020 - 6 800 878

VCK keurmerken

  • Banner blog

Reisverslag: expeditie naar South Georgia en Antarctica

We willen net beginnen aan de tweede gang van ons diner, wanneer de stem van de kapitein door het omroepsysteem galmt. Hij heeft ‘Wale’ gezien bij het schip. Walvissen, een heleboel bovendien. De passagiers laten het restaurant direct voor wat het is en rennen naar buiten. Dát is dus een expeditiecruise; je weet van tevoren nooit hoe de dag zal verlopen.

Even terug naar halverwege 2016: het was voor mij een lang gekoesterde wens om naar Antarctica te gaan. Omdat dat het enige continent was dat ik nog niet bezocht had en vanwege de unieke natuur; de ijsbergen, de vele pinguïns, het leek me geweldig. Mijn vriendin is meer van de warme vakantiebestemmingen en haakte af; mijn broer deelde mijn mening en ging graag met me mee. Zodoende boekten wij een reis met de Bremen van Hapag-Lloyd Cruises naar South Georgia en Antarctica. Met vertrek in december 2017; expeditiecruises naar dit gebied zijn bijzonder populair, dus meer dan één jaar vooraf boeken loont. Op het gebied van expedities staat Hapag-Lloyd Cruises zeer goed aangeschreven en deze reis met de Bremen was zeer redelijk geprijsd- als je kijkt naar de prijs- kwaliteit verhouding voor een 3 weken durende expeditie en de onvergetelijke ervaring.

Van Buenos Aires en Ushuaia naar Vuurland

Op 1 december beginnen we aan de lange reis die uiteindelijk naar de droombestemming zal leiden. De weg voert ons via Buenos Aires naar de zuidelijke Argentijnse havenplaats Ushuaia, de vertrekhaven voor de meeste cruises naar Antarctica. Op de luchthaven worden onze circa 100 medepassagiers en wij verwelkomd door een lokale gids die ons meeneemt op een excursie in de omgeving. Terwijl wij de mooie natuur van Vuurland te zien krijgen, wordt alles op de Bremen in gereedheid gebracht voor een reis van twee weken. De hutten worden schoongemaakt en er wordt voldoende proviand aan boord gehesen voor de volledige cruise.

Aan boord van de Bremen

De cruise begint met een drietal dagen op zee naar onze eerste bestemming South Georgia. Tijdens de zeedagen hebben we rustig de tijd om te acclimatiseren. We genieten van zeer goed eten; ’s avonds een meergangendiner en in de middag een lunchbuffet dat dagelijks nieuwe keuze biedt. De compacte fitnessruimte biedt de mogelijkheid die extra calorieën weer te verbranden. Overdag worden er lezingen gehouden over de te bezoeken plekken en ’s avonds speelt een muzikant op de piano in de lounge. Maar de immens mooie vergezichten en het geluid van de zee zorgen voor het échte entertainment.  

En dan roept plotseling tijdens de derde zeedag – de dag voordat we in South Georgia aankomen –de kapitein dat hij walvissen heeft gezien. Vanaf het dek zien we dat het er zeker 20 zijn, waarvan sommige letterlijk tegen het schip aan zwemmen. Een fantastische ervaring en ook een redelijk unieke, zo blijkt. Het personeel heeft vanzelfsprekend wel vaker walvissen gezien, maar zóveel en zo dichtbij het schip: nee, dat nog nooit.

Voor het eerst sinds dagen aan land

Het is vroeg in de ochtend als we zien dat de omgeving plotseling veranderd is. De eindeloze zee heeft plaatsgemaakt voor besneeuwde bergen en gletsjers. Het oogt een beetje als een ruigere versie van Noorwegen, maar toch ook weer niet. Langs onze hut zien we namelijk zeehonden met het schip meezwemmen. En in de verte zien we een enorme hoeveelheid zwart/witte stipjes. Zijn dat…? Ja hoor, in de verte zien we een van de enorme pinguïnkolonies waar South Georgia bekend om staat.  

De Bremen is voor anker gegaan bij Salisbury Plain, waar onze expeditie op het punt van beginnen staat. Zodra de Zodiac (kleine rubberbootjes) het strand nadert wordt het pas duidelijk hoe immens een massa van meer dan 60.000 vogels kan zijn. De pinguïns zijn totaal niet bang en dat is ook niet gek: op South Georgia hebben ze geen natuurlijke vijanden, dus in mensen zien ze geen potentieel gevaar.  

De omgeving is overweldigend: het strand wemelt van de pinguïns, in aantallen die elk voorstellingsvermogen te boven gaan. Daarnaast is het strand bezaaid met pelsrobben en jonge zeeolifanten. Een wandeling van een paar honderd meter brengt ons naar de kolonie. Tienduizenden pinguïns met hun jongen, die eenvoudig te herkennen zijn: ze zien eruit als een pluizig bruin bolletje wol. Het gehele jaar door wordt er gebroed, dus er zijn altijd wel bruin gejaste jongen aanwezig. De passagiers kijken hun ogen uit en de fototoestellen maken overuren.

We bezoeken nog de pinguïnkolonie van Fortuna Bay en maken per zodiac een tocht door de mooie Hercules Bay. Het absolute hoogtepunt is echter St. Andrews Bay. Een kwart miljoen pinguïns leven hier, met een prachtige gletsjer als decor. Het is een van de meest indrukwekkende natuurverschijnselen die ik ooit heb gezien en onze medepassagiers delen die mening.

Aan het einde van de tweede dag meldt de kapitein dat het avontuur in South Georgia er op zit. We hebben de hoogtepunten gezien en er is minder goed weer op komst: tijd om te vertrekken naar Antarctica. Ons schema vertelde ons dat we drie dagen te besteden hadden op South Georgia, waarvan de derde dag vooral dient als buffer. Wij hebben tijdens ons bezoek geluk met de omstandigheden en zien in twee dagen alles wat we ons kunnen wensen.

South Georgia, een eiland te midden van een onmetelijke oceaan. Als je eenmaal een reis naar South Georgia en Antarctica gemaakt hebt, raak je er niet over uitgepraat. Een onvergetelijk en onbetaalbaar avontuur!

Antarctica komt in zicht

We zijn bijna twee weken van huis, wanneer vanaf het dek de eerste ijsschotsen in zicht komen; we naderen Antarctica! Het wordt wel beschouwd als de laatste ‘echte’ wildernis van de wereld; dit omdat de hand van de mens hier nog geen grip op heeft gehad. De ijsschotsen worden steeds talrijker en zo nu en dan worden ze bevolkt door een groepje pinguïns; het is uniek wat we hier zien, dat weten we direct.

Onze eerste dag op Antarctica is er een die we ons niet beter hadden kunnen wensen. Terwijl we tussen het besneeuwde landschap doorvaren genieten we van een stralende zon. En van warme glühwein, die het bedienend personeel van de Bremen rijkelijk laat vloeien. Dan volgt nog een leuke bonus: de kapitein ‘parkeert’ het schip aan de rand van een ijsveld, waarop alle passagiers de mogelijkheid krijgen op het ijs te lopen. Onder het genot van een glas champagne vanzelfsprekend; dit is dan wel een expeditie naar een bijzonder afgelegen koude regio, maar wel een expeditie in stijl.

Het stralende weer verdwijnt de dag erna. Wanneer we op Brown Bluff ‘officieel’ voet op het vasteland van Antarctica zetten krijgen we te maken met zogenaamde katabatische winden, die een flinke kou met zich meebrengen. Zelfs de pinguïns lijken het koud te hebben en wachten in elkaar gekropen op warmere tijden. De kou vermindert amper onze euforie: we zijn nu écht op Antarctica!

Wat voor South Georgia al gold, is nog meer van toepassing op Antarctica: van tevoren is het iedere dag weer een verrassing welke plekken je gaat bezoeken. Ook hier speelt het weer een belangrijke rol, maar meer nog de ijscondities. De Bremen kan zich uitstekend redden in de Antarctische wateren, maar is geen ijsbreker. Wanneer een kanaal compleet dichtgevroren is, zal het schip zich op een bepaald moment gewonnen moeten geven. Maar ook hier geldt dat het expeditieteam een meester is in anticiperen. 

Zo worden we er gedurende de cruise mee geconfronteerd dat het zogenaamde Lemaire Channel niet volledig begaanbaar is. De Bremen moet rechtsomkeert maken, maar dat is allerminst een tegenvaller: de zodiacs worden te water gelaten en vaart tussen de ijsschotsen door achter het schip aan. En voor iedere plek die niet bereikbaar is, heeft het team een gelijkwaardig alternatief achter de hand. De plekken die wij bezoeken luisteren naar namen als Deception Island, Yankee Harbour, Orne Harbour en Paulet Island en hebben elk hun unieke eigenschappen. We kijken vier dagen lang onze ogen uit.  

We waren een dag eerder uit South Georgia vertrokken om die extra tijd op Antarctica te besteden, maar een dreigende storm boven de Drake Passage brengt daar verandering in. Dit stuk zee staat bekend als een van de ruigste ter wereld en moet ons terug leiden naar Ushuaia. De kapitein besluit zodoende dat het verstandig is het noodweer voor te blijven en een dag eerder te vertrekken. Een verstandige keuze, zo zal blijken. We pakken een klein stukje van de storm mee en dat is al voldoende voor een onrustige nacht. Ook dit hoort bij een Antartica ervaring. 

In totaal zijn we drie weken van huis geweest met zes dagen ‘sightseeing’ op vaste land. De meest unieke reis op aarde. En met reden, want dit moet je ooit hebben beleefd. Ruige landschappen met gletsjers, drijvende ijsbergen, dieren als pinguïns, walvissen en orka’s bijvoorbeeld maken deze reis ongeëvenaard.

Wat is nu de beste reistijd?

In november en begin december smelt en scheurt het winterijs, wat gigantische ijsbergen tot gevolg heeft. Het landschap is opvallend wit en schoon. De pinguïns en veel andere zeevogels zijn aan het paren, wat bijzondere rituelen toont. Op het ijs zijn veel zeehonden te zien. De weinige bloemen die er zijn, staan in bloei, zoals bijvoorbeeld op de diverse eilanden. Zeeolifanten bakenen hun territorium af, vaak met veel machtsvertoon.

Wanneer u half december tot eind januari gaat, krijgen veel pinguïns jongen, de jongen van de Antarctische pelsrob zijn onder meer op South-Georgia te zien en het terugtrekkende ijs zorgt voor een betere bereikbaarheid van diverse plaatsen. Dit zijn meestal de warmste dagen van het jaar, met overdag temperaturen boven nul.

Gaat u in Februari en maart dan heeft u de beste kans om walvissen te spotten. Tevens gaan pinguïnkuikens op pad, zijn er ongekend veel Antarctische pelsrobben zijn er te zien, onder meer langs het Antarctisch schiereiland en schepen kunnen extreem ver zuidelijk komen door het terugtrekkende ijs. De keuze is aan u!

Bij VCK Cruises bent u aan het juiste adres voor alle cruises van Hapag-Lloyd Cruises, altijd tegen het scherpste tarief. Bel ons op 020-6800878 voor persoonlijk advies of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. . Klik hier voor onze unieke speciale aanbiedingen met Hapag-Lloyd Cruises.

Foto's © Jelger van Weydom

KIES ZELF UW CRUISEVAKANTIE

Waar wilt u heen?

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van onze mooiste aanbiedingen en schrijf u nu in op onze nieuwsbrief:

Ik ben op de hoogte van de voorwaarden van verwerking van mijn persoonsgegevens en geef VCK Cruises toestemming om mijn gegevens te verwerken (meer info).
Ik ontvang graag ook andere aanbiedingen per post

Bestel Zeezicht Magazine

Zeezicht is ons inspiratie magazine met de mooiste verslagen, foto's en tips van de experts van VCK Cruises. Vraag het magazine nu gratis aan!

Bestel het magazine