020 - 6 800 878

VCK keurmerken

  • Banner blog

Wat u weten moet over cruises naar de Noorse Fjorden

VCK Cruises is expert op het gebied van cruises naar de Noorse Fjorden en Noordkaap. Zo is er een ruim aanbod van cruises vanuit Nederland die Amsterdam of Rotterdam als vertrek- of aankomstplaats hebben. Dat is wel zo comfortabel: het scheelt u een bezoek aan de luchthaven en u kunt zoveel bagage meenemen als u wilt.

Tips voor de mooiste cruise naar de noorse fjorden en noorwegenNoorwegen is de meest populaire cruisebestemming vanuit Nederland

Toch loont het om experts ook eens te vragen naar het actuele aanbod van cruises van misschien minder voor de hand liggende cruises naar de Noorse Fjorden. Wist u dat er expeditiecruises zijn waarbij u onder leiding van experts landingen maakt op zelden bezochte plaatsen langs de westkust van Noorwegen? Of dat u cruises kunt maken rond de Noordkaap tot aan de Witte Zee in Rusland? Er is veel keuze, ook op het gebied van de verzorging aan boord. Zo bieden wij all-inclusive cruises aan naar Noorwegen zodat u praktisch geen bijkomende kosten heeft; naast fooien en drankjes zijn zelfs de landexcursies in iedere haven inbegrepen!

Tips voor de mooiste cruise naar de noorse fjorden en noorwegenQueen Mary 2 van Cunard Line in de Noorse Fjorden

Beste reisperiode voor cruises naar Noorwegen en de Noorse Fjorden

Cruises naar Noorwegen draaien om de natuur. Noorwegen telt verschillende leuke steden zoals Oslo en Bergen, maar de meeste bezoekers gaan hier toch heen om de indrukwekkende fjorden en mooie watervallen te zien. De beste periode om dat te doen loopt vanaf begin mei tot in september. Van mei tot begin juni staan veel bomen in bloei, wat vooral aan de oevers van de Hardangerfjord tot prachtige fotomomenten leidt. Van eind augustus tot begin september zet de herfst in, begint het in de havens wat rustiger te worden en kunt u vaak verrast worden door onverwacht zonnige dagen. Wanneer u het noorden van Europa bezoekt dient u wel rekening te houden met regen; met name langs de westkust is er altijd kans dat u een buitje tegenkomt. Het hoort er een beetje bij; de bossen blijven hier niet voor niets zo prachtig groen! Neem dus altijd een regenjas mee, maar wees ook voorbereid op de zon die ongenadig fel kan zijn.

Tips voor de mooiste cruise naar de noorse fjorden en noorwegenEen drukke dag in Geiranger

Met een groot of klein cruiseschip naar de fjorden?

Onze experts voeren naar de Noorse fjorden op grote en kleine cruiseschepen en voor allebei is wat te zeggen. De grotere Noorse steden als Bergen, Oslo, Stavanger en Trondheim zijn uitstekend ingesteld op grote cruiseschepen en kunnen duizenden passagiers met gemak opvangen. De meer pittoreske aanloophavens als Flåm, Olden en Geiranger kunnen in het hoogseizoen soms overspoeld worden door toeristen, terwijl deze plaatsjes relatief weinig te bieden hebben en eigenlijk als uitvalsbasis dienen voor excursies die dieper het land in voeren. Kleinere schepen hebben de mogelijkheid om voor anker te gaan bij minder bekende plaatsen waar u de typisch Noorse cultuur en sfeer nog kunt opsnuiven. Maar of u nu op een groot schip staat of op een klein schip: het uitzicht vanaf de open dekken op het majesteuze fjordenlandschap blijft hetzelfde.

Tips voor de mooiste cruise naar de noorse fjorden en noorwegenHouden huizen in het oude centrum van Stavanger

Een dag in Bergen

U ziet ze op alle foto's van Bergen: de gekleurde huisjes van Bryggen die herinneren aan de tijd dat dit een trotse Hanzestad was. De houten huizen waren vroeger onverwarmd om brand te voorkomen. Desondanks ging het grootste deel van Bryggen in 1702 in vlammen op maar werd de huizenrij liefdevol opnieuw opgebouwd. Als u langs Bryggen loopt (waar u ook een aantal aardige restaurants kunt vinden) komt u vanzelf bij de vismarkt waar u uw ogen uitkijkt. Bergen heeft een twijfelachtige reputatie als het op het weer aankomt, maar als de zon schijnt raden we u aan om op de Fløibanen te stappen, een kabelspoorweg die u naar de top van de berg Fløyen brengt. De uitzichten vanaf hier zijn bijzonder mooi.

Tips voor de mooiste cruise naar de noorse fjorden en noorwegenDe Fløibanen in Bergen

Op excursie? Of zelf op pad in de Noorse Fjorden?

De beste manier om de omgeving te zien verschilt per bestemming. In vrijwel ieder Noors dorpje is een toeristenkantoor te vinden waar wandelkaarten te krijgen zijn en fietsen te huur zijn. In sommige gevallen is een excursie een must: wanneer u vanaf Stavanger de Preikestolen wilt zien bijvoorbeeld, of wanneer u een van de Noorse gletsjers wilt bezoeken. Zo raden we u aan om vanuit Alesund de excursie te maken naar de Aksla berg; het uitzicht op de stad is hier ronduit spectaculair. In Oslo of Bergen kunt u prima op eigen gelegenheid op pad gaan. Een zeer populaire excursie is "Norway in a nutshell" die u de vele facetten van het prachtige Noorse landschap laat zien in één dag. En bezoekt u het plaatsje Flåm, dan mag u een rit met de Flåmsbana niet missen. Dit treintje naar Myrdal legt in 20 minuten een hoogteverschil van 900 meter af. U kunt een excursie via uw schip boeken of zelf een retourkaartje boeken op visitflam.com. Wanneer u er voor kiest om op eigen gelegenheid op pad te gaan dient u wel op tijd terug te zijn bij het schip. Dat wacht immers alleen op vertraagde cruisers wanneer deze een excursie bij de rederij geboekt hebben.

Tips voor de mooiste cruise naar de noorse fjorden en noorwegenPreikestolen, de meest populaire excursie vanuit Stavanger

Tips voor de mooiste cruise naar de noorse fjorden en noorwegenUitzicht op Alesund vanaf de Aksla berg

Naar Oslo per cruiseschip

Het binnenvaren van de hoofdstad van Noorwegen per cruiseschip is een belevenis. De Oslofjord is niet zo spectaculair als de Geiranger- en Sognefjord, maar het moment dat uw cruiseschip het centrum van Oslo nadert is geweldig. Al zo'n drie uur voor aankomst in Oslo is er land in zicht; de Oslofjord wordt steeds nauwer en op een mooie dag krioelt het de zeilbootjes en ferries. De beste plaats om in de zon te genieten van het uitzicht over de Oslofjord ligt vlakbij de aanlegplaats van uw cruiseschip: Aker Brygge. Hier kunt u genieten van een bord vol verse Noorse garnalen en een (prijzig) biertje terwijl u het Noorse leven aan u voorbij ziet trekken. Een absolute aanrader is de beeldentuin in het Frognerpark. Beeldhouwer Gustav Vigeland heeft hier op onnavolgbare wijze het menselijk leven vormgegeven in graniet.

Tips voor de mooiste cruise naar de noorse fjorden en noorwegenFrogner Park in Oslo met de beeldenverzameling van Gustav Vigeland

VCK Cruises biedt veel reizen aan naar Noorwegen, de Noorse Fjorden en Noordkaap met diverse rederijen. Bel ons op 020-6800878 voor persoonlijk advies of mail ons. Klik Klik hier voor een overzicht van al onze reizen naar Noorwegen. Foto's © VCK Cruises e.a.

KIES ZELF UW CRUISEVAKANTIE

Waar wilt u heen?

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van onze mooiste aanbiedingen en schrijf u nu in op onze nieuwsbrief:

Ik ben op de hoogte van de voorwaarden van verwerking van mijn persoonsgegevens en geef VCK Cruises toestemming om mijn gegevens te verwerken (meer info).
Ik ontvang graag ook andere aanbiedingen per post

Bestel Zeezicht Magazine

Zeezicht is ons inspiratie magazine met de mooiste verslagen, foto's en tips van de experts van VCK Cruises. Vraag het magazine nu gratis aan!

Bestel het magazine