020 - 6 800 878

VCK keurmerken

  • Banner blog

Wat u weten moet over een bezoek aan Machu Picchu, Peru

De arrangementen van VCK Cruises waarbij we een cruise van of naar Lima combineren met een bezoek aan Machu Picchu zijn zeer populair. Niet verwonderlijk, Machu Picchu wordt algemeen beschouwd als een van de zeven nieuwe wereldwonderen. Maar hoe is het nou om individueel naar Machu Picchu te reizen? In dit artikel mijn ervaringen.

zonsopkomst bij machu picchu peru

Machu Picchu is een citadel hoog in de bergen die in de 15e eeuw bewoond werd door Inca’s. Tot op de dag van vandaag is er veel onduidelijkheid over Machu Picchu; sommige archeologen geloven dat we hier te maken hebben met het paleis van keizer Pachacuti. Feit is dat de ruïnes alleen bij de lokale bevolking bekend waren tot de Amerikaanse ontdekkingsreiziger Hiram Bingham er in 1911 op stuitte. Overigens was Hiram Bingham de inspiratiebron voor de filmreeks “Indiana Jones”.

plaza de armas cusco peru

Uitvalsbasis voor elk bezoek aan Machu Picchu is de stad Cusco, gelegen op 3.400 meter hoogte. Cusco laat zich van zijn mooiste kant zien. We dwalen door deze prachtige stad, hijgend en puffend, dat wel. Op 3.400 meter hoogte is een simpel trapje op lopen een hele klus en we moeten zeker drie keer op adem komen in het sfeervolle straatje dat van ons hotel naar het centrale plein leidt. Plaza de Armas is adembenemend mooi. Hier drinken we koffie-met-uitzicht op een van de balkons rond het plein. We bezoeken het Casa Concha Museum en lunchen werkelijk overheerlijk op een dakterras van het Marcelo Batata Restaurant achter de kathedraal.

plaza de armas cusco peru

Er zijn twee treinmaatschappijen die bezoekers vanuit Cusco naar Machu Picchu brengen. Zowel Inca Rail als PeruRail hebben prachtige chique reisbureaus in het centrum van Cusco. We proberen wat vergelijkend warenonderzoek te doen maar het is verwarrend want er zijn veel mogelijkheden. We boeken uiteindelijk een ticket bij PeruRail voor de Vistadome trein vanuit Poroy, 15 kilometer buiten Cusco gelegen.

peru rail vistadome trein naar machu picchu

In alle vroegte stappen we in een taxi naar Poroy en zijn verbaasd als we worden afgezet bij een prachtig treinstation met mooie wachtruimte, een koffieshop en brandschone toiletten. Daar staat onze “Vistadome” trein met grote ramen en comfortabele stoelen. Er speelt een gezellig Peruviaans deuntje als we instappen en onze gereserveerde plaatsen zoeken. De trein is nagenoeg leeg als we vertrekken uit Poroy en we een drankje en een snack aangeboden krijgen. De reis duurt 3½ uur en onderweg we zien het landschap tropisch en groener worden. Ik kijk mijn ogen uit.

peru rail vistadome trein naar machu picchu

Rond het middaguur komen we aan in Aguas Calientes, of Machupicchu Pueblo, de toegangspoort tot de ruïnes van Machu Picchu. Hier hebben we voor twee nachten een hotel gereserveerd. Aguas Calientes is een interessant fenomeen; een aaneenschakeling van souvenirwinkels, hotels en restaurants gegroepeerd om het treinspoor. Auto’s zie je hier niet. Vreemd om te bedenken dat wereldberoemd Machu Picchu één berg hiervandaan ligt. We wandelen door het stadje en komen terecht bij IndiFeliz, een erg leuk restaurant waar we (zoals overal in Peru) heerlijk eten.

aguas calientes machupicchu pueblo machu picchu

aguas calientes machupicchu pueblo machu picchu

Vier uur. De wekker gaat af. Ik kijk uit het raam. Heel Aguas Calientes lijkt al wakker te zijn. Ook in ons hotel wordt het ontbijt al vanaf vier uur geserveerd. De eerste groepen wandelaars trekken voorbij. Wij kiezen ervoor om met de eerste bus naar Machu Picchu te gaan. Die vertrekt om 05.30. Een goed idee maar we zijn niet de enigen. Een eindeloze rij mensen vult de straten van het stadje; zeker een kilometer lang. De moed zakt ons in de schoenen maar direct na het vertrek van de eerste bus schuift de rij gestaag op. Zigzaggend gaan we de berg op en komen al snel terecht in de bewolking. Bij de ingang is het een heksenketel van mensen; Machu Picchu is met recht ontdekt door het (massa)toerisme. In 2018 bezochten dagelijks gemiddeld 4.300 mensen de citadel. Maar eenmaal door de toegangspoort is het rustig en klimmen we buiten adem naar het hoogste punt.

bus van aguas calientes machupicchu pueblo naar machu picchu

machu picchu

We zien weinig; er hangt een dikke mist tussen de bergen. Maar … dan schuiven de wolken opzij en komt de vroege morgenzon tevoorschijn. Het uitzicht is ronduit fenomenaal en als ik dit opschrijf heb ik weer kippenvel bij de gedachte. Alsof er een gordijn open gaat. Het iconische beeld van de Inca ruïnes midden in de bergen is in werkelijkheid nog indrukwekkender dan je zou denken. Dit is een magisch moment dat me altijd zal bijblijven.

zonsopkomst bij machu picchu peru

In de uren die volgen dwalen we door de ruïnes die tegenwoordig voornamelijk bevolkt worden door lama’s. Machu Picchu is en blijft mysterieus. Het Inca imperium dreef op ruilhandel en kende geen schriftelijke vorm van communicatie waardoor er relatief onbekend is over deze cultuur.

rondwandeling bij machu picchu peru

rondwandeling bij machu picchu peru

rondwandeling bij machu picchu peru

We zijn onder de indruk als we Machu Picchu verlaten en met de bus terugrijden naar Aguas Calientes. Ik had het niet willen missen. Toch denk ik dat de ervaring verbeterd kan worden door in een kleine groep te reizen. Daarom bieden we bij VCK Cruises arrangementen aan die van A tot Z uitstekend geregeld zijn; van eigen vervoer tot prima hotels en luxe treinen. En, nog belangrijker, een gids die tijdens het hele arrangement zorgt dat u nóg meer leert over deze fascinerende plek op aarde. De volgende keer kies ik voor een VCK arrangement!

rondwandeling bij machu picchu peru

Foto's © VCK Cruises

Belangrijk: alle genoemde informatie was correct ten tijde van publicatie (juli 2019) maar kan tussentijds gewijzigd zijn. Vraag ons om actuele details.

KIES ZELF UW CRUISEVAKANTIE

Waar wilt u heen?

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van onze mooiste aanbiedingen en schrijf u nu in op onze nieuwsbrief:

Ik ben op de hoogte van de voorwaarden van verwerking van mijn persoonsgegevens en geef VCK Cruises toestemming om mijn gegevens te verwerken (meer info).
Ik ontvang graag ook andere aanbiedingen per post

Bestel onze nieuwe aanbiedingenfolder

Onze nieuwe aanbiedingenfolder staat weer vol met unieke, schitterende cruise aanbiedingen, samengesteld door de cruise experts van VCK Cruises. Vraag de folder nu gratis aan!

Bestel de folder