020 - 6 800 878

VCK keurmerken

  • Banner blog

Op excursie: Beklimming van de Preikestolen

VCK expert Jelger van Weydom neemt u mee op een avontuurlijke hike met Seabourn Ventures vanuit Stavanger naar de top van de Preikestolen rots.

Een korte introductie voor diegenen die de naam ‘Preikestolen’ niets zegt: deze in Noorwegen befaamde rots ligt ruim zeshonderd meter boven de Lysefjord en is een dankbare bestemming voor wandelaars. Sterker nog; het is waarschijnlijk dé meest populaire dagtrip onder Noorse wandelaars. Seabourn biedt vanuit de havenplaats Stavanger verschillende mogelijkheden om de Preikestolen te bezichtigen. De comfortabele manier is per boot en biedt de mogelijkheid de rots van onderen te aanschouwen. Ik had besloten – en met mij een stuk of 25 andere wandelliefhebbers – voor de actieve "Seabourn Ventures" excursie te kiezen: Hiking to Pulpit Rock!

Excursie van Stavanger naar Preikestolen

Om 7 uur in de ochtend melden we ons bij het centrale verzamelpunt aan boord, waar iedereen de mogelijkheid krijgt naar eigen inzicht eten en drinken in te pakken voor de lunch. De stemming zit er goed in: de weersvooruitzichten zijn goed en dat is in Noorwegen allerminst een vanzelfsprekendheid. Na een korte introductie stappen we de bus in en rijden we door het nog verlaten centrum van Stavanger. De gids legt uit hoe de dag er uit gaat zien: met de bus rijden we op een lokale ferry, die ons in een half uur naar de overkant brengt. Daarna is het nog een kilometer of 20 rijden naar het Preikestolen-bezoekerscentrum, het beginpunt van de wandeling.

 GSRI41952

Het Seabourn-team is ruim vertegenwoordigd: 8 a 10 man sterk om de groep te begeleiden. Eén gids zal voor de groep uitlopen, twee lopen er achter de groep aan en een aantal mengt zich onder de wandelaars. Zo is er altijd assistentie aanwezig voor het geval iemand zich bezeert. Want die kans is aanwezig; de tocht naar de Preikestolen is 4 kilometer lang en leidt over rotsige stukken die mogelijk glad zijn geworden door de regen. Zo is er altijd iemand ter plaatse om in te grijpen in geval van nood. Voor diegenen die twijfelen of de top een realistisch doel is, is er een geruststellende mededeling: opgeven is absoluut een optie. Wie het onderweg mooi geweest vindt, kan dezelfde weg terug nemen naar het beginpunt van de route.

Excursie van Stavanger naar Preikestolen

De voorzorgsmaatregelen blijken deze dag niet nodig. Het is inderdaad stralend weer en de wandelaars bereiken allemaal zonder problemen de top, waar het Seabourn-team klaar staat met champagne om de prestatie te vieren. Het uitzicht is overweldigend en het is prettig dat we vroeg zijn vertrokken; op de rots is het nog niet al te druk. Wel komen er meer en meer wandelaars boven en ik merk dat die rust niet al te lang zal duren.

Excursie van Stavanger naar Preikestolen

Op de terugweg loop ik één lange stroom aan mensen tegemoet en ik stel me zo voor dat het rond het middaguur gedaan zal zijn met de rust op de top. Dat maakt het extra prettig dat Seabourn de excursie vroeg liet beginnen; volgens onze chauffeur zijn we de eerste van in totaal 27 bussen. Hij schat dat een paar duizend mensen vandaag de wandeling zullen afleggen – goed dat wij de meesten voor waren.

Excursie van Stavanger naar Preikestolen

Door de moeite die het kost om vanaf de haven richting de Preikestolen te komen, is dit wel een voorbeeld van een georganiseerde excursie met een absolute meerwaarde. Misschien valt het zelf te regelen, maar dat zou zeer strakke planning vereisen en voor de nodige stress kunnen zorgen – een cruiseschip wacht immers niet op passagiers die zelf op pad gaan en vervolgens te laat terug zijn bij de haven. De Hike to Pulpit Rock-excursie is met 249 dollar aan de prijzige kant, maar gezien de duur van de excursie (in totaal 7,5 uur) en de ruim aanwezige begeleiding is deze het zeker waard. En als klap op de vuurpijl krijgen de wandelaars dan een van de allermooiste uitzichten van heel Noorwegen te zien. Dat heeft Hollywood inmiddels ook ontdekt: binnenkort zullen op de Preikestolen opnames plaatsvinden voor nieuwe delen van Mission:Impossible en Star Wars.

Fotos (c) 2017 VCK Cruises

 

Over de auteur

Jelger van Weydom

Jelger van Weydom was vanaf eind 2008 ruim 9 jaar lang Marketing Coördinator bij VCK Cruises. Hij heeft een passie voor reizen en fotografie en wil zoveel mogelijk landen in de wereld bezoeken. De blogs die hij voor VCK Cruises schreef zijn nog steeds gepubliceerd op onze website.

KIES ZELF UW CRUISEVAKANTIE

Waar wilt u heen?

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van onze mooiste aanbiedingen en schrijf u nu in op onze nieuwsbrief:

Ik ben op de hoogte van de voorwaarden van verwerking van mijn persoonsgegevens en geef VCK Cruises toestemming om mijn gegevens te verwerken (meer info).
Ik ontvang graag ook andere aanbiedingen per post

Bestel Zeezicht Magazine

Zeezicht is ons inspiratie magazine met de mooiste verslagen, foto's en tips van de experts van VCK Cruises. Vraag het magazine nu gratis aan!

Bestel het magazine