020 - 6 800 878

VCK keurmerken

  • Banner blog

Dagboek van een trans-Atlantische oversteek met de Queen Mary 2

Bart de Boer voer met de Queen Mary 2 over een stormachtige Atlantische Oceaan van Southampton naar New York. Wat blijkt: zelfs bij windkracht 11 wordt de Afternoon Tea zonder morsen ingeschonken.

Queen Mary 2 van Cunard in New York

De Queen Mary 2 van Cunard Line is ‘s werelds enige passagierschip dat regelmatig lijndiensten onderhoudt tussen Southampton en New York. Dit machtige schip is meer oceaanstomer dan cruiseschip. Met enorme ballrooms, prachtige houten dekken en een romp die speciaal ontworpen is voor een trans-Atlantische oversteek. Een uniek schip onderhoudt de route die voor zo veel Amerikanen het begin van een nieuw leven betekende. Dit is het dagboek van mijn reis naar Amerika per schip.

Zondag 14 april 2019

Om kwart over een bereikt de transfer bus van London Heathrow de Ocean Terminal in Southampton. Daar is ze: Queen Mary 2. Imposant, stoer. Net terug van een drie maanden durende wereldcruise. In de enorme vertrekhal check ik in naast een mevrouw met een enorme Ierse windhond; op deze oversteek reizen er 18 honden en 1 kat mee in de speciale kennel op dek 13. Aan boord word ik verwelkomd door traditionele Cunard piccolo's. Ik hoor stemmige vioolmuziek.

Inscheping op de Queen Mary 2 van Cunard in Southampton

In mijn aangename hut op dek 6 stelt Hubert, de steward, zich voor. Direct na de sloepenrol heet Kapitein Aseem A. Hashmi ons via het omroepsysteem welkom aan boord voor de 319e trans-Atlantische oversteek van de Queen Mary 2. Aangename stem. De zware bariton van onze machtige oceaanstomer schalt even later over Southampton. De trossen worden losgegooid en we varen langs het Isle of Wight. Het is koud aan dek, dus snel naar binnen. Gehuld in nette broek en colbert wandel ik even later naar de Commodore Club, de mooiste plek om een drankje te drinken als de avond valt. Hier heb je een ongeëvenaard uitzicht over de boeg van het schip. Het diner in de indrukwekkende, 3 dekken hoge Britannia Dining Room is heerlijk. In het theater treedt een finalist van “America’s Got Talent” op; hij heeft een prachtige stem maar het was een lange dag dus de hut lokt. Er liggen twee chocolaatjes en een dagprogramma op een van mijn zeven hoofdkussens. Ik zet de klok een uur achteruit.

Britannia Restaurant op de Queen Mary 2 van Cunard

Maandag 15 april 2019

Te vroeg wakker, snel eens kijken op het balkon. Kopje thee erbij; iedere hut heeft een waterkoker. We varen ter hoogte van Land’s End met een vaartje van 22 knopen. Ontbijten doe ik in het King’s Court buffetrestaurant waar het erg rustig is. Ik maak een rondje aan dek. Het is nat en heel winderig. Het dagprogramma leest als een TV-gids. Een ongelooflijk aantal activiteiten, van een cursus schermen tot een lezing over de musical Phantom of the Opera. Ik voel een lichte keuzestress opkomen.

Leven aan boord van de Queen Mary 2 van Cunard

Om precies 12.00 uur luidt een officier de scheepsbel (“Eight bells”) in het atrium. Prachtige traditie. Lunch in de typisch Engelse Golden Lion Pub. Heel gezellig hier, het is praktisch vol. De fish & chips smaken opperbest. Zeker zeven biersoorten op tap hier. De wind wakkert buiten aan: windkracht 8. Maar op de Queen Mary 2 met haar 345 meter lengte en haar vier stabilisatoren merk je er nauwelijks iets van.

Promenade Deck op de Queen Mary 2 van Cunard

Eerste formele avond. Smoking aan. Bij het handen schudden met de kapitein in de indrukwekkende Queen’s Room blijkt iedereen zich opgedoft te hebben. Het is een stijlvol geheel. Het diner is uitmuntend en de daarop volgende show in het Royal Theatre erg energiek maar niet helemaal mijn ding. Wél mijn ding: meezingen met de karaoke in de pub. Het is ontzettend gezellig. Nou vooruit, één gin & tonic dan maar. Ik zet de klok een uur achteruit.

Captain's cocktail party op de Queen Mary 2 van Cunard

Dinsdag 16 april 2019

Om vijf uur wakker. TV aan. TV weer uit. Proberen verder te slapen. Lukt niet. Om zes uur grote ronde over een verlaten schip om alle publieke ruimtes te fotograferen. Twee keer op en neer met de glazen lift tussen dek 7 en 11. Ik ontbijt weer in King’s Court en ontdek daar het buffet met smoothies. Na het ontbijt ontdek ik ook Sir Samuel’s, de koffiebar. Daar serveren ze een overheerlijke Flat White.

Sir Samuel's koffiebar op de Queen Mary 2 van Cunard

Zon, wolken en een buitje wisselen elkaar buiten af terwijl de golven hoger worden. Ik kan weer niet kiezen uit alle activiteiten in het dagprogramma dus ik mis de Zumba dansklas, de lezing van een Boeing 747 piloot en nog ongeveer 30 andere interessante zaken. De kapitein roept om dat de wind nog wat gaat toenemen vanmiddag. Queen Mary 2 snijdt met 22 knopen door de golven die inmiddels vervaarlijk uitziende koppen vertonen. Lunch in het Britannia Restaurant. Heerlijke heilbot, een glaasje wijn erbij.

Sir Samuel's koffiebar op de Queen Mary 2 van Cunard

Windkracht 11. De buitendekken worden afgesloten. Enorme golven. De zee wast de ramen op dek 2. Maar dat deert de meesten niet: het leven op de Queen Mary 2 gaat door alsof er niets aan de hand is. In het planetarium vergaap ik me aan ons sterrenstelsel dat op een enorme koepeldak geprojecteerd wordt. Interessant. Ik geef het foute antwoord op vraag 3 tijdens de pub quiz maar eindig wel als derde. De sfeer zit er in. Windkracht 11? Ik kan het nauwelijks geloven.

Illuminations Planetarium op de Queen Mary 2 van Cunard

Ik werk wat in mijn hut. Blikje San Pellegrino Orange uit de minibar erbij. Half acht borreltijd in de Commodore Club. Ze hebben hier cocktails die herinneren aan de Cunard kapiteins van weleer. De golven lijken wat minder hoog, of komt dat door die cocktail? We dineren weer in de 2e zitting in het Britannia Restaurant en het is uitermate gezellig. Het schip ligt weer rotsvast. Ik zet de klok een uur achteruit.

Diner menu van het Britannia Restaurant op de Queen Mary 2 van Cunard

Woensdag 17 april 2019

Het Internet is goed aan boord. Ik kijk op de Marine Traffic app en verbaas me hoeveel schepen er in onze buurt varen. Ik ontbijt uitgebreid in het Britannia Restaurant, het blijkt een prima manier om de dag te beginnen. Om elf uur vertelt de coureur Jackie Stewart over zijn leven. We zijn al een half uur van te voren bij het theater en dat is maar goed ook want als Jackie Stewart het podium betreedt is het een kwestie van “standing room only”. We luisteren naar zijn indrukwekkende verhaal over het omgaan met dyslexie en de veranderingen in zijn leven. Mooi.

Gastspreker in het Theatre Royal op de Queen Mary 2 van Cunard

De zon schijnt buiten en de zee is relatief kalm. Tijd voor een wandeling over het brede teak houten Promenade Deck. Acht rondjes. Ruim vier kilometer. Heerlijk. De calorieën die ik weggewandeld heb eet ik er vervolgens weer bij in de Carinthia Lounge. Daar is een klein maar oh zo fijn buffet beschikbaar voor ontbijt en lunch. Zo’n prettige plek, ik ga hier terugkomen.

Carinthia Lounge op de Queen Mary 2 van Cunard

Lunch in de Carinthia Lounge op de Queen Mary 2 van Cunard

Kwart over vier. Het begint routine te worden om samen te komen in de Golden Lion Pub voor de dagelijkse pubquiz. We eindigen met een ronduit teleurstellende score. Morgen moeten we winnen. Als de zon op spectaculaire wijze afscheid neemt van deze dag haal ik mijn smoking weer uit de kast. Een formele fotosessie in het atrium gevolgd door een drankje in stijlvolle Chart Room. Prachtig hier. Er is hier een cocktail voor elk sterrenbeeld. De maagdelijke variant smaakt bijzonder goed.

Chart Room op de Queen Mary 2 van Cunard

We zijn uitgenodigd voor de World Club repeater party die op humoristische wijze gepresenteerd wordt door de kapitein. De drie passagiers én de hond met het hoogste aantal reisdagen worden in het zonnetje gezet. Er is champagne en er wordt gedanst. Na het diner kunnen we kiezen uit Big Band muziek in de Queens Room, Jazz in de Chart Room, een show in het theater of een discoband in G32. We kiezen voor de laatste en dansen tot in de late uurtjes terwijl de Queen Mary 2 haast onmerkbaar doorstoomt richting New York.

Donderdag 18 april 2019

Ondanks de hard wind zijn de bewegingen van Queen Mary 2 een fractie van die van een “normaal” cruiseschip dankzij de speciale vorm van de romp en de grote diepgang. Wat een schip! In het King’s Court Restaurant zijn de pannenkoeken en scrambled eggs net zo populair als anders. Terecht. De scheepskoffie is niet echt mijn ding dus voor een Illy creatie ga ik naar de Carinthia Lounge. De Internet verbinding vertoont kuren. Het alarm gaat af, een oefening voor de bemanning. Best raar om nog een Flat White te bestellen tussen de bemanningsleden in reddingsvesten.

King's Court buffetrestaurant op de Queen Mary 2 van Cunard

Een presentatie over het verdwijnen van de MH70, een whisky proeverij, de ochtendquiz, line dancing, roulette toernooi. Ik had het allemaal kunnen doen, maar het wordt een luie ochtend. Voordat ik het weet is het alweer tijd voor de lunch. In King’s Court hebben ze heerlijk Aziatische gerechten maar het kan er op lunchtijd vrij druk zijn. Dus haal ik het eten in King’s Court maar eet het "next door" op in mijn favoriete Carinthia Lounge. Daar hebben ze -heel conveniënt- ook een klein toetjesbuffet staan. De lunch loopt al pratend uit en gaat naadloos over in de Afternoon Tea. Elke dag om half vier gaan de deuren van de Queens Room open en wordt een lange rij obers met theepotten met vioolmuziek en applaus verwelkomd. Sandwiches, gebakjes, scones met clotted cream. Geweldig, dit is de romantiek van weleer.

Queen's Room ballroom op de Queen Mary 2 van Cunard

Afternoon tea op de Queen Mary 2 van Cunard

Kwart over vier alweer? We moeten rennen naar de Golden Lion Pub voor de pub quiz. Moeilijke vragen dit keer, weer een slechte score. Aerodynamica - hoe konden we dat nou fout hebben? Lunch en Afternoon Tea liggen wat zwaar op de maag, dus loop ik tegen de klok van zes nog een paar rondjes op het Promenade Deck. De QM2 ploegt stoïcijns voort met 22 knopen; de wind is wat afgenomen.

We dineren in The Verandah, het steakhouse. We zijn onder de indruk: perfecte biefstukken, heerlijke wijn en uitstekende service. De knalroze pavlova als toetje is de overtreffende trap. We redden het nog net tot de Queens Room waar onze favoriete band Purple Haze optreedt maar daarna taaien we al snel af.

Verandah Grill restaurant op de Queen Mary 2 van Cunard

Vrijdag 19 april 2019

De zon! Die hebben we nog niet zo veel gezien deze reis, dus snel aankleden en naar buiten. Daar is nogal fris maar de wind is zodanig afgenomen dat alle open dekken hun naam eer aandoen: ze zijn open. Dus ik wandel de machtige boeg op, sta buiten onder de brug op het fantastisch observatiedek. Zo geweldig. Je voelt de brute kracht van het schip en ik denk aan die miljoenen mensen die op deze manier varend een nieuw leven tegemoet gingen. Kippenvel.

Ochtendwandeling op de Queen Mary 2 van Cunard

Ontbijten doe ik in mijn favoriete Carinthia Lounge, waar delicate kleine gerechten op een buffet uitgestald staan en de Illy koffie rijkelijk vloeit. Tijdens de dagelijkse ronde over het Promenade Deck hoor ik boven op dek 13 getrippel: de honden worden uitgelaten! Ik maak kennis met Cooper, de ster van deze reis. Deze terriër heeft deze reis de meeste overtochten op haar (ja, Cooper is een meisje) naam staan.

Hondenkennel op de Queen Mary 2 van Cunard

Het is Goede Vrijdag en de Paashaas is vannacht langsgekomen: er staan overal op het schip prachtige chocolade-creaties uitgestald en zelfs het boeket bloemen in de Grand Lobby is opgesierd met eieren en paaskonijnen. De zon blijft de Queen Mary 2 vandaag vergezellen dus na de lunch in Britannia Restaurant maak ik nog wat kilometers op het Promenade Deck; het is heerlijk buiten. In de mast wappert -zo vertelt de kapitein tijdens zijn dagelijkse speech- de originele vlag van de in 1938 gebouwde Queen Mary, nu hotelschip in Long Beach. De vlag werd op deze reis meegenomen door een passagier.

Schoorsteen en vlaggenmast op de Queen Mary 2 van Cunard

De pubquiz verloopt goed: 16 antwoorden goed van de 20. Het is weer erg gezellig. Dat is het ook bij het diner in het Britannia Restaurant, waar de keukenbrigade in het zonnetje wordt gezet. We zwaaien met onze servetten terwijl de koks door de eetzaal paraderen. Een feestelijk eerbetoon aan de vele hard werkende mensen op dit prachtige schip. Karaoke in de Golden Lion Pub, gemaskerd bal in de Queens Room en disco in G32. Het wordt een latertje. Het is al een paar uur zaterdag als ik terug loop door de lange gangen terug naar mijn hut. Ik zet de klok een uur achteruit.

Gemaskerd Bal op de Queen Mary 2 van Cunard

Zaterdag 20 april 2019

De dag begint met zon maar later op de dag schuift er sluierbewolking binnen. Onze laatste volle dag aan boord; er is een speciale soort kameraadschap aan boord die we gaan missen als we morgen in New York aankomen. Ik post ansichtkaarten. De Queen Mary 2 is een “Royal Mail Ship” en de kaarten komen een week later opgesierd met allerlei scheepsstempels in Nederland aan.

Keuken op de Queen Mary 2 van Cunard

Ontbijt in het Britannia restaurant en daarna een rondleiding door de indrukwekkende keuken door de Executive Chef. Het is er smetteloos. Koffie in Sir Samuels. Na de lunch is er een opvoering van het passagierskoor in de Grand Lobby. Elke dag heeft deze zoetgevooisde groep een uur geoefend en nu zingen ze uit volle borst “Bridge Over Troubled Water”, “Let It Be” en “Thank You For The Music”. Als ik dit opschrijf heb ik weer kippenvel, wat was dit leuk.

Passagiers koor uitvoering op de Queen Mary 2 van Cunard

Nou vooruit... nog één laatste keer Afternoon Tea, maar dit keer een heel bijzondere. Een Godiva Afternoon Tea om precies te zijn. In Sir Samuel krijgen we de ene lekkernij na de andere aangereikt. Het gebakje met witte chocolade en blauwe bessen is beslist gedenkwaardig.

Godiva Afternoon Tea op de Queen Mary 2 van Cunard

De laatste pub quiz. We hebben 14 vragen goed van de 20. Matige score. We varen inmiddels zuidelijk van de staat Massachusetts. Het waait nauwelijks maar de stroming doet het schip wat bewegen. Ik zie vogels; het eerste teken van leven na het passeren van Land’s End. Er wordt elke dag hard gewerkt op de buitendekken; er wordt geschilderd en geschuurd. Het moet gezegd worden: Queen Mary 2 ziet er uit om door een ringetje te halen.

Aziatisch diner in het buffet restaurant op de Queen Mary 2 van Cunard

Met lichte tegenzin pak ik mijn koffer in en meld ik me voor het diner bij King’s Court. Daar wordt iedere avond een thema avond georganiseerd (tegen een toeslag). Vanavond is een deel van het buffetrestaurant omgetoverd tot een Aziatisch eethuis. We eten heerlijk uit prachtige bento boxes. Het belooft een kort nachtje te worden dus bijtijds naar bed. Ik zet de klok een uur achteruit.

Zondag 21 april 2019

Het is 1e Paasdag. De wekker staat op 04.15 maar ik ben eerder wakker. De QM2 ligt stil in het water; de loods komt aan boord. Land in zicht: ik zie de lichtjes van Long Island na zes dagen op zee. Om 04.30 sta ik met een slaperig hoofd buiten op het platform op dek 14; een half uur later varen we onder de Verrazano brug door. Het past precies.

Aankomst New York op de Queen Mary 2 van Cunard

Daar ligt Manhattan, het is een surreële ervaring om het woud aan helder verlichte wolkenkrabbers dichterbij te zien komen. Onvergetelijk. Het Vrijheidsbeeld staat er monter bij op deze donkere ochtend. Het regent een heel klein beetje maar het deert ons niet. Naast ons staan mensen die de hele wereldcruise gemaakt hebben en sinds januari aan boord zijn. Wat zullen ze moeten wennen aan het leven aan land.

Aankomst New York op de Queen Mary 2 van Cunard

Om 06.30 legt de Queen Mary 2 aan in Brooklyn. Er is geen enkel omroepbericht. Wat een verschil met andere rederijen. Wie zijn eigen bagage van het schip af kan rollen mag ontschepen wanneer hij wil. Tegen 08.00 gaan we van boord. We staan hooguit 15 minuten te wachten bij de Immigration. De zon schijnt als we een taxi pakken naar Manhattan. Om 08.50 hebben we onze bagage afgegeven en wandelen we richting Times Square en Central Park. Het is een beetje onwerkelijk en overweldigend. Het verkeer raast, de mensen hebben haast. That's New York!

Aankomst New York op de Queen Mary 2 van Cunard

Brooklyn Terminal New York op de Queen Mary 2 van Cunard

Toegeschreeuwd door medewerkers op de luchthaven (“Show your passport and boarding card NOW!”) loop ik op de luchthaven naar de gate voor de vlucht naar huis. Riemen vast, verstand op nul. Zeven dagen duurde het om in New York te komen; in zes uur vlieg ik terug. De Queen Mary 2 is alweer op weg naar Engeland. Oh, wat zou ik nu graag aan boord zijn.

Luchtfoto van Queen Mary 2 in New York © Cunard Line. Alle andere foto's © VCK Cruises

Alle genoemde informatie was correct ten tijde van publicatie (mei 2019) maar kan tussentijds gewijzigd zijn. Vraag ons om actuele details.

Over de auteur

Bart de Boer

Bart de Boer

Bart is de General Manager van VCK Cruises en tevens een groot cruisefanaat. Sinds zijn jeugd vaart Bart tijdens vakanties de wereld over, wat hem een encyclopedische kennis van de cruisewereld heeft opgeleverd.

KIES ZELF UW CRUISEVAKANTIE

Waar wilt u heen?

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van onze mooiste aanbiedingen en schrijf u nu in op onze nieuwsbrief:

Ik ben op de hoogte van de voorwaarden van verwerking van mijn persoonsgegevens en geef VCK Cruises toestemming om mijn gegevens te verwerken (meer info).
Ik ontvang graag ook andere aanbiedingen per post

Bestel Zeezicht Magazine

Zeezicht is het 88 pagina's tellende inspiratie magazine met de mooiste verslagen, foto's, tips én reizen van de experts van VCK Cruises. Vraag het magazine én onze mooiste aanbiedingen vandaag nog aan!

Bestel het magazine