegian Cruise Line

ss Norway cruiseschip Norwegian Cruise LineDe Norway bij Great Stirrup Cay, Bahamas op 6 november 1992. Foto's © VCK Cruises

6 november 2020
Kink in de kabel voor Europese cruises

De strengere maatregelen in heel Europa om het Corona virus de baas te blijven hebben er toe geleid dat rederijen hun plannen hebben moeten aanpassen. MSC Cruises heeft laten weten dat ze de cruises met MSC Magnifica geannuleerd hebben tot 18 december. AIDA Cruises heeft na twee cruises in de Middellandse Zee ook moeten besluiten om de AIDAblu stil te leggen. TUI Cruises stopt met cruises vanuit Kiel op de Mein Schiff 1 maar blijft optimistisch dat ze toch kunnen varen rond de Canarische Eilanden.

6 november 2020
Key West wil geen grote cruiseschepen meer ontvangen

De meerderheid van de bevolking van Key West, Florida heeft gestemd voor een restrictie op het toelaten van cruiseschepen in deze populaire cruisehaven. Zo wil men het aantal cruisepassagiers per dag beperken tot 1.500 en zouden schepen met een capaciteit groter dan 1.300 (passagiers plus bemanning) niet langer welkom zijn. Ook wil men voorrang geven aan de meest milieuvriendelijke schepen. Zoals te doen gebruikelijk in de Verenigde Staten volgde er direct een rechtszaak van de eigenaar van een van de cruisekades in Key West. De uitslag is nog onbeslist.

Crystal Symphony cruiseschip in Key West, FloridaCrystal Symphony van Crystal Cruises in Key West, Florida. Foto © VCK Cruises

6 november 2020
Oceania Cruises lanceert Europa en Noord Amerika programma voor 2022

Je kunt er niet vroeg genoeg bij zijn. Oceania Cruises lanceerde eerder deze week haar nieuwe zomerprogramma voor 2022. De 110 verschillende routes doen 253 havens aan. Maar liefst 77 cruises hebben een nieuw vaarschema en er worden 10 nieuwe havens aangedaan waaronder Aarhus in Denemarken, Killybegs in Ierland en de Lofoten in Noorwegen. We hebben de brochure net binnengekregen en we hebben een paar favorieten. Zo keert Oceania Cruises in 2022 terug naar de Zwarte Zee met een cruise naar Odessa, Constanta en Istanbul. Ook bijzonder is de cruise van Haifa, Israel naar Venetië. In Noord-Europa zijn er prachtige cruises rond Groot-Brittannië en Ierland; de cruise met de Sirena op 25 juni 2022 omcirkelt zelfs heel Ierland. En wat te denken van de 14-daagse reis van Reykjavik naar Oslo met een bezoek aan Groenland. Nieuwsgierig? We sturen u de brochure van Oceania Cruises graag toe.

Marina Oceania Cruises in MonemvasiaMarina van Oceania Cruises in Monemvasia, Griekenland. © VCK Cruises

3 november 2020
Silver Moon overgedragen aan Silversea Cruises

Op vrijdag 30 oktober kreeg Silversea Cruises officieel de sleutel van de nieuwe Silver Moon. Op de Fincantieri bouwwerf in Ancona, Italië werd het schip in een virtuele ceremonie overgedragen. Silver Moon is een zusterschip van de Silver Muse, is 217 meter lang en biedt plaats aan 596 passagiers en 411 bemanningsleden. Ruimte genoeg dus; het is niet verwonderlijk dat alle gasten de beschikking hebben over een ruime suite. Nieuw op de Silver Moon is het S.A.L.T. (Sea And Land Taste) programma. Met lezingen, excursies, workshops, een testkeuken, een bar en restaurant met menu's die aangepast worden aan de bezochte bestemmingen krijgt een cruise op de Silver Moon opeens veel meer culinaire diepgang. Komende zomer zal Silver Moon ingezet worden in de Middellandse Zee.

nieuw cruiseschip Silver Moon Silversea CruisesSilver Moon van Silversea Cruises bij de Fincantieri werf in Ancona, Italië. Foto © Silversea Cruises

S.A.L.T. bar op cruiseschip Silver Moon van Silversea CruisesImpressie van de S.A.L.T. Bar op de Silver Moon. © Silversea Cruises

3 november 2020
Cruises vanuit Amerikaanse havens geannuleerd tot jaarwisseling

Alle grote cruisemaatschappijen hebben aangekondigd dat de geplande cruises vanuit Florida voor december geannuleerd worden. Dit omdat een herstart langere tijd gaat duren in verband met complexe eisen op het gebied van testen en repatriëring. Daarnaast kan het tot 60 dagen duren om een momenteel werkloos schip weer in de vaart te brengen. Denk daarbij aan het invliegen van bemanningsleden (inclusief verplichte quarantaineperiode), het bevoorraden en bedrijfsklaar maken van alle publieke ruimtes.

Cruiseschepen in Miami in 2008Carnival Victory, Carnival Valor en Freedom of the Seas in Miami op 6 april 2008. Foto © VCK Cruises

3 november 2020
Op deze dag in ... 2006

We waren met de Infinity van Celebrity Cruises van Los Angeles naar Hawaii gevaren. De dagen in Hawaii waren fantastisch en zonovergoten maar behoorlijk vermoeiend. We huurden auto's en reden heel Oahu in het rond. We vlogen in een helicopter over Maui en maakten een wandeling op "Big Island" waarbij we tot vlak bij de gesmolten lava kwamen. We zagen watervallen, de hoogste golven ooit en dwaalden over Waikiki Beach. Hawaii maakte grote indruk op ons. Met de Infinity voeren we terug naar Los Angeles. De vier zeedagen gebruikten we om bij te komen van een fantastische vakantie. Een beetje lui en volop genietend van het goede leven aan boord. Op 3 november, midden op de Stille Oceaan, fotografeerde ik het nog lege dek van het Oceanview Cafe waar we een uurtje later zouden ontbijten.

Celebrity Cruises Infinity Hawaii Cruise3 november 2006: ergens op de Stille Oceaan aan boord van de Infinity van Celebrity Cruises. Foto's © VCK Cruises

3 november 2020
Waar zijn de schepen van Holland America Line nu?

De cruiseschepen van Holland America Line hebben op diverse plaatsen ter wereld een tijdelijk thuis gevonden waar geduldig gewacht wordt tot het moment dat er weer gasten aan boord verwelkomd kunnen worden. Dit waar u de schepen van Holland America Line op 3 november kon vinden:

Eurodam - Afgemeerd in Willemstad, Curacao
Koningsdam - Varend op de Stille Oceaan richting Panamakanaal
Nieuw Amsterdam - Op zee ten noorden van Curacao
Nieuw Statendam - Voor anker bij Torquay, Verenigd Koninkrijk
Noordam - Voor anker bij Katakolon, Griekenland
Oosterdam - Afgemeerd in Willemstad, Curacao
Rotterdam - In aanbouw bij Fincantieri, Maghera, Italië
Volendam - Voor anker bij Torquay, Verenigd Koninkrijk
Westerdam - Voor anker bij Torquay, Verenigd Koninkrijk
Zaandam - Varend ter hoogte van de noordkust van Normandië, Frankrijk
Zuiderdam - Voor anker bij Katakolon, Griekenland

Nieuw Amsterdam en Noordam van Holland America Line
Nieuw Statendam en Westerdam van Holland America LineVier schepen van Holland America Line in betere tijden. Met de klok mee: Nieuw Amsterdam in San Juan, Puerto Rico - Noordam in Port Chalmers, Nieuw-Zeeland - Westerdam in Geiranger, Noorwegen - Nieuw Statendam in het Noordzeekanaal. Foto's © VCK Cruises

1 november 2020
Amerikaanse autoriteiten passen reisadvies voor cruises aan

Groot was de opluchting toen de U.S. Centers for Disease Control and Prevention (CDC) op 30 oktober aankondigde dat het verbod op cruises uit Amerikaanse havens komt te vervallen. Wel moet elke cruisemaatschappij die vanuit havens in de Verenigde Staten wil varen voldoen aan een heel pakket eisen en regels. Elke schip moet door de CDC gecertificeerd worden; alleen dan kan er begonnen worden met een zeer gefaseerde herstart in Amerikaanse wateren. Om gecertificeerd te worden moeten rederijen aan veel eisen voldoen, waaronder een labaratorium test voor bemanningsleden aan boord, het testen van alle passagiers bij in- en ontscheping en het uitvoeren van minimaal 15 testcruises zonder passagiers om alle procedures te vervolmaken. Opvallend is dat CDC mede bepaalt wat de (gereduceerde) capaciteit van elk schip wordt, welke route het vaart hoe lang de cruise wordt. Tenslotte moeten rederijen een zeer gedegen plan klaar hebben liggen in het geval van een Corona besmetting aan boord en de daarop volgende repatriëring.

Cruiseschepen in Ft. Lauderdale, Florida in 2010Cruiseschepen in Ft. Lauderdale, Florida. Foto © VCK Cruises

1 november 2020
Princess Cruises annuleert alle Australië en Nieuw-Zeeland cruises tot mei 2021

Vanwege strikte toelatingseisen heeft Princess Cruises moeten besluiten om haar cruiseprogramma voor Australië en Nieuw-Zeeland te annuleren tot mei 2021. Het zou het grootste Australië seizoen ooit worden voor Princess Cruises met maar liefst 5 schepen.

Majestic Princess van Princess Cruises in Sydney AustralieMajestic Princess van Princess Cruises in Sydney, Australië. Foto © VCK Cruises

Majestic Princess van Princess Cruises in Fiordland National Park, Nieuw-ZeelandMajestic Princess van Princess Cruises in Fiordland National Park, Nieuw-Zeeland. Foto © VCK Cruises

1 november 2020
Deze schepen wisselden tijdens de Corona crisis van eigenaar

Bijgewerkt op 13 november 2020
Door de Corona crisis hebben een aantal rederij besloten hun minder rendabele schepen te verkopen. Andere rederijen hebben het simpelweg niet gered. Dit is naar ons beste weten de actuele lijst met schepen die tijdens de Corona crisis van eigenaar wisselden:

Albatros (Phoenix Reisen) - verkocht aan Pick Albatros Group voor gebruik als hotelschip
Amsterdam (Holland America Line) - verkocht aan Fred. Olsen Cruise Lines; wordt omgedoopt tot Bolette
Astor (Cruise & Maritime Voyages) - verkocht aan de sloopwerf in Aliaga, Turkije
Berlin (FTI Cruises) - verkocht aan Dreamliner Cruises en omgedoopt tot Dream Goddess
Black Watch (Fred. Olsen Cruise Lines) - verkocht aan onbekende koper voor gebruik als hotelschip
Boudicca (Fred. Olsen Cruise Lines) - verkocht aan onbekende koper voor gebruik als hotelschip
Carnival Fantasy (Carnival Cruise Lines) - verkocht aan de sloopwerf in Aliaga, Turkije
Carnival Fascination (Carnival Cruise Lines) - verkocht aan onbekende eigenaar, volgens geruchten gaat het schip gebruikt worden als hotelschip
Carnival Imagination (Carnival Cruise Lines) - verkocht aan de sloopwerf in Aliaga, Turkije
Carnival Inspiration (Carnival Cruise Lines) - verkocht aan de sloopwerf in Aliaga, Turkije
Columbus (Cruise & Maritime Voyages) - via een veiling van het failliete Cruise & Maritime Voyages verkocht aan Seajets, Griekenland
Costa Victoria (Costa Cruises) - verkocht aan de San Giorgo del Porto werf in Italië; volgens geruchten wordt het schip gesloopt
Costa neoRomantica (Costa Cruises) - verkocht aan Celestyal Cruises en omgedoopt tot Celestyal Experience
Golden Princess (Princess Cruises) - overgedragen van Princess Cruises aan zusteronderneming P&O Australia en omgedoopt tot Pacific Adventure
Karnika (Jalesh Cruises) - verkocht aan de sloopwerf in Alang, India
Maasdam (Holland America Line) - verkocht aan Seajets, Griekenland en omgedoopt tot Aegean Myth
Magellan (Cruise & Maritime Voyages) - via een veiling van het failliete Cruise & Maritime Voyages verkocht aan Seajets, Griekenland
Monarch (Pullmantur Cruises) - verkocht aan de sloopwerf in Aliaga, Turkije
Oceana (P&O Cruises) - verkocht aan Seajets, Griekenland en omgedoopt tot Queen of the Oceans
Pacific Aria (P&O Australia) - verkocht aan onbekende koper
Pacific Dawn (P&O Australia) - verkocht aan onbekende koper
Rotterdam (Holland America Line) - verkocht aan Fred. Olsen Cruise Lines; wordt omgedoopt tot Borealis
Sea Princess (Princess Cruises) - verkocht aan onbekende koper
Sovereign (Pullmantur Cruises) - verkocht aan de sloopwerf in Aliaga, Turkije
Star Princess (Princess Cruises) - overgedragen van Princess Cruises aan zusteronderneming P&O Australia en omgedoopt tot Pacific Encouter
Sun Princess (Princess Cruises) - verkocht aan anonieme koper (volgens geruchten PeaceBoat, Japan)
Vasco da Gama (Cruise & Maritime Voyages) - via een veiling van het failliete Cruise & Maritime Voyages verkocht aan Mystic Cruises
Veendam (Holland America Line) - verkocht aan Seajets, Griekenland en omgedoopt tot Aegean Majesty

Amsterdam van Holland America Line en Carnival Fantasy van Carnival Cruise Lines Carnival Fascination van Carnival Cruise Lines en Maasdam van Holland America Line Oceana van P&O Cruises en Rotterdam van Holland America Line Sea Princess van Princess Cruises en Sovereign van Pullmantur Sun Princess van Princess Cruises en Veendam van Holland America Line Vasco da Gama en Columbus van Cruise & Maritime Voyages Black Watch van Fred. Olsen Cruise Lines en Star Princess van Princess Cruises Golden Princess van Princess Cruises en Astor van Cruise & Maritime Voyages Foto's © VCK Cruises

Bij VCK Cruises bent u aan het juiste adres voor de mooiste cruises, altijd tegen het scherpste tarief. Bel ons op 020-6800878 voor persoonlijk advies of mail ons.

Alle informatie in dit artikel is onder voorbehoud van wijzigingen of fouten; er kunnen geen rechten aan ontleend worden. Tenzij anders vermeld: alle foto's © VCK Cruises.

KIES ZELF UW CRUISEVAKANTIE

Waar wilt u heen?

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van onze mooiste aanbiedingen en schrijf u nu in op onze nieuwsbrief:

Ik ben op de hoogte van de voorwaarden van verwerking van mijn persoonsgegevens en geef VCK Cruises toestemming om mijn gegevens te verwerken (meer info).
Ik ontvang graag ook andere aanbiedingen per post

Bestel Zeezicht Magazine

Zeezicht is ons inspiratie magazine met de mooiste verslagen, foto's en tips van de experts van VCK Cruises. De nieuwe editie komt eind december uit. Vraag het magazine vandaag alvast aan!

Bestel het magazine