020 - 6 800 878

VCK keurmerken

  • Banner blog

Reisverslag: Donaucruise met de Crystal Mozart

Als kind was ik al gefascineerd door cruiseschepen en ik prijs mezelf gelukkig dat ik van mijn hobby mijn werk heb kunnen maken. Inmiddels heb ik op bijna 100 cruiseschepen gevaren. Maar nog nooit had ik een riviercruise gemaakt. Er ging dus een wereld voor me open toen ik de kans kreeg om twee dagen mee te varen over de Donau aan boord van de Crystal Mozart, het ultra luxe rivierschip van Crystal Cruises.

Crystal Mozart riviercruise Donau reisverslag

De Mozart werd in 1989 gebouwd en is bijna twee maal breder dan conventionele rivierschepen waardoor ze een ongeëvenaard gevoel van ruimte biedt. Crystal Cruises kocht het schip in 2015 en liet het geheel verbouwen;de Crystal Mozart werd tot op het staal gestript en opnieuw ingedeeld. In juli 2016 maakte het schip haar eerste reis vanuit Wenen met 158 gasten en 90 bemanningsleden. De reacties zijn zonder uitzondering zeer enthousiast. Terecht, zo merk ik zodra ik aan boord stap.

Crystal Mozart riviercruise Donau reisverslag

Het schip ademt luxe; er is hier duidelijk een topontwerper aan het werk geweest. De interieurs zijn modern en uitnodigend. Kosten
noch moeite zijn gespaard om dit schip het paradepaardje van de Donau te maken en de aandacht voor detail is overal merkbaar.

Crystal Mozart riviercruise Donau reisverslag

De suites zijn zeer smaakvol ingericht en staan bol van de technische snufjes. De iPad naast het bed is het controlecentrum: hier regelt u alles van verlichting tot TV en roomservice.

Crystal Mozart riviercruise Donau reisverslag

Het leven aan boord is stijlvol maar informeel. Maaltijden worden in een open zitting geserveerd; u eet dus wanneer en met wie u wilt. In het ruime Waterside Restaurant worden ontbijt en lunch in buffetvorm geserveerd; het a la carte diner is hier elke avond een culinair hoogtepunt (er gaan geruchten dat Crystal Cruises streeft naar de eerste Michelinster op zee). Aan boord zijn praktisch alle dranken inbegrepen. Ook alcoholische. De huiswijnen zijn meestal regionaal en van goede kwaliteit. Er is een grote lounge, een gezellige pianobar, een volledige Spa met fitness centrum én een binnenzwembad. De vriendelijke Europese bemanning is uiterst voorkomend zonder hun gevoel voor humor te verliezen.

Crystal Mozart riviercruise Donau reisverslag

Het Crystal verschil openbaart zich echter pas echt als we de eerste avond in een glimmend witte Crystal touringcar naar het Belvedère Paleis in Wenen worden gereden. Het paleis gaat speciaal voor ons open en we
mogen in alle rust de prachtige Gustav Klimt schilderijencollectie van dichtbij bekijken, voorzien van commentaar van onze uitstekende gids. Het bezoek wordt afgesloten met een exclusief klassiek concert in de indrukwekkende Marble Hall van het paleis.

Crystal Mozart riviercruise Donau reisverslag

De volgende morgen leggen we aan in Krems. De luxe Crystal bussen hebben ons schip ‘s nachts gevolgd en staan al klaar op de kade. Er is keuze uit twee excursies die bij de reissom inbegrepen zijn; vooraf reserveren hoeft niet. Met een klein gezelschap bezoeken we het schitterende Schloss Grafenegg. We dwalen door de indrukwekkende zalen en de kapel met een KLM-blauw plafond en luisteren naar het interessante commentaar van onze gids.

Crystal Mozart riviercruise Donau reisverslag

Langs de wijngaarden van Wachau Vallei (bekend van de Grüner Veltliner wijn) varen we verder de Donau op. We zien kasteelruïnes en schilderachtige dorpjes.

Crystal Mozart riviercruise Donau reisverslag

Crystal Mozart riviercruise Donau reisverslag

De volgende stop komt snel in zicht: het plaatsje Melk wordt overheerst door een indrukwekkende abdij. In kleine groepen onder leiding van een gids beginnen we aan een rondleiding in een museum dat officieel gesloten is. We wandelen langs kunstschatten naar de adembenemend mooie bibliotheek waar manuscripten van 1000 jaar oud te bewonderen zijn. Het absolute hoogtepunt van ons bezoek is een exclusief orgelconcert in wat algemeen beschouwd wordt als de mooiste barok kerk van Oostenrijk.

Crystal Mozart riviercruise Donau reisverslag

Ik ben maar twee dagen aan boord, maar het is duidelijk dat de volledige 10-daagse cruise over de Donau (die ook naar Boedapest en Bratislava voert) één aaneenschakeling van onvergetelijke momenten is. In iedere haven is een excursie inbegrepen. Daarnaast neemt Crystal Cruises alle gasten van de Crystal Mozart een maal per cruise mee voor een lunch of diner in een Michelin sterrenrestaurant aan land. En staan er in de meeste havens elektrische fietsen klaar waarmee u op eigen houtje (of groepsgewijs) op ontdekkingstocht kunt gaan.

Crystal Mozart riviercruise Donau reisverslag

Toegegeven, de reissom is fors maar deze ervaring is ronduit uniek te noemen. En de Crystal Mozart is pas het begin: Crystal River Cruises heeft
grootse plannen met nieuwe, spectaculaire schepen en routes.

Crystal Mozart riviercruise Donau reisverslag

Alle foto's (c) VCK Cruises

Klik hier voor al onze exclusieve reizen met Crystal Mozart

 

Over de auteur

Bart de Boer

Bart de Boer

Bart is de General Manager van VCK Cruises en tevens een groot cruisefanaat. Sinds zijn jeugd vaart Bart tijdens vakanties de wereld over, wat hem een encyclopedische kennis van de cruisewereld heeft opgeleverd.

KIES ZELF UW CRUISEVAKANTIE

Waar wilt u heen?

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van onze mooiste aanbiedingen en schrijf u nu in op onze nieuwsbrief:

Ik ben op de hoogte van de voorwaarden van verwerking van mijn persoonsgegevens en geef VCK Cruises toestemming om mijn gegevens te verwerken (meer info).
Ik ontvang graag ook andere aanbiedingen per post

Bestel Zeezicht Magazine

Zeezicht is het nieuwe 44 pagina's tellende inspiratie magazine van de experts van VCK Cruises. Vol reisverhalen, foto's en tips. Vraag het magazine én onze mooiste aanbiedingen vandaag nog aan!

Bestel het magazine