020 - 6 800 878

VCK keurmerken

  • Banner blog

Een cruise naar de Noorse fjorden in 20 foto's

De meest populaire cruise bestemming vanuit Nederland is Noorwegen. Al na één zeedag doemt de indrukwekkende kustlijn op en zet uw cruiseschip koers naar de onwaarschijnlijk mooie Noorse fjorden. Het is tijd om in te schepen: in dit artikel nemen we u in 20 foto's mee naar Noorwegen!

We beginnen in Oslo, de hoofdstad van Noorwegen. Uw schip vaart ongeveer twee uur lang door de Oslofjord voordat het centrum van de stad wordt bereikt. De Oslofjord is misschien minder spectaculair dan de meer noordelijk gelegen fjorden, maar de pittoreske dorpjes met witte houten huizen zijn reden genoeg om buiten te staan. De meeste cruiseschepen leggen midden in het centrum van Oslo aan, naast de eeuwenoude Akershus en vlak bij het imposante raadhuis. Zo wandelt u eenvoudig naar de gezellig Karl Johansgate winkelstraat en Aker Brygge, een mooie winkel- en restaurantcomplex aan de fjordoever. Bestel hier verse garnalen met witbrood, mayonaise en een glas bier - zo doen de Noren het ook.

De vaart door de Oslofjord op een cruiseschipMis de twee uur durende vaart door de Oslofjord niet - Foto © VCK Cruises

De vesting Akershus in Oslo vanaf cruiseschip Jewel of the SeasDe vesting Akershus gezien vanaf cruiseschip Jewel of the Seas - Foto © VCK Cruises

Een "must" in Oslo is een bezoek aan het Vigelandpark, een prachtige tuin met een indrukwekkende verzameling beelden die het menselijk leven symboliseren. De Noorse beeldhouwer Gustav Vigeland maakte de 212 beelden in de eerste helft van de vorige eeuw en u zult zien dat ze nog niets aan kracht ingeboet hebben. Het park is gratis te bezoeken maar ligt iets buiten het centrum: vanaf het raadhuis kunt u het beste een tram nemen.

Het Vigelandpark in Oslo, NoorwegenHet indrukwekkende Vigelandpark in Oslo, Noorwegen - Foto © VCK Cruises

Olden is een klein plaatsje aan de kristalheldere Nordfjord. Er wonen hier nog geen 500 mensen dus de komst van een cruiseschip is een evenement. We raden u aan om een excursie te boeken naar de gletsjer Briksdalsbreen. Ook hebben we enthousiaste verhalen gehoord van een collega die een fiets huurde en langs de fjord fietste. Tijdens een eerder bezoek huurden we een auto die keurig op de kade te wachten stond toen we met ons schip aankwamen. We maakten een prachtige rit langs de Nordfjord en genoten elke minuut van de frisse lucht en de schitterende Noorse natuur.

De Braemar in Olden, NoorwegenDe Braemar van Fred. Olsen Cruise Lines in Olden, Noorwegen - Foto © VCK Cruises

Rit langs de Nordfjord bij Olden, NoorwegenEen prachtige autorit langs de Nordfjord bij Olden - Foto © VCK Cruises

Cruise door de prachtige Nordfjord, NoorwegenVaren door de prachtige Nordfjord - Foto © VCK Cruises

Een van onze favoriete Noorse steden is Stavanger. Deze welvarende stad is een belangrijke basis voor de offshore en olie industrie maar heeft haar originele sfeer en karakter niet verloren. De oude stadswijk aan de haven is een doolhof van steegjes met kleine winkels en prachtige houten huizen. Het nieuwere stadscentrum staat bol van de winkels, cafe's en restaurants; perfect om wat uurtjes te dwalen.

Aankomst in Stavanger, NoorwegenAankomst in Stavanger - Foto © VCK Cruises

De oude stad van Stavanger, NoorwegenHet fotogenieke historische stadsdeel van Stavanger - Foto © VCK Cruises

Vanuit Stavanger kunt u een prachtige excursie maken naar de Preikestolen, de beroemde platte rots die 600 meter uittorent boven de Lysefjord. We raden u aan om deze excursie per boot te maken, langs groene weides en steile kliffen. Sommige kleinere cruiseschepen varen na vertrek uit Stavanger een "ererondje" over de Lysefjord; het loont dus om goed naar het vaarschema te kijken als u uw cruise boekt. U kunt de Preikestolen ook beklimmen, maar dan zijn een goede conditie en een paar stevige bergschoenen vereist.

Op weg naar de Preikestolen vanuit Stavanger, NoorwegenOp weg naar de Preikestolen rots vanuit Stavanger - Foto © VCK Cruises

Bij VCK Cruises zijn we altijd op zoek naar bijzondere routes. Een van de rederijen die ons keer op keer verrast is Fred. Olsen Cruise Lines; een van oorsprong Noorse rederij. Als een van de weinigen bezoekt deze rederij plaatsen als Måløy, alleen te bereiken via een schitterende beschutte route. Måløy is een van de belangrijkste visserhavens van Noorwegen en hoewel er weinig bezienswaardigheden zijn vonden wij het heel leuk om hier kennis te maken met het authentieke Noorse leven.

Aankomst in Måløy, NoorwegenAankomst in Måløy, Noorwegen - Foto © VCK Cruises

Reuze enthousiast zijn we over Ålesund, een stad die verspreid is over drie eilanden. Een groot deel van het centrum bestaat uit gebouwen in de Jugendstil die aan het begin van de 20e eeuw zijn gebouwd. De omgeving van Ålesund is schitterend; met een huurauto reden we langs diepblauwe fjorden naar de prachtige Trollstigen pas. Over deze dag schreven we een apart artikel dat u hier kunt lezen.

Uitzicht op Ålesund, NoorwegenUitzicht op Ålesund, Noorwegen - Foto © VCK Cruises

De Trollstigen pas in NoorwegenDe Trollstigen pas in Noorwegen - Foto © VCK Cruises

Een cruise naar de Noorse fjorden is niet compleet zonder een bezoek aan Flåm of Geiranger. Deze toeristische plaatsen liggen aan het einde van respectievelijk de Sognefjord en de Geirangerfjord. Vanuit Flåm maken de meeste mensen een trein- en busreis naar het binnenland, de populaire "Norway in a nutshell" excursie. Vanuit Geiranger kunt u de Dalsnibba berg bezoeken en de fameuze Zeven Zusters watervallen bewonderen. Maar de écht attractie is hier het varen door de fjord. Vanaf het dek van uw schip heeft u het beste uitzicht op de steile bergen en het peilloos diepe water. Het is geen verrassing dat deze Noorse fjord opgenomen is op de Werelderfgoedlijst van UNESCO, net zoals de minstens net zo mooie maar zelden bezochte Nærøyfjord.

Cruise door de GeirangerfjordCruise door de Geirangerfjord - Foto © VCK Cruises

Houten staafkerk bij FlaamDuizend jaar oude houten stavkerk in Borgund bij Flaam - Foto © VCK Cruises

Westerdam voor anker in de GeirangerfjordDe Westerdam van Holland America Line in Geiranger - Foto © VCK Cruises

Voor anker bij Gudvangen aan de NærøyfjordVoor anker bij Gudvangen aan de Nærøyfjord - Foto © VCK Cruises

Na de rust en grandeur van de fjorden is Bergen een levendige afwisseling. Deze charmante stad is met 275.000 inwoners de op één na grootste van Noorwegen. Een drukke haven, een fantastische vismarkt, een schitterende natuur en een mooie selectie restaurants, winkels en cafe's - Bergen lijkt het allemaal te hebben. Toch heeft de stad een slechte reputatie als het gaat om het weer; het regent er -zo zegt men- vaak. Zoals het gaat met reputaties kan de werkelijkheid heel anders zijn; we hebben mogen genieten van menige zonnige, warme dag hier. Neem het kabeltreintje naar de top van de berg Fløyen of bezoek Troldhaugen het voormalige woonhuis van de componist Edvard Grieg. Vergeet ook niet even te dwalen door Bryggen, het oude centrum van de stad met zijn vele houten huizen. Bergen is een waardige afsluiting van een onvergetelijke reis naar een van de mooiste gebieden van Europa: de Noorse fjorden.

Het centrum van Bergen, NoorwegenHet centrum van Bergen, Noorwegen - Foto © VCK Cruises

Het historische stadsdeel Bryggen in BergenHet historische stadsdeel Bryggen in Bergen - Foto © VCK Cruises

Stadspark in Bergen, NoorwegenHet stadspark in Bergen, Noorwegen - Foto © VCK Cruises

Een laatste zeedag geeft u de tijd om alle indrukken te verwerken. We kunnen u één ding beloven: u zult nog lang terugdenken aan deze prachtige reis!

Zonsondergang voor de Noorse kustZonsondergang voor de Noorse kust - Foto © VCK Cruises

Alle informatie in dit artikel is onder voorbehoud van wijzigingen of fouten; er kunnen geen rechten aan ontleend worden.

KIES ZELF UW CRUISEVAKANTIE

Waar wilt u heen?

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van onze mooiste aanbiedingen en schrijf u nu in op onze nieuwsbrief:

Ik ben op de hoogte van de voorwaarden van verwerking van mijn persoonsgegevens en geef VCK Cruises toestemming om mijn gegevens te verwerken (meer info).
Ik ontvang graag ook andere aanbiedingen per post

Bestel Zeezicht Magazine

Zeezicht is ons inspiratie magazine met de mooiste verslagen, foto's en tips van de experts van VCK Cruises. Vraag het magazine nu gratis aan!

Bestel het magazine