020 - 6 800 878

VCK keurmerken

  • Banner blog

Onze tips voor het boeken van de beste hut op uw volgende cruisevakantie

Wij kennen geen hotel dat een plattegrond publiceert en u de kans geeft vooraf uw kamer te kiezen. Maar bij cruises ligt dat heel anders: het is immers heel gebruikelijk dat u uw eigen hut op uw cruiseschip kunt uitzoeken. Daarom hier onze tips voor het kiezen van de beste hut.

Hoe kies je de beste hut of suite op een cruiseschip

Binnen, Buiten, Balkon of Suite?

Op de meeste schepen is er een duizelingwekkende keuze aan hut categorieën. Veelal worden hutten ingedeeld op ligging, waarbij hutten op de laagste dekken verhoudingsgewijs duurder zijn dan de hogere dekken. Het meeste gewild zijn hutten die midscheeps gelegen zijn, zowel in horizontale als in verticale zin. Hier heeft u de minste last van de beweging van het schip, alhoewel gezegd moet worden dat u op veel dagen nauwelijks zult merken dat u vaart. Binnenhutten zonder raam zijn vanzelfsprekend het meest voordelig; een suite het duurst. Er zijn schepen met een hoog percentage binnenhutten maar er zijn ook cruiseschepen met alleen suites. Een hut met balkon is voor veel mensen een “must”, maar op sommige cruises is de toegevoegde waarde beperkt. Er zijn zo veel opties; we bespreken het graag met u en zullen u altijd een oprecht advies geven bij het reserveren van uw cruise.

Hoe kies je de beste hut of suite op een cruiseschip

Kijk uit met hutten onder het zonnedek

Op veel schepen liggen de duurste suites direct onder het zonnedek. Handig, want zo hoeft u maar één trap op om in het zwembad te plonzen. Maar we weten uit eigen ervaring dat er nadelen kleven aan zo’n locatie. Zo is er het schrapende geluid van dekstoelen die ’s morgens in alle vroegte klaargezet worden en zult u af en toe wellicht wat merken van feestjes op het dek boven u. Maar bedenk ook dat het bovenste zonnedek vaak breder is dan de daaronder gelegen dekken waardoor u op een aantal schepen nauwelijks zonlicht op uw balkon zult hebben.

Hoe kies je de beste hut of suite op een cruiseschip

Hoe kies je de beste hut of suite op een cruiseschip

Hutten bij de keuken, het buffetrestaurant en de showlounge

Een hut onder of boven de keuken of buffetrestaurant werkt als een wekker. Iedere morgen als de zon opkomt wordt er in de keuken al hard gewerkt aan uw ontbijt en op sommige schepen kan dat voor wat geluidoverlast zorgen. We raden ook niet aan om een hut te kiezen in de buurt van de showlounge, tenzij u iedere avond het licht uitdoet in de bars. Op veel schepen ligt het buffetrestaurant op een hoger gelegen dek en kunt u in een van de hutten op het achterschip last hebben van het vaak drukke buitenterras.

Hoe kies je de beste hut of suite op een cruiseschip

Hutten met verbindingsdeur

Wij voeren ooit op een schip in een hut met verbindingsdeur en konden we de buurman horen hoesten. Als hij zijn TV harder zette, moesten wij dat ook doen. We raden een hut met verbindingsdeur dus meestal af. Reist u met uw gezin of vrienden dan kan zo’n verbindingsdeur echter een geweldige uitvinding zijn. Zeker bij sommige rederijen waar ook de balkons samengevoegd kunnen worden.

Hutten met beperkt zicht

Elke rederij heeft zijn eigen definitie van “beperkt zicht”. Vaak betekent het dat uw uitzicht deels geblokkeerd wordt door een reddingsboot of een glazenwasinstallatie. Er zijn ook schepen waar u –naast een zeer beperkt uitzicht- wél de beschikking heeft over een Frans balkon of een panoramavenster waardoor deze hutten opeens veel aantrekkelijker worden. De faciliteiten variëren van schip tot schip, dus vraag altijd advies bij ons.

Hoe kies je de beste hut of suite op een cruiseschip

Hoe kies je de beste hut of suite op een cruiseschip

Het ene balkon is het andere niet

Als u voor een hut of suite met balkon kiest is het wellicht interessant om te weten of de reling van glas is of dat u in zitpositie uitkijkt op een stalen wand en alleen staand naar de horizon kunt turen. Er zijn veel variaties mogelijk. Van Franse balkons met schuiframen tot mooie teakhouten veranda’s waar met gemak een ligstoel op kan. Onze tip is een simpele: hou het huttenplan naast een grote foto van het schip (via Google kunt u zo’n foto makkelijk tevoorschijn toveren) en kijk in detail naar de hut van uw keuze. Dat geeft een veel betere indruk van de ligging van uw hut.

Hoe kies je de beste hut of suite op een cruiseschip

Het huttenplan

Wij houden van plattegronden, ook al zijn ze vaak zo klein dat we er de leesbril bij op moeten zetten. Voordat u boekt raden wij aan eens een goede blik op het huttenplan te werpen. Kijk ook naar de dekken onder en boven uw hut, de locatie van eventuele zelfbedieningswasserijen (die kunnen voor wat overlast zorgen), liften en trappenhuizen. Maar let vooral op de hutten met een nét iets groter balkon. Stelt u prijs op privacy, denk dan ook aan inkijk van hoger gelegen dekken, vooral op het achterschip. Wie vroeg boekt heeft over het algemeen de grootste keuze, dus wacht niet te lang.

Hoe kies je de beste hut of suite op een cruiseschip

Garantiehutten

We willen het ook even met u hebben over het begrip “garantie hut”. Hierbij boekt u geen specifieke hut, maar alleen een bepaalde categorie. Van de rederij krijgt u vlak voor vertrek (of soms bij inscheping) een hut toegewezen. Soms heeft u geluk en krijgt u een hut in een hogere categorie toegewezen. Maar het is ook een middel voor de rederij om de minder populaire hutten te vullen. We kunnen dat vooraf niet voorspellen; het boeken van een garantie hut blijft altijd een gok.

Hoe kies je de beste hut of suite op een cruiseschip

De perfecte hut bestaat niet...

Absolute zekerheid kunnen wij u nooit geven; een schip is immers letterlijk en figuurlijk in beweging. Een piepje hier, een kraakje daar, het hoort er bij. Vooral op nieuwere schepen is veel vooruitgang geboekt. De tijd dat de kopjes begonnen te rammelen als het schip vertrok ligt ver achter ons. Tegenwoordig moet u soms uit het raam kijken om te zien of u nu vaart of aan de kade ligt.

Hoe kies je de beste hut of suite op een cruiseschip

Eerlijk is eerlijk, het belang van de “perfecte” hut hangt natuurlijk af van de tijd die u er denkt door te brengen. Toch verdient het aanbeveling om vooraf op Internet te zoeken naar de voor- en nadelen van de door u gewenste hut. Dat kan het beste op de site van Cruise Critic waar u honderden reviews van alle gangbare cruiserederijen kunt terugvinden. En vergeet u zeker niet te bellen met een van onze cruise experts. Wij kennen heel veel schepen uit eigen ervaring. Samen met u gaan wij op zoek naar de beste hut of suite voor u!

Wilt u vooraf een duidelijk idee hebben van de totale kosten van uw cruisevakantie? Laat onze experts dan een prijsvergelijking maken gebaseerd op uw voorkeuren. Soms loont het namelijk om te kiezen voor een cruise waar fooien, drankjes en ook al uw landexcursies zijn inbegrepen. Bij VCK Cruises bent u aan het juiste adres voor het beste cruise advies, altijd tegen het scherpste tarief. Bel ons op 020-6800878 voor persoonlijk advies of mail ons.

Belangrijk: alle genoemde informatie was correct ten tijde van publicatie (juni 2019) maar kan tussentijds gewijzigd zijn. Vraag ons om actuele details.

Over de auteur

Marjolein ter Bocht

Marjolein ter Bocht

Marjolein heeft veel ervaring opgedaan bij een reisbureau en dat is te merken: zonder een centje pijn stelt zij prachtige rondreizen samen en boekt ze de meest gecompliceerde vliegtickets. Daarnaast is ze een grote cruisefan en bij VCK Cruises weet ze haar grote ervaring én haar passie succesvol te combineren.  

KIES ZELF UW CRUISEVAKANTIE

Waar wilt u heen?

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van onze mooiste aanbiedingen en schrijf u nu in op onze nieuwsbrief:

Ik ben op de hoogte van de voorwaarden van verwerking van mijn persoonsgegevens en geef VCK Cruises toestemming om mijn gegevens te verwerken (meer info).
Ik ontvang graag ook andere aanbiedingen per post

Bestel Zeezicht Magazine

Zeezicht is het nieuwe 88 pagina's tellende inspiratie magazine met de mooiste verslagen, foto's, tips én reizen van de experts van VCK Cruises. Vraag het magazine én onze mooiste aanbiedingen vandaag nog aan!

Bestel het magazine