020 - 6 800 878

VCK keurmerken

  • Banner blog

Waarom u excursies moet boeken tijdens een Zuid-Afrika cruise

Zuid-Afrika is een zeer populaire bestemming; veel mensen bezoeken het land tijdens een groepsreis of individuele rondreis. Als u uw koffer maar één keer in- en uit wilt pakken is een cruise langs Zuid-Afrika de meest ontspannen manier van reizen... mits u excursies boekt!

Crystal Symphony in Kaapstad, Zuid-Afrika

Wat voor cruises naar Alaska en Azië geldt, geldt ook voor cruises naar Zuid-Afrika: het boeken van landexcursies is van groot belang. De cruiseschepen leggen in Afrikaanse steden vaak aan in containerhavens waardoor u er echt op uit moet om de mooiste dingen te kunnen zien. De excursies tijdens zo'n reis zijn weliswaar aan de prijs, maar hierdoor brengt een lokale gids u wel naar plaatsen waar u anders nooit zou komen. Tijdens mijn cruise van Mauritius naar Kaapstad hebben wij in bijna elke haven een excursie gemaakt. In dit artikel vertel ik u meer over deze excursies zodat u weet wat de mogelijkheden zijn.

Giraffe in Pumba Private Game Reserve, Zuid-Afrika

Réunion, Frankrijk

Het Franse eiland Réunion ligt tussen Mauritius en Madagaskar, maar maakt wel deel uit van de Europese Unie. Zo kunt u er betalen met de euro en kunt u bellen met uw mobiel alsof u in Europa bent. Op dit mooie eiland valt ontzettend veel te zien tijdens een excursie. Dit is echter de plek waar wij geen excursie geboekt hebben omdat we dachten dit zelf te kunnen regelen, maar helaas zijn de taxi's in de haven nog duurder dan de excursies aan boord en veel bijzondere plekken zijn te ver om er op een andere manier te komen. Wij hebben de dag doorgebracht in de hoofdstad van het eiland Saint Denis. U kunt hier heerlijk wandelen en eventueel de botanische tuin, kathedraal of het Museum Dierx Leon bezoeken.

Saint Denis, Réunion

 

Maputo, Mozambique

Maputo is een echte chaotische Afrikaanse havenstad. De Portugese invloed is hier nog steeds goed zichtbaar. Maputo is het Afrika zoals we het kennen van televisie. Drukke straten met kleurrijk geklede mensen die tonnen water of zakken rijst op hun hoofd dragen. De stad bestaat uit een mix van prachtige koloniale panden en vervallen huizen. Wij boeken een wandelexcursie door de stad vanaf het schip. Zo kunnen we de stad leren kennen onder leiding van een lokale gids die ons alles vertelt over het leven in Mozambique. De beroemdste bezienswaardigheid van Maputo is het treinstation, Estação de Caminhos de Ferro de Maputo. Het ontwerp wordt vaak onterecht toegeschreven aan Gustave Eiffel, echter is het ontworpen door Alfredo Augusto Lisboa de Lima, Mario Veiga en Ferreira da Costa. Het gebouw wordt nog steeds gebruikt als treinstation van de nationale spoorwegmaatschappij die het land verbind met Zuid Afrika, Swaziland en Zimbabwe. Ook bezoeken we het fort Fortaleza dat in het midden van de negentiende eeuw door de Portugezen werd gebouwd; daar kunt u tevens een klein museum bezoeken. In een halve dag wandelt u de stad door en heeft u een mooie indruk van het leven in Maputo.

Maputo, Momzambique

Maputo, Momzambique

Maputo, Momzambique

Richards Bay, Zuid-Afrika

Vanuit Richards Bay bezochten we het Isimangaliso Wetland Park in Saint Lucia (voorheen Greater Saint Lucia Wetlands Park), het op twee na grootste wildpark van Zuid Afrika. Het park staat zelfs op de UNESCO werelderfgoed lijst. Met een kleine boot vertrekken we aan het einde van de middag op watersafari op zoek naar nijlpaarden. Onderweg maken we verschillende stops om de nijlpaarden van dichtbij te bekijken en aan boord krijgen we uitleg over de vele nijlpaarden die hier leven. In de St. Lucia Estuary leven zo'n 900 nijlpaarden die hun dag in groepjes in het water doorbrengen. Ze vechten af en toe voor hun territorium, brullen wat en lopen over de bodem van het water op zoek naar eten. Doordat de boot dichtbij kwam konden we prachtige foto’s maken. Echt een aanrader dus!

Isimangaliso Wetland Park, St. Lucia Estuary, Zuid-Afrika vanuit Richards Bay

Isimangaliso Wetland Park, St. Lucia Estuary, Zuid-Afrika vanuit Richards Bay

Isimangaliso Wetland Park, St. Lucia Estuary, Zuid-Afrika vanuit Richards Bay

 

Durban, Zuid-Afrika

Durban is een grote stad en deze dag hebben wij niet gekozen voor een safari maar voor een excursie naar de Vallei van 1000 Heuvels (Valley of 1000 Hills). Dit prachtige gebied met heuvels, valleien en bossen ligt ten oosten van Durban. In het begin van de 19e eeuw was deze streek een toevluchtsoord voor de Zulu's die de strijd rondom de apartheid van hun land verloren. We bezoeken tijdens de excursie het Zulu Cultural Village. Hier is goed te zien hoe de Zulu's, een van de belangrijkste culturele groepen van Zuid-Afrika, voorheen leefden. Er wordt ook een bijzondere show opgevoerd over de ontmoeting tussen man en vrouw in een Zulu dorp.

Valley of 1000 Hills, Zuid--Afrika vanuit Durban

Valley of 1000 Hills, Zuid--Afrika vanuit Durban

Valley of 1000 Hills, Zuid--Afrika vanuit Durban

Port Elizabeth, Zuid-Afrika

Vanuit deze haven kunt u vele wildparken bezoeken, waaronder Addo Elephant Park en Pumba Game Reserve. Wij kiezen voor Pumba omdat dit park bekend staat om zijn witte leeuwen. Pumba Private Game Reserve is een natuurpark vlak buiten universiteitsstad Grahamstown op zo'n 1,5 uur rijden van Port Elizabeth. Hier ziet u giraffen, zebra’s, wilde honden, cheeta’s, leeuwen, olifanten, buffels en neushoorns. En meer! Uniek zijn hier de witte leeuwen, die door hun lichte vachtkleur te danken hebben aan een genetische mutatie. Vogelliefhebbers kunnen hun hart ophalen in dit natuurpark met meer dan 250 geregistreerde vogelsoorten. Het is altijd maar de vraag welke dieren u tegenkomt tijdens een safari, maar wij zien deze dag leeuwen (inclusief de witte leeuw), vele zebra’s, giraffen, wildebeest, neushoorns, nijlpaarden en olifanten. Een onvergetelijke ervaring!

Pumba Private Game Reserve, Zuid--Afrika vanuit Port Elizabeth

Leeuw in Pumba Private Game Reserve, Zuid--Afrika vanuit Port Elizabeth

Olifant in Pumba Private Game Reserve, Zuid--Afrika vanuit Port Elizabeth

Witte leeuw in Pumba Private Game Reserve, Zuid--Afrika vanuit Port Elizabeth

 

Kaapstad

Aangezien ik al meerdere keren in Kaapstad ben geweest wil ik dit keer graag Robbeneiland bezoeken. Na de Tafelberg is Robbeneiland een van de meeste bekende bezienswaardigheden van Kaapstad. In deze voormalige gevangenis bracht Nelson Mandela, oud-president van Zuid-Afrika, 18 jaar van zijn leven door. Vanaf de Clock Tower (de grote rode toren) in de V&A Waterfront kun je elke dag om 9.00, 11.00, en 13.00 uur de boot naar Robbeneiland nemen. In de zomermaanden vaart er ook nog een boot om 15.00 uur.

Kaapstad vanaf Signal Hill

Deze excursie is nagenoeg altijd volgeboekt, dus vooraf boeken is zeker noodzakelijk. Aangekomen op Robbeneiland rijden we per bus in een uur over het hele eiland. Onderweg krijgen we uitleg van een gids over de geschiedenis van het eiland, de bewoners en alles wat zich op het eiland afgespeeld heeft. We maken een stop bij het deel waar Robert Sobukwe – een vaak vergeten vrijheidsstrijder – gevangen zat. Hij zat apart van de andere gevangenen, omdat hij als gevaarlijker werd beschouwd dan bijvoorbeeld Nelson Mandela. Ook stopt de bus bij de kalkgroeve waar de gevangenen van Robbeneiland gedwongen werden om zwaar werk te doen. Dit is tevens de plek waar Nelson Mandela's gezichtsvermogen ernstig beschadigd raakte. Onderweg zien we pinguïns, springbokken en struisvogels. De hele excursie duurt ongeveer 4 uur. Wat deze excursie extra indrukwekkend maakt is dat veel van de gidsen op Robbeneiland ex-gevangenen zijn. Dit maakt de ervaring des te indrukwekkender.

Robbeneiland bij Kaapstad, Zuid-Afrika

Robbeneiland bij Kaapstad, Zuid-Afrika

Bij VCK Cruises bent u aan het juiste adres voor bijzonder Cruise & Ontdek reizen naar Zuid-Afrika; prachtige arrangementen gecombineerd met de mooiste cruises. Bel ons op 020-6800878 voor persoonlijk advies of mail ons.

 

Foto's © VCK Cruises

Over de auteur

Amber Misdorp

Amber Misdorp

Amber Misdorp is Product Manager bij VCK Cruises.
Noem een schip en een datum in de verre toekomst en Amber kan vertellen waar de cruise begint, hoe lang hij duurt en welke excursies er te maken zijn. Kan bijzonder enthousiast raken van cruises met buitennissige vaarschema's.

KIES ZELF UW CRUISEVAKANTIE

Waar wilt u heen?

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van onze mooiste aanbiedingen en schrijf u nu in op onze nieuwsbrief:

Ik ben op de hoogte van de voorwaarden van verwerking van mijn persoonsgegevens en geef VCK Cruises toestemming om mijn gegevens te verwerken (meer info).
Ik ontvang graag ook andere aanbiedingen per post

Bestel Zeezicht Magazine

Zeezicht is ons inspiratie magazine met de mooiste verslagen, foto's en tips van de experts van VCK Cruises. Vraag het magazine nu gratis aan!

Bestel het magazine