020 - 6 800 878

VCK keurmerken

  • Banner blog

Vriendelijk Paaseiland: een fotoverslag

In 2008 verbleef ik een kleine week op een bestemming die ik altijd al eens wilde bezoeken: Paaseiland. Bijna 10 jaar geleden alweer, maar ik bewaar er nog altijd warme herinneringen aan.

Paaseiland is een bestemming die niet bijzonder gemakkelijk te bezoeken is. Directe vluchten naar dit bij Chili behorende eiland vertrekken alleen vanuit Santiago de Chile en - minder frequent - vanuit Tahiti. Cruiseschepen nemen Paaseiland wel sporadisch op in hun vaarschema. Is dat voldoende reden om een cruise te boeken? Ik zou de vraag met een volmondig 'ja' beantwoorden.

Ik verbleef 5 nachten in een hotel in de enige nederzetting van enig belang; de hoofdstad Hanga Roa. Een ruime drieduizend mensen wonen in deze plaats, waar het prettig rondlopen is. De mensen zijn er bijzonder vriendelijk, er zijn een paar winkels en restaurants en een druk bezochte kerk. 

Maar hoe leuk ook, het stadje was natuurlijk niet de reden dat ik mijn vlucht naar Paaseiland boekte. Dat waren de moai, de beroemde stenen hoofden waarvan er honderden over het eiland verspreid staan en liggen. Hoe dat precies gebeurd is, dat blijft redelijk mysterieus. Veel moeite hoefde ik niet te doen om de eerste beelden te zien - vanaf het hotel een meter of tweehonderd lopen. Erg mooi bij zonsondergang!

Massatoerisme was er tijdens mijn bezoek nog niet op Paaseiland (en de lokale bewoners schijnen de vestiging van internationale hotelketens vooralsnog met succes tegen te houden), wel viel me op dat de Japanners het eiland wel gevonden hadden. Zij kozen voor de georganiseerde tours per busje, ik besloot vroeger op pad te gaan met de mountainbike.Voor cruisegangers met een goede conditie en voldoende tijd kan dit een optie zijn; een 'rondje Paaseiland' is een ruime 50 kilometer over zeer goed begaanbare wegen. Andere mogelijkheden zijn: paardrijden of een busexcursie. Paaseiland kenmerkt zich door een afwisselend landschap, dat op sommige plekken weinig begroeid is.

Al snel doemden de eerste beelden op: een rijtje van 15 beelden dat bekend staat als Ahu Tongariki.

Ahu Tongariki

En even daarna nog eens honderden; tegen de inactieve vulkaan Rano Raraku.

Rano Raraku

Al deze beelden kwam ik tegen aan de zuidelijke zijde van het eiland. De noordkant biedt minder moai, maar wel een aanlokkelijk zandstrand met palmen. Dit is het meest Polynesische deel van Paaseiland.

Al deze bezienswaardigheden waren prima te zien in een dag (zeker tijdens een excursie met de bus), maar ook de dagen erna heb ik een geweldige tijd gehad. Ik bezocht de indrukwekkende Rano Kau vulkaan en heb veel gewandeld over dit eiland met haar zeldzaam vriendelijke bewoners: waar gebeurt het nu verder dat een taxichauffeur je een gratis lift aanbiedt omdat hij toch dezelfde kant op moest?

De Rano Kau vulkaan

Over de auteur

Jelger van Weydom

Jelger van Weydom was vanaf eind 2008 ruim 9 jaar lang Marketing Coördinator bij VCK Cruises. Hij heeft een passie voor reizen en fotografie en wil zoveel mogelijk landen in de wereld bezoeken. De blogs die hij voor VCK Cruises schreef zijn nog steeds gepubliceerd op onze website.

KIES ZELF UW CRUISEVAKANTIE

Waar wilt u heen?

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van onze mooiste aanbiedingen en schrijf u nu in op onze nieuwsbrief:

Ik ben op de hoogte van de voorwaarden van verwerking van mijn persoonsgegevens en geef VCK Cruises toestemming om mijn gegevens te verwerken (meer info).
Ik ontvang graag ook andere aanbiedingen per post

Bestel Zeezicht Magazine

Zeezicht is ons inspiratie magazine met de mooiste verslagen, foto's en tips van de experts van VCK Cruises. Vraag het magazine nu gratis aan!

Bestel het magazine