020 - 6 800 878

VCK keurmerken

  • Banner blog

Hoe ontloop je toeristen in Santorini?

Een cruise op een groot schip in hartje zomer; in 2013 kon het niet anders. We kozen een route in de Oostelijke Middellandse Zee met de Ruby Princess van Princess Cruises; een schip waar je nauwelijks merkt dat je met heel veel mensen tegelijk op vakantie bent. Maar hoe ontloop je de toeristenmassa in de havens in hartje hoogseizoen? 

Foto's van Oia en Thera Santorini

Uit ervaring wist ik dat sommige bestemmingen op onze cruise zoals Dubrovnik, Venetië en Santorini in hartje zomer overvol kunnen raken. Om deze prachtige plaatsen toch in relatieve rust te kunnen bewonderen besloot ik een tactisch plan te introduceren bij mijn medereizigers. 

Foto's van cruiseschip Ruby Princess in Santorini

Ruby Princess kwam 's morgens vroeg aan in Santorini en alle ruim 3.000 passagiers gingen met tenderboten aan land. Zoals op grote cruiseschepen gebruikelijk werd de ontscheping geregeld aan de hand van zogenaamde "tender tickets" - genummerde briefjes die opgehaald moeten worden en die er voor moeten zorgen dat de ontscheping zo efficiënt mogelijk plaatsvindt. 

Ruby Princess tender ticket

Mijn tactiek was simpel: de eerste zijn. Na een snelle cappuccino en een heerlijke muffin in het atrium meldden we ons in het restaurant waar we tot onze grote vreugde werden beloond met tender ticket 1. 

Rond half acht zaten we in de tender. Eenmaal aan land waren we een van de eersten die in een min of meer verlaten kabelbaan stapten in de wetenschap dat er zich hier al snel rijen zouden vormen. 

Santorini aankomst kade cruiseschepen

Muildieren in Thera, Santorini

Welkom op Santorini! In recordtempo stonden we in Thera, de hoofdplaats van het eiland. Hier zou het over een aantal uren wemelen van de toeristen, maar wij hadden het stadje voor onszelf. Tenminste, als je op tijd weg sprong voor de kuddes muildieren die op nogal brute wijze naar de trappen naar de haven werden geleid. Naast de kabelbaan is er namelijk een steil pad naar beneden dat traditiegetrouw wordt bevolkt door kuddes muildieren. Sommige toeristen laten zich per muildier omhoog brengen, anderen lopen het pad omhoog. Beide opties zijn niet echt aan te bevelen.

Trap in Thera Santorini

Deel 2 van mijn tactisch plan: we gaan naar Oia. Dat zou tenslotte de parel van Santorini moeten zijn. Hoe pittoresk Thera ook is; Oia is "the place to be". Ik had gelezen dat er een lokale bus is, maar de zoektocht naar het busstation levert wat problemen op. Uiteindelijk zorgt Google Translate dat we in de juiste bus komen te zitten. Het is een kort ritje over het eiland naar Oia. Tegen negenen komen we daar aan.

Foto's van Oia en Thera, Santorini

Foto's van Oia en Thera, Santorini

Het is hier inderdaad wonderschoon. En we zijn nagenoeg alleen op het dorpsplein waar je een schitterend uitzicht hebt op de caldera van Santorini. De winkeltjes gaan langzaam open, eigenaren van restaurants zetten stoelen en tafels buiten; Oia ontwaakt. En wij hebben het stadje min of meer voor onszelf. Het is geweldig. 

Foto's van Oia en Thera, Santorini

Foto's van Oia en Thera, Santorini

Foto's van Oia en Thera, Santorini

Foto's van Oia en Thera, Santorini

Foto's van Oia en Thera, Santorini

In alle rust wandelen we door Oia maar zien langzaam maar zeker bussen aankomen. Het is fascinerend om te zien hoe snel het stadje volstroomt met toeristen. Voor ons een teken dat het hoog tijd is om een kop sterke Griekse koffie te drinken. We doen dat op een schilderachtig terrasje hoog boven het water. 

Foto's van Oia en Thera, Santorini

Foto's van Oia en Thera, Santorini

Na wat winkeltjes bekeken te hebben is het tijd voor een vroege lunch. We doen dat op het terras van een prachtig restaurant waar de zeewind voelbaar is. Het leven is goed in Oia en dat is te zien: luxe hotels, mooie winkels en goed eten. 

De bus terug naar Thera is vol. Heel vol. Maar we worden veilig teruggebracht naar de hoofdstad, waar het inmiddels ook erg druk geworden is. We flaneren nog even langs de toeristenwinkels voordat we het wandelpad terugnemen naar de kade. De muildieren zijn voor sommigen misschien wat intimiderend, maar zullen niet al te veel doen. Pas wel op met omhoog komend hoefdier-verkeer; we hebben meer dan één bijna-botsing gezien. 

Foto's van cruiseschip Ruby Princess bij Thera, Santorini

Foto's van cruiseschip Ruby Princess bij Thera, Santorini

Met een relatief rustige tender worden we teruggebracht naar ons varende resort. Eenmaal terug aan boord van de bijna verlaten Ruby Princess nestelen we ons op het zonnedek, waar we het mooiste uitzicht hebben op dit bijzondere eiland en waar we proosten op het slagen van onze tactiek. We hebben Santorini op haar mooist gezien zonder toeristenmassa's. Mission Accomplished!

Cruiseschip Ruby Princess voor anker bij Santorini

Princess Cruises, bekend geworden door de TV serie "The Love Boat",  biedt reizen aan op moderne schepen naar bestemmingen over de hele wereld. De grootte van de Princess cruiseschepen varieert maar ook op de grootste schepen van deze rederij zijn zo ontworpen dat het voelt alsof u op een veel kleiner schip vaart. Maaltijden en service zijn uitstekend; maar het zijn vooral de innovatieve vaarschema's die Princess Cruises zeer geliefd maken.

Bij VCK Cruises bent u aan het juiste adres voor alle cruises van Princess Cruises, altijd tegen het scherpste tarief. Bel ons op 020-6800878 voor persoonlijk advies of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Klik hier voor onze unieke speciale aanbiedingen naar de Middellandse Zee.

Foto's © VCK Cruises

KIES ZELF UW CRUISEVAKANTIE

Waar wilt u heen?

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van onze mooiste aanbiedingen en schrijf u nu in op onze nieuwsbrief:

Ik ben op de hoogte van de voorwaarden van verwerking van mijn persoonsgegevens en geef VCK Cruises toestemming om mijn gegevens te verwerken (meer info).
Ik ontvang graag ook andere aanbiedingen per post

Bestel onze nieuwe aanbiedingenfolder

Onze nieuwe aanbiedingenfolder staat weer vol met unieke, schitterende cruise aanbiedingen, samengesteld door de cruise experts van VCK Cruises. Vraag de folder nu gratis aan!

Bestel de folder