020 - 6 800 878

VCK keurmerken

  • Banner blog

Reisverslag: cruise naar Nieuw-Zeeland en Australië met Holland America Line

Bart de Boer schreef een reisverslag van zijn cruise naar Nieuw-Zeeland en Australië aan boord van de Noordam van Holland America Line die hem van de Sky Tower in Auckland via de indrukwekkende fjorden van het Zuidereiland naar het iconische Sydney Opera House voerde.

Noordam van Holland America Line in Auckland, Nieuw-Zeeland

Horen en zien vergaat me als de Noordam behoedzaam achteruit de haven van Auckland uitvaart. Kapitein Eric van der Wal houdt van toeteren, dát is direct duidelijk. Toeteren naar het havenpersoneel, toeteren naar de loodsboot, toeteren naar de sleepboot. Het is het feestelijke begin van een cruise die voelt als een ontdekkingsreis. Ik kom op plaatsen waar ik nooit gedacht had te komen. Plaatsen waar de aarde rookt en borrelt, waar je albatrossen en pinguïns kunt zien, waar de mensen opvallend vriendelijk zijn en waar het leven net iets minder hectisch lijkt dan wij gewend zijn.

Vertrek uit Auckland, Nieuw-Zeeland

Varen met Holland America Line voelt als thuiskomen. De vriendelijke Indonesische en Filipijnse bemanning wordt alom geroemd en de hutten zijn comfortabel en ruim. De rederij staat bekend om haar goede keuken maar op deze reis met de Noordam worden de verwachtingen op dat gebied overtroffen en worden we verrast met uitstekende maaltijden.

Interieurfoto's cruiseschip Noordam Holland America Line

Interieurfoto's cruiseschip Noordam Holland America Line

Onze cruise begint als een pittige workout. Vijf dagen; vijf havens. Op maandagmorgen legt de Noordam aan in de havenplaats Tauranga en maak ik een excursie naar Rotorua. Dit stadje staat bol van de geothermische bronnen en overal zie je stoompluimpjes uit de aarde stijgen. Ik wandel door twee geothermische parken waar ik me verbaas over mintgroene meren, knalgele aarde, de prachtige natuur en over de indringende zwavelgeur die over het hele stadje zweemt.

De aarde borrelt in Rotorua, Nieuw-Zeeland

Thermisch wonderland in Rotorua, Nieuw-Zeeland

Het stadje Napier werd in de dertiger jaren van de vorige eeuw grotendeels verwoest door een aardbeving en is toen herbouwd in Art Deco stijl. Die markante bouwstijl én de nabijheid van het wijngebied Hawke’s Bay maakt dit stadje tot een geliefd reisdoel. Je kunt hier met een oldtimer toeren, maar beter is om de wandelschoenen aan te trekken en de boulevard te voet volgen, langs prachtige parken, schitterende huizen, een de groenblauwe oceaan.

Uitzicht op Napier, Nieuw-Zeeland

Art deco invloeden in Napier, Nieuw-Zeeland

Wellington blijkt een verrassend leuke stad. De hoofdstad van Nieuw-Zeeland ligt op het zuidelijke puntje van het Noordereiland en komt er in veel reisgidsen wat bekaaid vanaf. Dat is niet terecht, want alleen het Te Papa Tongarewa museum is een bezoek meer dan waard. Ik lunch bij The Crab Shack aan de haven (dank aan collega Benja Zonneveld voor de tip!) en neem daarna de knalrode Wellington Cable Car de heuvel op voor een fantastisch uitzicht op de stad. Via de indrukwekkende Botanische Tuin loop ik terug naar het centrum. Een fijne stad!

Uitzicht op Wellington, Nieuw-Zeeland

Te Papa Tongarewa Museum in Wellington, Nieuw-Zeeland

Kabeltrein in Wellington, Nieuw-Zeeland

In het Quake Museum in Christchurch zie ik beelden van de hevige aardbeving die hier in 2011 het centrum grotendeels verwoestte. In het centrum van de stad staat de verwoestte kathedraal nog als grimmig monument aan de kracht van de natuur. Er wordt nog altijd druk gewerkt aan het herbouwen van de stad. Er staan overal kranen en sommige delen van de stad voelen vreemd kaal en onpersoonlijk aan.

Verwoeste kathedraal in Christchurch, Nieuw-Zeeland

Dahlia's in de botanische tuin van in Christchurch, Nieuw-Zeeland

Port Chalmers doet iets met me; dit rauwe maar oh zo karakteristieke havenplaatsje verwelkomt de grootste container- en cruiseschepen maar ligt ingeklemd tussen spectaculaire natuurgebieden. ’s Middags ga ik naar zo’n natuurgebied: het Otago schiereiland. Met een snelle boot ga ik met twee medepassagiers op zoek naar de beroemde kolonie albatrossen, pinguïns, zeeberen en zeeleeuwen. Met een spanwijdte tot 3 meter en een grotendeels reizend bestaan heeft de albatros een legendarische reputatie. Het is bijzonder om die grote vogels boven me te zien vliegen.

Holland America Line Noordam in Port Chalmers, Nieuw-Zeeland

Vuurtoren op het Otago schiereiland in Port Chalmers, Nieuw-Zeeland

Albatros bij het Otago schiereiland in Port Chalmers, Nieuw-Zeeland

Zeeleeuwen op het Otago schiereiland in Port Chalmers, Nieuw-Zeeland

Cruisen in het Fiordland National Park blijkt een van de hoogtepunten van deze cruise. Als de Noordam ’s morgen de eerste zeestraat nadert weet ik het al: dit wordt een gedenkwaardige dag. Hoge bergen, een diepblauwe zee, watervallen, dolfijnen én een wolkeloze lucht. Later in de morgen sta ik op de boeg onder de Nederlandse vlag en krijg ik een kopje erwtensoep aangereikt. We glijden over een rimpelloze zee en zien pinguïns wegduiken. Het is zo mooi. Na de vaart door Dusky Sound en Doubtful Sound naderen we ’s middags Milford Sound. Hier maakt de Noordam twee pirouetten voor de meest indrukwekkende waterval en worden we bij het wegvaren begeleid door een groep albatrossen.

Cruiseschip in Dusky Sound, Fiordland National Park, Nieuw-Zeeland

Cruiseschip in Dusky Sound, Fiordland National Park, Nieuw-Zeeland

Cruiseschip in Milford Sound, Fiordland National Park, Nieuw-Zeeland

Twee zeedagen zijn hard nodig om bij te komen van alle indrukken en kilometers in Nieuw-Zeeland. De tijd vliegt voorbij door lange lunches, cocktailparty’s en bezoekjes aan de pianobar. Voordat ik het weet legt de Noordam aan in Melbourne en worden we verwelkomd door een klein leger grenspolitie die van elke passagier een paspoort willen zien. Met een vriendelijke glimlach en welgemeend “Welcome to Australia, Sir” word ik toegelaten. Ik loop langs het strand richting de wijk St. Kilda waar ik op een terrasje neerplof en een zalige flat white koffie bestel. Met een vette knipoog krijg ik bij het betalen een paar zelfgebakken koekjes mee. Het is fijn om weer in Australië te zijn.

Flat White koffie in St. Kilda, Melbourne, Australie

Skyline van Melbourne, Australie

Het centrum van Melbourne, Australie

De laatste dagen van deze fantastische reis volgen elkaar razendsnel op. Elke dag verandert het uitzicht. Na Melbourne bezoeken we Port Arthur op het eiland Tasmanië, waar de Noordam voor anker gaat bij de voormalige strafkolonie. Ooit zaten Engelse gevangen hier hun straf uit. De ruïnes van de cellen en de perfect bewaard gebleven huizen zijn indrukwekkend. Niet voor niets is Port Arthur een van de meest populaire bezienswaardigheden van Tasmanië.

Historisch gevangeniscomplex in Port Arthur, Tasmanie, Australie

Historisch gevangeniscomplex in Port Arthur, Tasmanie, Australie

Historisch gevangeniscomplex in Port Arthur, Tasmanie, Australie

Vanuit Hobart bezoek ik het Bonorong Wildlife Sanctuary, een opvangcentrum voor kangoeroes, koala’s en andere Australische buitenbeestjes. Hier huppelen kangoeroes vrijelijk tussen de bezoekers. Maar hoe amusant de kangoeroes, Tasmaanse duivels, wombats en kookaburras ook zijn, ik ben hier met een duidelijk doel: de koala. Onder leiding van een ranger mag ik tot heel dichtbij een (vanzelfsprekend) slapende koala komen en het is ronduit fascinerend om dit bijzondere dier met zijn pluizige oren en dikke, zachte vacht te kunnen observeren.

Kangoeroes en tasmaanse duivels in Hobart, Tasmanie, Australie

Koalas in Hobart, Tasmanie, Australie

Hobart wordt beschouwd als een van de culinaire “hotspots” van Australië. In de leuke stad struikel je over de kunstgalerijen, trendy koffieshops, tweedehands boekwinkels en prachtige restaurants. Bij 42 Degrees South op de Elizabeth Street Pier smul ik van Tasmaanse wilde zalm, vergezeld door een glaasje Tasmaanse witte wijn. Ik bezoek het Tasmanian Maritime Museum en dwaal door wijken met fotogenieke straatjes en mooie vergezichten. Life is good in Hobart!

Lunch in Hobart, Tasmanie, Australie

Cruise schip Noordam Holland America Line in Hobart, Tasmanie, Australie

De beruchte laatste avond van de cruise nadert en na het uitwisselen van e-mailadressen met nieuwe vrienden is het tijd om de koffer op de gang te zetten. Als de wekker de volgende morgen om 05.00 uur afgaat zie ik dat de Noordam de haveningang van Sydney al gepasseerd is. Ik kleed me razendsnel aan en ren naar buiten. Onhoorbaar varen we langs het Sydney Opera House. Even later, in het licht van de meest spectaculaire zonsopkomst, legt de Noordam aan bij Circular Quay, het rood-wit-blauw fier wapperend op het achterdek. Het is tijd om afscheid te nemen van dit fijne schip met zijn vriendelijke bemanning. Het was een werkelijk grandioze reis.

Cruise schip Noordam Holland America Line aankomst in Sydney, Australie

Cruise schip Noordam Holland America Line aankomst in Sydney, Australie

Cruise schip Noordam Holland America Line aankomst in Sydney, Australie

Cruise schip Noordam Holland America Line in Sydney, Australie

Aanbiedingen

Op gezette tijden zijn er aanbiedingen waarbij Holland America Line een drankenpakket of diner in een specialiteitenrestaurants aanbiedt. Daarnaast biedt VCK Cruises soms all-inclusive reizen met Holland America Line aan waarbij een drankenpakket, fooien en/of geselecteerde excursies inbegrepen zijn. Het loont daarom altijd om ons te bellen om te kijken of er een aanbieding is op de reis van uw keuze!

Wilt u vooraf een duidelijk idee hebben van de totale kosten van uw cruisevakantie? Laat onze experts dan een prijsvergelijking maken gebaseerd op uw voorkeuren. Soms loont het namelijk om te kiezen voor een cruise waar fooien, drankjes en ook al uw landexcursies zijn inbegrepen. Bij VCK Cruises bent u aan het juiste adres voor het beste cruise advies, altijd tegen het scherpste tarief. Bel ons op 020-6800878 voor persoonlijk advies of mail ons.

Holland America Line, nog vaak op zijn Nederlands geschreven als Holland Amerika Lijn, heeft een speciale plek bij menig cruise-liefhebber uit Nederland. Opgericht in 1873 is deze rederij de favoriete keuze van de Nederlandse cruisereiziger. Ook al staat het hoofdkantoor van Holland America Line in Seattle, op alle schepen wappert de Nederlandse vlag op het achtersteven, vindt u af en toe typische Hollandse specialiteiten in het buffetrestaurant en is een deel van de officieren van Nederlandse komaf. Kortom, aan boord van de cruiseschepen van Holland America Line voelt u zich snel thuis, niet in de laatste plaats door de zeer vriendelijke service van de Indonesische en Filipijnse bemanning. Veel van onze klanten kiezen voor een cruise vakantie met Holland America Line door de prachtige vaarroutes. U vindt de cruiseschepen overal ter wereld: van Indonesië tot het Caribisch gebied, Australië en Azië. Ook voor uw cruise vakantie naar Noorwegen en de Noorse fjorden, de Middellandse Zee of zelfs een volledige wereldcruise is Holland America Line de juiste rederij.

Alle foto's © VCK Cruises

Belangrijk: alle genoemde informatie was correct ten tijde van publicatie (juni 2019) maar kan tussentijds gewijzigd zijn. Vraag ons om actuele details.

Over de auteur

Bart de Boer

Bart is Managing Director van VCK Cruises en tevens een groot cruisefanaat. Sinds zijn jeugd vaart Bart tijdens vakanties de wereld over, wat hem een encyclopedische kennis van de cruisewereld heeft opgeleverd.

KIES ZELF UW CRUISEVAKANTIE

Waar wilt u heen?

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van onze mooiste aanbiedingen en schrijf u nu in op onze nieuwsbrief:

Ik ben op de hoogte van de voorwaarden van verwerking van mijn persoonsgegevens en geef VCK Cruises toestemming om mijn gegevens te verwerken (meer info).
Ik ontvang graag ook andere aanbiedingen per post

Bestel onze nieuwe aanbiedingenfolder

Onze nieuwe aanbiedingenfolder staat weer vol met unieke, schitterende cruise aanbiedingen, samengesteld door de cruise experts van VCK Cruises. Vraag de folder nu gratis aan!

Bestel de folder