020 - 6 800 878

VCK keurmerken

  • Banner blog

Queen Mary 2: cruisen op een echte ocean liner

Cruise expert Jelger van Weydom reisde eind 2016 een aantal dagen mee op de Queen Mary 2, het statige vlaggenschip van de Britse rederij Cunard Line. Lees hier zijn verslag.

Tijdens haar doop (door Queen Elizabeth II) was dit het grootste cruiseschip ter wereld. Een ruim decennium later is dàt allang niet meer het geval. Er zijn grotere schepen in de vaart genomen, met meer restaurants, uitgebreider entertainment en ruimte voor veel meer passagiers. En toch heeft de Queen Mary 2 een aparte status behouden in de cruisewereld – hoewel er meer ‘Queens’ op de wereldzeeën varen is er maar één Queen Mary 2. 

Als ik Southampton binnenrijd zie ik het schip al van verre liggen. En hoewel ik al een aantal schepen in deze haven heb  zien liggen, is de aanblik indrukwekkend. De Queen Mary 2 is ondanks haar formaat sierlijk en de kleurstelling (donkergrijs, rood en wit) past bij een klassieke ‘ocean liner’. In die term ligt meteen het grote verschil tussen dit schip en andere  cruiseschepen. De Queen Mary 2 is namelijk speciaal gebouwd voor de trans-Atlantische overtocht en dit is dan ook het enige schip dat de oversteek van de Atlantische Oceaan standaard in het vaarschema heeft opgenomen: maar liefst 22 keer vaart zij in 2017 van en naar New York.

Tot zover het verschil op papier; maar wat merken de passagiers hier in de praktijk van? Tijdens een eerste verkenning van het schip (en één ronde is lang niet voldoende om alles te zien wat zij te bieden heeft) valt een aantal dingen op. Allereerst de aankleding; hoewel de Queen Mary 2 een modern schip is, zijn de interieurs stijlvol en klassiek. Alles aan boord verwijst naar de gouden jaren van het oceaanvaren, de periode tussen de Tweede Wereldoorlog en de introductie op grote schaal van passagiersvliegtuigen. De wanden zijn rijkelijk versierd met schilderijen van klassieke Cunard Line-schepen en beroemde filmsterren van weleer. Voor deze Hollywoodberoemdheden is tevens een speciale ruimte ingericht. Marilyn Monroe, Charlie Chaplin, Laurel & Hardy en Rita Hayworth; het zijn slechts een paar van de sterren die de oceaan overstaken met Cunard Line en een tentoonstelling met grote foto’s vormt hier een mooie herinnering aan.

Een bijzonder feit dat hier op aansluit: in 2015 en 2016 werd het schip voor zo’n 100 miljoen dollar gerenoveerd, een bedrag waarvoor ook een flink aantal nieuwe hutten is gebouwd. Een team van ontwerpers vloog hiervoor naar Long Beach in Californië, waar de klassieke Queen Mary (in de vaart tussen 1936 en 1967) nu als drijvend hotel en museum dienst doet. Zij fotografeerden vele details in de hutten en baseerden hier grotendeels de inrichting van de nieuwe hutten op de Queen Mary 2 op. Op het schip bevinden zich relatief veel hutten met balkon, waaronder een aantal vrij unieke: ik verblijf vier nachten aan boord en slaap in een hut waarvan het balkon deel uitmaakt van de romp van het schip. Hierdoor voelt het alsof nog dichter bij het water zit en dat de afscheiding van metaal is in plaats van doorzichtig glas, dát had ik nog niet eerder meegemaakt. De hut zelf is stijlvol ingericht, met een zitbank, een grote televisie en een breed en erg comfortabel bed.

Ruimte 

Wat direct in het oog springt is het gevoel van ruimte dat overal aan boord heerst. De plafonds zijn hoog, de gangen breed en de liften zijn bijna een vertrek op zich. Ook is het nergens druk met mensen; wat opvallend is, want een bordje bij de receptie geeft aan dat het schip ‘fully booked’ is. Misschien is dit wel het meest duidelijke verschil tussen een cruiseschip en deze ocean liner. Queen Mary 2 is gebouwd met als doel om de dagen op zee een plezierige ervaring te laten zijn. Dat houdt in dat het schip qua bouw beter geschikt is voor onrustige wateren, maar tevens dat er ‘slechts’ 2.600 passagiers aan boord zijn wanneer alle hutten volgeboekt zijn. Op schepen van vergelijkbare grootte ligt dat aantal veel hoger, tot wel 5.000 passagiers. Ongeveer  de helft van dat aantal is Brits; een belangrijk deel is daarnaast Amerikaans, de overige passagiers komen van over de hele wereld.Voor een schip van dit formaat mag de entreehal vrij bescheiden genoemd worden; er is een zitgedeelte ingericht en het boekingskantoor en de receptie zijn hier te vinden. Daaromheen: volop winkelmogelijkheden. De ruimte is overzichtelijk en stijlvol, maar niet direct indrukwekkend. Dat geldt wel voor het grootste a la carte restaurant aan boord, het Britannia  Restaurant (vernoemd naar de eerste Cunard liner uit 1840). Dineren kan hier in twee zittingen in een prachtige ambiance; het meest in het oog springend is een enorm wandtapijt met een feestelijke afbeelding van een Cunard-schip in New York. De toch ruim opgezette tafels vallen erbij in het niet. De andere restaurants zijn intiemer van opzet; zo is er het Verandah specialiteitenrestaurant, waar tegen een toeslag gedineerd kan worden en kunnen gasten die verblijven in een Queens Grill Suite exclusief eten in het Queens Grill Restaurant. 

Qua dineeropties is de keuze sowieso ruim. Zo is het Kings Court buffetrestaurant de gehele dag geopend en serveren verschillende bars en lounges ook diverse snacks. Daarnaast is roomservice inbegrepen voor alle hutcategorieën. Op de meeste avonden is de dresscode informeel; een net jasje voor de heren en een mooie jurk voor de dames is hier het gepaste kledingadvies. Gemiddeld zijn er twee feestelijke avonden tijdens een cruise van een week, waarvoor de mooiste outfit uit de kast gehaald mag worden.

Een échte zeereis
Ik ben aan boord tijdens een korte cruise die de Queen Mary 2 maakt tussen twee trans-Atlantische overtochten in. Het schip legt aan in Le Havre en Zeebrugge, vanwaar verschillende excursies te maken zijn. Vanuit Le Havre bezoek ik het pittoreske dorp Honfleur en vanuit Zeebrugge is het slechts een korte afstand naar het mooie Brugge. De excursies die Cunard Line aanbiedt zijn goed georganiseerd en informatief, waarbij ik wel wil aantekenen dat dat bij vrijwel iedere rederij in het hogere segment het geval is. 

Mensen die kiezen voor een reis met de Queen Mary 2 baseren hun reiskeuze dan ook veelal op het schip en niet op de bestemming. Want dàt is toch het voornaamste dat dit schip onderscheidt van andere; het is het gevoel van het maken van een echte zeereis. Wie eenmaal gewandeld heeft over de kolossale teakhouten dekken van de Queen Mary 2 zal deze unieke ervaring direct begrijpen. Traditioneel begint het schip een nieuw jaar met een wereldcruise, in een periode dat de trans-Atlantische wateren nog wat te onrustig zijn voor een plezierige overtocht. Veel passagiers blijven tijdens deze reis dan ook graag aan boord in een haven die zij al gezien hebben, of zelfs in een stad die zij nog niet eerder bezochten. 

Dit geldt nog meer voor de afvaarten tussen Southampton en New York. Tussen deze bestemmingen worden geen andere havens aangedaan. Op het gebied van met name cultureel entertainment is er dan ook genoeg te doen aan boord, wat logisch is met de lange zeereizen die het schip maakt in gedachten. Er worden verschillende lezingen en cursussen gehouden en iedere avond vindt er een andere show plaats in het Royal Court Theatre. Dit theater is kleiner dan op anderecruiseschepen, maar het is dan ook niet het enige theater aan boord. In het slechts iets kleinere Illuminations theater is een heus planetarium gevestigd, het enige op zee. Hier worden verschillende korte films van National Geographic vertoond – wij krijgen 20 minuten lang een inkijkje in de zoektocht naar meteorieten en wat de oplossingen zijn in het ongewenste geval van een dreigende inslag.

En voor wie dat nog niet genoeg cultureel entertainment vindt, is er nog de bibliotheek. Met een collectie van ruim 8.000 boeken, op genre gesorteerd in statige kasten met glazen deuren, is dit de grootste op zee. Zo biedt ieder dek aan boord weer wat nieuws om te ontdekken en ben ik ook na vier dagen nog niet uitgekeken. Ik begrijp dat passagiers in het geval van de Queen Mary 2 het schip verkiezen boven de bestemming en ook dat veel mensen de trans-Atlantische overtocht al meerdere keren gemaakt hebben. Want hoewel mijn collega’s van VCK Cruises en ik bijzonder geïnspireerd raken door het ontdekken van nieuwe landen en gebieden; een reis op de Queen Mary 2 is een reiservaring op zich.

 

Over de auteur

Jelger van Weydom

Jelger van Weydom was vanaf eind 2008 ruim 9 jaar lang Marketing Coördinator bij VCK Cruises. Hij heeft een passie voor reizen en fotografie en wil zoveel mogelijk landen in de wereld bezoeken. De blogs die hij voor VCK Cruises schreef zijn nog steeds gepubliceerd op onze website.

KIES ZELF UW CRUISEVAKANTIE

Waar wilt u heen?

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van onze mooiste aanbiedingen en schrijf u nu in op onze nieuwsbrief:

Ik ben op de hoogte van de voorwaarden van verwerking van mijn persoonsgegevens en geef VCK Cruises toestemming om mijn gegevens te verwerken (meer info).
Ik ontvang graag ook andere aanbiedingen per post

Bestel Zeezicht Magazine

Zeezicht is het 88 pagina's tellende inspiratie magazine met de mooiste verslagen, foto's, tips én reizen van de experts van VCK Cruises. Vraag het magazine én onze mooiste aanbiedingen vandaag nog aan!

Bestel het magazine