020 - 6 800 878

VCK keurmerken

  • Banner blog

Reisverslag Memphis: Elvis leeft!

In 2012 maakte VCK Cruises expert Marcel Wierckx een autoreis door de Verenigde Staten die hem naar Memphis in de staat Tennessee leidde. Als muziekliefhebber kwam hij daar ogen en oren te kort.

reisv

BB King's Blues Club in Beale Street, Memphis

Memphis wordt ook wel de bakermat van de blues-, soul- en rock 'n rock muziek genoemd, dankzij muzikanten zoals Elvis Presley en blueslegende B.B. King. We maken kennis met het muzikale erfgoed van Memphis in Beale Street, de bakermat van de blues. Al vanaf het midden van de negentiende eeuw treden hier muziekgroepen en straatartiesten op in cafés en op pleinen. Beale Street is een van de populairste bezienswaardigheden van Memphis. Het is één aaneenschakeling van restaurants, cafés en clubs, waaronder de legendarische BB Kings Blues Club.

Een van de vele blues cafes in Beale Street, Memphis

National Civil Rights Museum in het Lorraine Motel, Memphis

Het National Civil Rights Museum toont de hartverscheurende strijd die Afro-Amerikanen voerden voor vrijheid en gelijke rechten. Het museum is gevestigd in het voormalige Lorraine Motel, waar de mensenrechtenactivist Martin Luther King in april 1968 werd vermoord. Uitgebreide tentoonstellingen met foto's en voorwerpen leren je over de geschiedenis die nog niet eens zo heel lang tot het verleden behoort. Onderdeel van het museum is het Lorraine Motel, waar Martin Luther King op 4 april 1968 werd doodgeschoten. De kamer waar King logeerde behoort tot het museum. Kippenvel momenten en helaas nog steeds actueel. De derde maandag van januari is uitgeroepen tot een nationale feestdag Martin Luther King day.

National Civil Rights Museum in het Lorraine Motel, Memphis

In het Peabody Hotel zijn we getuige van een dagelijks terugkerend ritueel. Elke dag om klokslag 11.00 uur vindt hier de 'March of the Ducks' plaats waarbij een groep eenden vanuit de lift naar de fontein in de lobby waggelen om daar de rest van de dag door te brengen. Om 17.00 uur herhaalt het festijn zich in omgekeerde volgorde en keert het gezelschap terug het "Duck Palace" op het dak van het gebouw voor de nacht.

De lobby van het Peabody Hotel, Memphis

Een bezoek aan de Sun Studio is een stap terug in de tijd. Hier werd de rock en roll geboren. Op een foto achter de bar zien we Elvis Presley, Jerry Lee Lewis, Carl Perkins en Johhny Cash. De foto werd op 4 december 1956 genomen toen de deze muziekgrootheden toevalligerwijs in de Sun Record Studio waren. Het leverde ze de bijnaam "The Million Dollar Quartet" op. Naast "The Million Dollar Quartet" hebben veel andere beroemdheden hier muziek opgenomen, waaronder Roy Orbison en U2. Je kunt een rondleiding volgen door de kleine studio. In ongeveer veertig minuten tijd worden er levendige anekdotes op je af gevuurd terwijl je luistert naar originele opnames.

Sun Studio, Memphis metThe Million Dollar Quartet

Sinds ik mijn tour door Amerika begonnen ben vanuit Atlanta richting Memphis hoor ik Elvis om mij heen. Bij ieder tankstation en of bezoekerscentrum zie ik afbeeldingen van the King. Graceland is de naam van het landgoed in Memphis waar Elvis Presley van 1957 tot zijn dood in 1977 woonde. Het is een bedevaartsoord geworden waar fans vanuit de hele wereld naartoe komen. Na het Witte Huis is dit het meest bezochte huis van heel Amerika.

Graceland, Memphis

Bij aankomst zien we een parkeerplaats vergelijkbaar met dat van pretpark de Efteling en kunnen we kiezen uit verschillende tours. Behalve zijn voormalige woning, zien we zijn imposante autoverzameling, paardenstallen, kostuums, platen en zelfs zijn vliegtuigen. Onze audiotour is ingesproken door dochter Lisa Marie Presley en is voorzien van geluidseffecten. Sta je bij het biljart dan hoor je de keu tegen de ballen stoten op het biljart. Sta je buiten bij de stallen hoor je op de koptelefoon paarden galopperen. In gedachte zie ik Elvis paardrijden en love me tender zingen.

Graceland, Memphis

Tijdens de tour kom ik er achter hoe beroemd en geliefd Elvis was. "Aloha from Hawaii", de show die via de satelliet over de hele wereld werd uitgezonden trok bijna 1,5 miljard kijkers; een ongekend record voor die tijd. Overigens heeft Elvis nooit in Europa opgetreden. Hij heeft wel zijn dienstplicht volbracht in Duitsland. Wereldwijd heeft hij 500 miljoen albums verkocht.

Graceland, Memphis

Graceland, Memphis

Na de studio- en landgoed tour kom ik dan ineens oog in oog te staan met zijn graf. Bloemen en knuffels liggen er om mee heen. Ik zie een geschreven brief uit Duitsland. Een kaartje uit Paraguay. Ik hoor de wind door de bomen suizen. Zijn dochter fluistert mij nog eenmaal toe. En ja, ook ik moet bekennen. Elvis leeft nog steeds.

Graceland, Memphis

Foto's © VCK Cruises

In november 2018 biedt VCK Cruises een eenmalige Cruise & Ontdek reis aan naar de Caribische Zee en de Zuidelijke Staten van de VS, inclusief een bezoek aan Memphis. Klik hier voor alle details.

VCK Cruises biedt Cruise & Ontdek reizen aan over de hele wereld. Kijk hier voor ons complete aanbod. Voor een persoonlijk advies over de perfecte cruise kunt u ons bellen op 020-6800878 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Over de auteur

KIES ZELF UW CRUISEVAKANTIE

Waar wilt u heen?

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van onze mooiste aanbiedingen en schrijf u nu in op onze nieuwsbrief:

Ik ben op de hoogte van de voorwaarden van verwerking van mijn persoonsgegevens en geef VCK Cruises toestemming om mijn gegevens te verwerken (meer info).
Ik ontvang graag ook andere aanbiedingen per post

Bestel Zeezicht Magazine

Zeezicht is het 88 pagina's tellende inspiratie magazine met de mooiste verslagen, foto's, tips én reizen van de experts van VCK Cruises. Vraag het magazine én onze mooiste aanbiedingen vandaag nog aan!

Bestel het magazine