020 - 6 800 878

VCK keurmerken

  • Banner blog

Tips en foto's: de perfecte dag in Kotor, Montenegro voor cruisepassagiers

Tot zo’n twintig jaar geleden was Kotor, Montenegro een klein slaperig plaatsje aan een sensationeel mooie baai. Die baai is twintig jaar later nog onverminderd mooi, het stadje is wonderschoon en zeer bezienswaardig maar steeds meer toeristen ontdekken Kotor. Met alle gevolgen van dien. In dit artikel delen we onze ervaringen en foto’s om te zorgen dat u volop kunt genieten van uw dag in Kotor.

fotos en tips voor cruisepassagiers in kotor, montenegroCruiseschepen in Kotor, Montenegro

Kotor heeft een zeer interessante historie met veel verschillende overheersers die allemaal een erfenis hebben nagelaten. Meest opvallend is de Venetiaanse invloed; niet vreemd want Kotor was van 1420 tot 1797 onderdeel van het Venetiaanse rijk. De prachtige binnenstad met haar karakteristieke gebouwen geldt als een van de best bewaarde middeleeuwse steden aan de Adriatische Zee en is door UNESCO uitgeroepen tot World Heritage Site.

fotos en tips voor cruisepassagiers in kotor, montenegroDe oude middeleeuwse stad van Kotor, Montenegro

Na de Venetianen kwamen de Habsburgers, de Fransen en de Engelsen. Allemaal aangetrokken door de beschutte, tactische ligging van Kotor aan de werkelijk betoverende Baai van Kotor. En nog altijd is het binnenvaren van Kotor een niet te missen hoogtepunt van uw cruise. Sta vroeg op en kijk met een kop koffie in uw hand naar de hoge bergen en de verdwaalde mistflarden die de baai ’s morgens vroeg een bijzonder mystieke sfeer geven.

fotos en tips voor cruisepassagiers in kotor, montenegroAan boord van een cruise schip de Baai van Kotor binnenvaren

fotos en tips voor cruisepassagiers in kotor, montenegroCelebrity Solstice van Celebrity Cruises in Kotor

fotos en tips voor cruisepassagiers in kotor, montenegroSky Princess van Princess Cruises in de Baai van Kotor

We raden u aan om als een van de eersten van boord te gaan; excursies boeken is wat ons betreft niet nodig want vanaf uw schip of tenderboot wandelt u in minder dan 5 minuten het oude centrum binnen. U moet dan wel even wat agressieve taxichauffeurs afwimpelen, maar zodra u de stadspoort bereikt hebt waant u zich in een andere wereld.

fotos en tips voor cruisepassagiers in kotor, montenegroPer tenderboot aan land in Kotor

Zo vroeg in de ochtend is Kotor nog in diepe rust en worden bij restaurants de terrasstoelen neergezet, de straat schoongeveegd en ontwaken de honderden katten (Kotor is er beroemd om). Op warme zomerdagen is het raadzaam om ’s morgens vroeg als eerste een “hike” te maken langs de stadsmuren naar de top van de heuvel. In lente en herfst is het licht het mooist als u rond de middag naar boven wandelt. De nogal inspannende klim met 1355 treden leidt naar het fort van San Giovanni op 260 meter boven zeeniveau en is alleen geschikt voor mensen met goede wandelschoenen en dito conditie.

fotos en tips voor cruisepassagiers in kotor, montenegroRoute van de wandeling naar het fort van San Giovanni in Kotor

fotos en tips voor cruisepassagiers in kotor, montenegroMooi uitzicht tijdens de wandeling

We hebben de klim drie keer gedaan tijdens drie verschillende bezoeken aan Kotor. Twee keer klommen we tot de Church of Our Lady of Remedy op 100 meter hoogte. Dit kerkje werd in 1518 gebouwd door overlevenden van een pestepidemie en is door de eeuwen heen een geliefd bedevaartsoord geworden. Het uitzicht is de droom voor elke fotograaf. De rode daken van de middeleeuwse binnenstad liggen onder u en u heeft een spectaculair uitzicht op de Baai van Kotor. Maar geloof ons, het uitzicht wordt steeds mooier als u doorzet en tot aan het fort klimt. Dat deden we toen we recent in Kotor waren. Hijgend en puffend bereikten we de top waar de Montenegrijnse vlag fier in de wind wappert en waar we foto’s bleven maken van het sensationele zicht op de stad en de baai onder ons.

fotos en tips voor cruisepassagiers in kotor, montenegroUitzicht vanaf het fort van San Giovanni, Kotor

“What goes up must go down”. Na de nogal uitputtende klim dalen we weer af, terug naar de drukte van de binnenstad. We spreken klimmende tegenliggers moed in door te zeggen “je bent er bijna!”. En na 1355 treden naar beneden (ook geen sinecure) staan we weer tussen de toeristen en kooplui. Hun waren worden op handkarren door de autovrije binnenstad geduwd. We slenteren rond; elke deur lijkt schilderachtiger dan de vorige, elke kat aandoenlijker.

fotos en tips voor cruisepassagiers in kotor, montenegroWandeling door het oude centrum van Kotor, Montenegro

fotos en tips voor cruisepassagiers in kotor, montenegroHet centrum van Kotor is heel fotogeniek

Kotor heeft maar 13.500 inwoners en op drukke dagen als er grote cruiseschepen op bezoek zijn stromen de nauwe straatjes snel vol. Zoek een terras in een van de minder drukke straatjes en bestel een kop koffie, een glas wijn of een van de betaalbare gerechten op de lunchkaart. Sommige schepen blijven tot ’s avonds laat liggen in Kotor, als de stadsmuren als een verlicht lint over de bergen boven het stadje te zien zijn en de meeste toeristen vertrokken zijn. Het is volgens ons het mooiste moment om van middeleeuws Kotor te genieten.

fotos en tips voor cruisepassagiers in kotor, montenegroCruiseschip voor anker in de Baai van Kotor

Maar geen nood als uw schip aan het einde van de middag al naar een volgende haven vertrekt, want het wegvaren uit Kotor mag u niet missen. Bij het licht van de ondergaande zon vaart uw cruiseschip ruim een uur een zigzagkoers door de baai, vlak langs het prachtige dorpje Perast dat tegen de heuvel geplakt lijkt te zijn. Recht tegenover Perast ligt het eilandje Gospa od Skrpjela. Een legende vertelt over het ontstaan van dit eiland in de middeleeuwen toen twee Venetiaanse schippers uit Perast een afbeelding van de Maagd Maria vonden op een rots. Sindsdien is de rots een eiland geworden omdat mensen stenen bleven toevoegen; een traditie die op dit moment nog steeds in ere is. De eerste kerk werd hier in 1452 gebouwd; de huidige Our Lady of the Rocks kerk stamt uit 1632.

fotos en tips voor cruisepassagiers in kotor, montenegroHet plaatsje Perast in de Baai van Kotor

fotos en tips voor cruisepassagiers in kotor, montenegroOur Lady of the Rocks kerk in Perast

Foto's © VCK Cruises

Belangrijk: informatie in dit artikel was correct ten tijde van publicatie (november 2019) maar kan sindsdien gewijzigd zijn.

Over de auteur

Bregitta Hoeflaak

Bregitta Hoeflaak

Bregitta is Product Coordinator bij VCK Cruises. Hotelovernachtingen, vluchten of speciale kindertarieven: het samenstellen van een cruise is zelden eenvoudig. Maar calculatiewonder Bregitta zorgt ervoor dat de reizen voor iedereen begrijpelijk en overzichtelijk worden.

KIES ZELF UW CRUISEVAKANTIE

Waar wilt u heen?

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van onze mooiste aanbiedingen en schrijf u nu in op onze nieuwsbrief:

Ik ben op de hoogte van de voorwaarden van verwerking van mijn persoonsgegevens en geef VCK Cruises toestemming om mijn gegevens te verwerken (meer info).
Ik ontvang graag ook andere aanbiedingen per post

Bestel onze nieuwe aanbiedingenfolder

Onze nieuwe aanbiedingenfolder staat weer vol met unieke, schitterende cruise aanbiedingen, samengesteld door de cruise experts van VCK Cruises. Vraag de folder nu gratis aan!

Bestel de folder